Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša: Rekordno število okužb, a žal še premalo odgovornosti

Vlada se pripravlja na zaostrovanje protikoronskih ukrepov.
Žal se število novih okužb pri nas ne umirja in vlada opozarja, da gre v prihodnjih dneh pričakovati porast. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Žal se število novih okužb pri nas ne umirja in vlada opozarja, da gre v prihodnjih dneh pričakovati porast. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
N. D.
14. 10. 2020 | 05:13
14. 10. 2020 | 09:00
2:51
Po kriznem sestanku vlade, ki je potekal včeraj, je danes pričakovati, da bodo pristojni na seji odločali o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Uradni podatki, ki jih objavljajo za pretekli dan (torej danes za torek), bodo verjetno potrdili neuradne informacije, ki so zakrožile včeraj zvečer – da smo imeli v torek rekordno število okuženih.

O teh neuradnih številkah so govorili tudi pristojni. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je po kriznem sestanku komentiral, da v prihodnjih dneh pričakujejo bistveno višje število dnevno okuženih, tudi več kot 500, medtem ko je predsednik vlade Janez Janša včeraj tvitnil: »Danes rekordno število okužb, a žal še premalo odgovornosti.« Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da število okuženih v Sloveniji hitro narašča, dr. Bojana Beović pa je za Delo komentirala, da je bil velik porast okužb »žal pričakovan«.



image_alt
Cepiva bo dovolj za 1,2 milijona prebivalcev


In kaj zdaj? V oranžnem režimu tretji sveženj ukrepov predvideva karanteno za posamezne občine oziroma regije, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oziroma regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Ni sicer nujno, da bo vlada sprejela prav vse te naštete ukrepe. 

Ministrstvo za zdravje je sicer vzpostavilo spletno mesto, kamor bolnišnice sproti vnašajo podatke o številu bolnikov in trenutno razpoložljivih prostih posteljah. Gantar je ob tem komentiral, da takšni ažurni podatki omogočajo načrtovanje izvajanja drugih programov. »Obenem smo bolnišnice pozvali, da si medsebojno pomagajo pri obravnavi drugih bolnikov. To je pomembno, saj si vsi prizadevamo, da bi čim manj omejili delovanje zdravstvenega sistema,« je dodal. Povečali bodo število postelj v šempetrski in izolski bolnišnici, zdravstvenim delavcem pa so dali nova navodila in ukrepe glede širjenja okužb. »Trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna, situacija pa se lahko v nekaj dneh tudi spremeni,« še pravi Gantar. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine