Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kodo v aplikacijo vneslo 282 okuženih

Število izdanih kod TAN se ne ujema s številom pozitivnih testov.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
13. 10. 2020 | 14:17
13. 10. 2020 | 14:37
3:43
Od sredine avgusta je na voljo aplikacija #OstaniZdrav, prek katere lahko izvemo, ali smo bili v stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Vlada vseskozi poziva, naj si jo uporabniki pametnih telefonov namestijo, saj je učinkovita le ob široki uporabi. Podatki ministrstva za javno upravo kažejo, da je bila aplikacija prenesena okoli 130.000-krat, a to še ne pomeni, da jo toliko oseb tudi dejansko uporablja.

Z ministrstva so sporočili, da lahko po novem, ko so za to dobili dovoljenje urada informacijskega pooblaščenca, objavljajo tudi število tako imenovanih kod TAN. Gre za številko, ki jo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izda, če je nekdo pozitiven na koronavirus, in jo potem lahko uporabnik vnese v aplikacijo. »TAN se v zgoščeni vrednosti na strežniku hrani 14 dni, vse starejše zgoščene vrednosti kod TAN pa se zaradi varnostnih razlogov izbrišejo,« so pojasnili.

Do zdaj so izdali 455 kod, v aplikacijo pa jo je vneslo 282 oseb. Včeraj, ko so potrdili skoraj 400 okuženih, so izdali 39 kod. 

»Število izdanih kod TAN se ne ujema s številom pozitivnih testov. Posameznik morda aplikacije nima naložene in se mu v tem primeru koda TAN ne sporoča. Druga od možnosti je, da posameznik zamudi z vnosom kode TAN v aplikacijo (ki jo je treba vnesti v eni uri po tem, ko je obveščen) in prosi za ponovno dodelitev kode,« so pojasnili na ministrstvu.

image_alt
Trije odstotki državljanov z aplikacijo #ostanizdrav


TAN podelijo po opravljenem testu. Če je pozitiven, lahko NIJZ uporabniku izda kodo. Ker je aplikacija #OstaniZdrav povsem prostovoljna, je odločitev o tem, ali bo državljan kodo po prejemu to tudi dejansko vnesel v aplikacijo, izključno v domeni posameznika. Aplikacija opozori, da smo bili v stiku z okuženim, zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami.

»Tako že takoj po opozorilu, ki ga prejmemo po mobilni aplikaciji, ravnamo še bolj odgovorno: opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki, in še bolj dosledno izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).« Seveda pa ne dobimo informacije, kdo je kodo vnesel.

Aplikacija je predvsem v pomoč epidemiologom, ki morajo zdaj pridobiti podatke o stikih od vsakega okuženega posebej. »NIJZ je pred dnevi opozoril, da njihovi zaposleni zaradi ogromnega porasta okuženih oseb ne morejo več izvajati dosedanje prakse, ko so pri vsaki pozitivni osebi napravili poizvedovanje o vseh osebah, s katerimi bi bila lahko v kritičnem kontaktu, in jih ustrezno opozorili,« so poudarili na ministrstvu.

Veliko negodovanja glede aplikacije je bilo, češ da gre za nekakšen nadzor in da bodo zlorabljeni osebni podatki, ki jih sicer brez večjih težav zaupamo marsikateri aplikaciji, ki si jo prenesemo na naše telefone. Na ministrstvu so zagotovili, da nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT glede varnosti aplikacije ocenjuje, da je ta narejena tako, da ne omogoča zlorabe osebnih podatkov uporabnikov. Tudi podatkov o lokaciji, ki jo je treba vklopiti na telefonu ob njeni namestitvi, skorajda ni mogoče zlorabiti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine