Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Janša spotika projekt svoje vlade

Bivši premier je z izjavo, da Slovenija kandidira na prošnjo ZDA in zaveznikov, škodil kandidaturi.
Janševe izjave o Tajvanu in privolitev v kandidaturo na prigovarjanje ZDA so avgusta leta 2020 na obisk v Slovenijo pripeljale takratnega ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea.

Foto Jure Eržen
Janševe izjave o Tajvanu in privolitev v kandidaturo na prigovarjanje ZDA so avgusta leta 2020 na obisk v Slovenijo pripeljale takratnega ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea. Foto Jure Eržen
23. 5. 2023 | 20:01
23. 5. 2023 | 20:38
5:25

V nadaljevanju preberite:

Predsednik SDS in bivši predsednik vlade Janez Janša je v zaključku kampanje, to je v kritičnem obdobju zbiranja podpor za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN, razkril, da je njegova vlada konec leta 2020 vložila kandidaturo »na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in zvezi Nato«. S tem je Janša po oceni izkušenih diplomatov in zunanjega ministrstva, ki ga vodi Tanja Fajon, zavestno in načrtno škodil slovenskim možnostim za uspešnost kandidature, ki naj bi bila nacionalni projekt.

Interes slovenske diplomacije pod vodstvom Tanja Fajon je bil, da Slovenija gradi svojo kandidaturo kot neodvisna in samostojna kandidatka, saj to povečuje možnosti za uspeh kandidature v afriških in azijskih državah, kjer si je slovenska diplomacija najbolj prizadevala za pridobivanje podpore.

To, da je Janez Janša objavil, da je njegova vlada vložila kandidaturo »na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in zvezi Nato«, po oceni bivšega slovenskega veleposlanika v Združenih narodih Andreja Logarja jasno pomeni, da želi Janša škoditi kandidaturi Slovenije. Logar opozarja, da države, ki so bile do zdaj indiferentne do vzgibov Slovenije pri vlaganju kandidature, svoje mnenje lahko tudi spremenijo v škodo Slovenije in je ne podprejo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine