Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Državni zbor ni vnovič potrdil novele zakona o nalezljivih boleznih

Premier Janša je napovedal tudi ukinitev brezplačnega testiranja, ki je Slovenijo doslej stalo 60 milijonov evrov.
Na fotografiji iz marca 2020 z leve sedijo: Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na fotografiji iz marca 2020 z leve sedijo: Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. FOTO: Jure Eržen/Delo
15. 7. 2021 | 16:30
15. 7. 2021 | 22:22
8:10
Na današnji novinarski konferenci v veliki dvorani predsedniške palače na Erjavčevi so javnost o trenutnih razmerah glede širjenja koronavirusa in njegovih različic ter o drugih aktualnih temah seznanili premier Janez Janša in oba podpredsednika vlade Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek. Izjave si lahko ogledate v posnetku.





Ob 1.691 PCR testih so včeraj v naši državi po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili 56 novih okužb. Delež pozitivnih je 3,3-odstoten. Poleg tega so opravili še 19.934 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 683 primerov, 14-dnevna incidenca znaša 32,4. V bolnišnični oskrbi je 32 oseb, od tega deset na intenzivni negi. Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Kot poroča STA, je vlada na današnji seji podaljšala veljavnost obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne okužbe do 25. julija. Do takrat ostajajo v veljavi ukrepi iz odlokov o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, kulturnih storitev končnim uporabnikom in kolektivnem uresničevanju verske svobode.



Prav tako se podaljšuje veljavnost odlokov o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb ter začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe, pa tudi o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah ter o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.


Koalicija umika glasovanje o nalezljivih boleznih in demografskem skladu


»Zdaj ko imamo dovolj cepiva, tako da lahko ljudje izbirajo, je odgovornost vsakega posameznika, da zaščiti sebe in bližnje. Na voljo je dovolj instrumentov, zaradi katerih ni treba zapirati javnega življenja in gospodarstva ter še zlasti storitvenih dejavnosti, ki so bile najbolj prizadete. Ministrstvo za zdravje bo v naslednjih dneh predlagalo spremembe uredb,« je napovedal Janša in pozdravil enoten poziv poslanskih skupin k cepljenju.


 
Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Jure Eržen/Delo
Poslanci koalicije bodo glasovali proti noveli zakona o nalezljivih boleznih, je še dejal. Vlada si bo namreč vzela čas za ponovno proučitev in za predlog nove novele zakona o nalezljivih boleznih. S tem bo upoštevan tudi rok, ki jo je za spremembe določilo ustavno sodišče. Koalicija bo predlagala tudi preložitev glasovanja o zakonu o demografskem skladu, ker ne želijo takšne odločitve sprejeti v politično tako pregretem ozračju, pravi premier. Gre za strateško odločitev, kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje. Sindikati zaradi zakona o demografskem skladu najavljajo zbiranje podpisov, drugi žugajo z referendumom. »Pritiski na nekatere poslance so tako veliki, da bi bilo lahko odločanje o zakonu iracionalno. Zato bomo vsako besedo ponovno prebrali, odločanje pa preložili na manj pregreto ozračje,« je pojasnil Janša.


Bo Andrijaniču usoda jutri naklonjena?


Jutri bo DZ odločal o predlogu za imenovanje ministra za digitalno preobrazbo. Po tem, ko sem v DZ poslal predlog, je dejal Janša, je bilo nekaj pripomb, zakaj v zadnjem letu mandata predlagamo to. Ne gre za novo ministrstvo, ampak za novo službo in ministra, ki bo usklajeval obstoječe ministrstvo. V načrtu za okrevanje je veliko denarja za digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva, javne uprave in storitvenih dejavnosti. Ta denar bo začel v Slovenijo prihajati vsak čas. Pomembno je, pravi Janša, da so investicije digitalne preobrazbe usklajene. Predlagani kandidat se je po Janši izkazal na dosedanji funkciji. Ker gre za prihodnje tedne in mesece, premier verjame, da bo ta predlog jutri v DZ podprt.


V SMC več kot zadovoljni s sodelovanjem v vladi


Podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Jure Eržen/Delo
Podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tudi Matej Tonin podpira prestavitev odločanja o zakonu o demografskem skladu na čas, ko bodo strasti bolj umirjene. Verjame, da bo Mark Boris Andrijanič jutri potrjen za ministra. Da bo mlad strokovnjak okrepil vladno ekipo, se veseli tudi Počivalšek. Čas je, da v Sloveniji dobi priložnost tudi mlajša generacija. Gospod Andrijanič je najboljša izbira za to vlogo, je prepričan Počivalšek. S to dopolnitvijo koalicijske pogodbe so po njegovem dali še en pomemben pečat medsebojnemu sodelovanju. Program SMC se v okviru koalicijske pogodbe zelo dobro izvaja, je ocenil,

Podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Janševo vlado pa kljub težavnemu obdobju ocenil za najbolj operativno v zadnjih letih. Okrcal je poročanje medijev, ki so »pod kontrolo opozicije«, a bi od njih pričakoval vsaj minimum korektnosti, je dejal. V državi prevladuje pljuvanje vsega, kar vlada naredi, je prepričan Počivalšek in to ga žalosti. Prejšnji teden so zaokrožili pogovore z investitorjem, ki bo prišel v Ormož, je še razkril. Pospešek digitalne preobrazbe Slovenije je zanj pomemben, ker bomo le tako lahko zagotovili napredek vseh kotičkov države. Komentiral je tudi zaplete okrog zakonodaje o epidemijski situaciji. Po njegovem ta hip v državi ni mogoča argumentirana razprava o tem. »Pri nas ni mogoče oblikovati dovolj učinkovitega političnega soglasja. Slovenska vlada nima na voljo mehanizmov, da bi zagotovila kolektivno zaščito. Zato je to v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika in stvar svobodne odločitve,« je še dejal Počivalšek, ki si bo kot gospodarski minister prizadeval, kot je dejal, da gospodarstvo ostane odprto.


Minister Vizjak še uživa podporo premiera


Covid-19 je še vedno prva tema vodij držav Evropske unije. FOTO: Baz Ratner/Reuters
Covid-19 je še vedno prva tema vodij držav Evropske unije. FOTO: Baz Ratner/Reuters


Novinarje je zanimalo, ali okoljski minister Andrej Vizjak po porazu na referendumu o vodi še uživa premierjevo podporo. Vizjak je zagovarjal zakon, ki ga je sprejela vlada in ta je zaostroval pozidavo obvodnih območij, a razprava je šla v povsem drugo smer, odgovarja Janez Janša. »V Sloveniji je enostavno angažirati ljudi, še zlasti, če imaš močne zvočnike. Težje pa jih je angažirati po travmatični izkušnji z epidemijo,« je ocenil in pozdravil, da so »tokrat na volišča prišli ljudje, ki tega prej nikoli niso storili«.
 
Po Toninu je napak v referendumski kampanji najbrž bilo kar nekaj, za Počivalška pa očitno »nismo dovolj jasno predstavili vsebine zakona, ki je sicer zelo jasen«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine