Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je afera maketa izbruhnila (tudi) zaradi murskih elektrarn?

Minister Leben je začel postopek za razveljavitev koncesijskega akta za elektrarne na Muri, potem je moral oditi. 
Bo Mura ostala prosto tekoča reka ali pa bodo na njej elektrarne? FOTO: Jože Pojbič/Delo
Bo Mura ostala prosto tekoča reka ali pa bodo na njej elektrarne? FOTO: Jože Pojbič/Delo
8. 3. 2019 | 08:00
8. 3. 2019 | 08:50
4:53
Murska Sobota – Okoljski minister v odstopu Jure Leben je, ko je še deloval kot minister, zelo zares vzel stavek iz koalicijskega sporazuma Šarčeve koalicije, da »bomo zaščitili reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili.« Morda je afera z maketo izbruhnila tudi zaradi tega.

Okoljsko ministrstvo (MOP) je februarja letos objavilo osnutek uredbe o razveljavitvi uredbe o koncesiji za rabo vode reke Mure za proizvodnjo električne energije, ki jo je Janševa vlada leta 2006 podelila Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) in ki predvideva gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Poleg tega je MOP vladi predlagal tudi zaustavitev postopka priprave državnega prostorskega načrta za HE Hrastje - Mota. Z obema ukrepoma je Leben hotel narediti konec načrtom za gradnjo elektrarn na Muri.  


 

Burna reakcija energetikov


DEM so s postopki za izdelavo Državnega prostorskega načrta (DPN) za eno elektrarno doslej prišle že zelo daleč, zato je bila njihova reakcija in reakcija Holdinga slovenskih elektrarn na Lebnovo potezo zelo burna. Iz DEM in HSE so okoljskemu ministrstvu očitali, da ni dobro opravilo svoje naloge.

»V primeru politično sprejete enostranske popolne opustitve projekta bi želeli opozoriti še na precedens tovrstnega načina političnega odločanja v primeru dolgotrajnih in zahtevnih infrastrukturnih projektov. Namesto spoštovanja sprejetih zavez in načel pravne države (že začeti postopki umeščanja v prostor po veljavni zakonodaji) bomo priča prevladi parcialnih interesov brez upoštevanja širših koristi. S tem bo ogroženo doseganje nacionalno dolgoročno zastavljenih okoljskih, podnebnih in energetskih ciljev in zavez RS.« Zagrozili so tudi, da bodo, če bo koncesija razveljavljena, zahtevali vračilo doslej nastalih stroškov (okrog devet milijonov evrov) in izgubljenega dobička.

In ravno v času te burne reakcije energetikov je prišla na dan afera z maketo, ki je konec februarja pripeljala do ovadbe vpletenih, tudi ministra Lebna. 

Jure Leben, FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jure Leben, FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Časovno se te stvari preveč dobro pokrivajo, da bi lahko šlo le za naključje. Vsi, ki sodelujemo v kampanji Rešimo Muro, zato domnevamo, da je za to, da je 'afera maketa' izbruhnila prav v tem času, poskrbel energetski lobi. To domnevamo tudi zato, ker je bil v 'skupini strokovnjakov', ki je ovadila vpletene, tudi dr. Jožef Duhovnik. Duhovnik je decembra lani na predstavitvi predloga projekta kmetijskega namakanja z vodo iz reke Mure v Murski Soboti ta predlog HSE navdušeno podprl, obenem pa silovito napadel nas, okoljevarstvenike, in nas okrivil, da smo krivi za siromašenje življenja v Pomurju in da smo tuji plačanci,« nam je povedala strokovna sodelavka kampanje Rešimo Muro Andreja Slameršek.

»Sicer pa zagovarjamo poštenost, zato ministra Lebna ne branimo, če je sokriv v 'aferi maketa'. Bomo pa vztrajali pri tem, kar je ob Lebnovem odstopu dejal premier Šarec, da bo ministrstvo za okolje in prostor tudi pod novim vodstvom nadaljevalo s tem, kar je začel minister Leben.« Z ministrstva za infrastrukturo so na MOP poslali vrsto pripomb, iz katerih je mogoče razbrati, da se z razveljavitvijo koncesije ne strinjajo. Opozarjajo, da bi razveljavitev koncesije neposredno vplivala na izvajanje ukrepov in doseganje ciljev iz energetskega koncepta Slovenije, akcijskega načrta za OVE in nacionalnega energetskega in podnebnega načrta.  
 

Postopki za razveljavitev koncesije so obstali


Okoljevarstveniki so proti. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Okoljevarstveniki so proti. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Postopki za razveljavitev koncesije in ustavitev priprave DPN za hidroelektrarno Hrastje - Mota so obstali, nadaljevali pa se bodo z medresorskim usklajevanjem, »če bo novo vodstvo ministrstva s tem soglašalo,« so nam sporočili z MOP. V DEM in HSE izjav »drugih deležnikov« ne komentirajo, vztrajajo pa pri stališčih iz skupne izjave za javnost. »Naj ob tem še dodamo, da smo v tem tednu z MOP dobili sporočilo, da je oddano okoljsko poročilo skladno z uredbo o okoljskem poročilu in podrobnejšim postopkom celovite presoje vplivov izvedbe planov na okolje ter da zadostuje ravni plana DPN in Študije variant. Dobili smo tudi mnenje MOP, da DPN v fazi študije variant ni sprejemljiv,« so nam še sporočili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine