Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je bil zdravnik iz Maribora, ki je potoval v Črno goro, neodgovoren?

Pred vrnitvijo na delo je bil negativen na covid. Zdravniška zbornica zavrača očitke ministra na njegov račun. Minister se ne bo opravičil.
Na Zdravniški zbornici pričakujejo, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar umaknil neutemeljene izjave o neodgovornosti ravnanja zdravnika. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na Zdravniški zbornici pričakujejo, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar umaknil neutemeljene izjave o neodgovornosti ravnanja zdravnika. FOTO: Jure Eržen/Delo
2. 7. 2020 | 17:50
6. 7. 2020 | 17:34
3:37
Mariborski zdravstveni dom Adolfa Drolca je postal žarišče okužb, saj je bilo ta teden tam odkritih sedem okuženih zdravnikov z novim koronavirusom. Eden od njih se je pred tem udeležil posveta v Črni gori, zato se je takoj začelo ugibati, ali je prav on tisti, ki bi lahko domov prinesel okužbo.

Potovanja zaposlenemu res ni mogoče prepovedati, vendar se to zdravstvenemu delavcu ne bi smelo zgoditi, je bil v zvezi s tem dogodkom kritičen minister za zdravje Tomaž Gantar. »Tudi če je kolega po službeni dolžnosti bil v Črni gori, si težko prestavljam neprevidnost, da se po vrnitvi ni distanciral od svojih kolegov za predviden čas in da se je razširila okužba nanje in na bolnike,« je minister povedal za prvi program Radia Slovenija.
 
Zdravniška zbornica Slovenije je v današnji pisni izjavi zapisala, da ne more sprejeti navedenih očitkov ministra zdravniku, saj se je ta udeležil mednarodnega strokovnega srečanja v času, ko je bila Črna gora na seznamu zelenih, v celoti varnih držav, pri čemer je ob povratku v Slovenijo, pred vrnitvijo na delo, opravil testiranje na covid-19 in test je bil negativen. »Iz vseh navedenih dejstev ne izhaja, da bi bila kakorkoli povečana možnost, da se je zdravnik okužil med službenim potovanjem, in ne med delom v Republiki Sloveniji, zaradi česar mu ni mogoče očitati neodgovornega ravnanja,« so prepričani v zbornici.
 

Minister naj se opraviči


Službeno potovanje v Črno goro je potekalo 18. in 19. junija 2020 v delegaciji štirih slovenskih strokovnjakov na pobudo Centra za evropsko prihodnost, ki deluje v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije z državami kandidatkami za članice EU. Realizirani namen službenega potovanja je bila priprava akcijskega načrta in programa razvoja črnogorske helikopterske enote nujne medicinske pomoči in helikopterske enote ministrstva za notranje zadeve in »ni bila v zasebnem interesu zdravnika«, poudarjajo na zbornici.

Zdravnik se je po njihovih besedah udeležil srečanja v Črni gori v času, ko je bila ta (enako kot Slovenija) glede virusa varna država, torej na zelenem seznamu, iz česar izhaja, da ni mogel biti seznanjen s povečanim tveganjem z okužbo v Črni gori, tudi če je to obstajalo. »Prav tako so kljub domnevani varnosti države pri delu upoštevali vse varnostne protokole. Po prihodu s srečanja se je zdravnik pred začetkom dela testiral za covid-19 in test ni pokazal njegove okužbe,« so zapisali v zbornici.

Glede na dejstva primera okužbe se z oceno ministra o neodgovornem ravnanju zdravnika ne morejo strinjati, pri čemer poudarjajo, da bi se glede na trenutno stanje ponovnega širjenja covida omenjeni lahko okužil tudi po vrnitvi Slovenijo.

Od ministra pričakujejo, da bo svoje neutemeljene izjave o neodgovornosti ravnanja zdravnika umaknil ter se zdravniku za svoje izjave opravičil.

Minister Tomaž Gantar se kot kaže pojasnilo ministrstva, ne namerava opravičiti: »Minister je informacijo o tem, da se je zdravstveni delavec nahajal v Črni Gori, prejel od poslovnega in strokovnega direktorja bolnišnice. Ob tem se zaposleni ni obnašal samozaščitno.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine