Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Janševa stranka bo celoten mandat v opoziciji šla na nož

Radikalizacija podpornikov, za katero stoji predsednik SDS, onemogoča njeno državotvorno in konstruktivno držo.
Od pomika Nove Slovenije v politično sredino ni bilo nič. Stranka je namreč ugotovila, da lahko preživi s SDS tako v koaliciji kot v opoziciji, ugotavlja politolog dr. Igor Lukšič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Od pomika Nove Slovenije v politično sredino ni bilo nič. Stranka je namreč ugotovila, da lahko preživi s SDS tako v koaliciji kot v opoziciji, ugotavlja politolog dr. Igor Lukšič. FOTO: Leon Vidic/Delo
17. 5. 2022 | 05:00
17. 5. 2022 | 09:22
5:56

V nadaljevanju preberite:

Tako kot v prejšnjem mandatu, bo tudi zdaj opozicija ideološko homogena, bo pa manj fragmentirana. V prejšnjem mandatu so se v opoziciji gnetle štiri levosredinske stranke, zdaj opozicijo sestavljata dve desni strani, močnejša SDS, ki se obrača proti skrajni desnici, in Nova Slovenija, ki poskuša koketirati s sredino. Obe stranki sta vajeni opozicijskega delovanja iz prejšnjih mandatov, zato poteza na ustanovni seji državnega zbora, ko je predvsem SDS zasula novo večino v državnem zboru z več kot tridesetimi svojimi zakonskimi predlogi, ni presenetljiva.

Dosedanji predsednik vlade Janez Janša se je v svojem tretjem mandatu pogosto pritoževal, da stranke Koalicije ustavnega loka mečejo vladi polena pod noge. Po volitvah je napovedal, da je SDS pripravljena sodelovati za skupno dobro, da ne bo nikoli delovala kot njihova opozicija, predvsem pa, da bodo v opoziciji ravnali državotvorno.

Manever vložitve več kot trideset zakonskih predlogov na ustanovni seji državnega zbora samo potrjuje značaj prvaka SDS, ki ni državotvoren, je prepričan nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica. To je nagajanje, ne glede na to, da nova koalicija zakonske predloge lahko zavrača drugega za drugim, še dodaja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine