Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša s Plenkovićem o boju proti covidu-19, odprta vprašanja ob strani

​Janša je sporočil tudi, da je Hrvaška vstopila v dveletni mehanizem za prevzem evra.
Gre za prvo dvostransko srečanje premierov sosednjih držav v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo večkrat slišala po telefonu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Gre za prvo dvostransko srečanje premierov sosednjih držav v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo večkrat slišala po telefonu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vojko Urbančič, STA
10. 7. 2020 | 08:31
10. 7. 2020 | 18:29
5:58
Na Otočcu sta se srečala premiera Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. Srečanje so uvedle napovedi, da se bosta pogovarjala o odnosih med državama, skupnem boju proti covidu-19 in drugih aktualnih temah.



Plenković je v Slovenijo prišel le nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je z zmago HDZ zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade.




 

Prvič v živo


Janša je uvodoma hrvaškemu kolegu še enkrat čestital za zmago na parlamentarnih volitvah in omenil, da je bilo srečanje namenjeno pogovoru o eni sami temi, trenutni epidemiološki situaciji v obeh državah in spopadanju z epidemijo. Zlasti sedaj, v času poletja in turizma je pomembno, da življenje poteka v kolikor toliko normalnih okvirih, meni.

Izjavil je še, da ceni ukrepe Hrvaške na zunanjih mejah Evropske unije, omenil, da tudi sosedje pripravljajo aplikacijo za sledenje, ki se mu zdi ključen instrument oziroma pomemben ukrep.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Sporočil je še, kot je poudaril, svežo novico, staro le nekaj minut, namreč da je Hrvaška stopila v dveletni mehanizem za prevzem evra. V kratkem bomo lahko tudi na Hrvaškem plačevali s skupno valuto, je dodal. Kot je dodal, računa na tesno, vsakodnevno sodelovanje epidemiološke stroke v obeh državah, kar je temelj ustreznih ukrepov.

Plenković se je že s prvimi besedami Sloveniji zahvalil za podporo pri vstopu Hrvaške v evroobmočje – glede vstopa Hrvaške v preddverje evra je nameraval javnost obvestiti šele kasneje danes na Hrvaškem – in ponovil Janševe besede, da sta govorila izključno o temi ukrepanja v epidemiji. Ne o kakšnih odprtih vprašanjih. Potrdil je, da tudi Hrvaška pripravlja aplikacijo, ki naj bi bila nared čez deset dni.
 

Brez drugih tem


Na novinarsko vprašanje o tem, ali bosta glede na, kaže, dobro sodelovanje, odprla tudi temo arbitraže, je Janša odgovoril, da se danes s to temo nista ukvarjala. So teme, ki lahko počakajo, in teme, ki ne morejo, je povedal. Enako je potrdil Plenković.

Danes je po Plenkovićevih besedah na Hrvaškem 92.000 slovenskih turistov. Prizadevali si bodo, da bodo število okuženih in obolelih na Hrvaškem zmanjšali, dodal pa še, da je sedem obmorskih županij povsem v zelenih ombočjih. Hrvaški novinar je vprašal, ali bi Hrvaška glede na nove visoke številke lahko pristala na rdečem seznamu, a konkretnega odgovora ni dobil.

Na vprašanje, ali bi lahko Hrvaška zaprla meje z BiH in Srbijo pa tudi diskoteke, je Plenković napovedal nove ukrepe, tudi glede nočnega življenja in prehodov mej, a ni bil posebno konkreten. Janša je opomnil še, da je tudi Slovenija že v rumenem območju. Hrvaška ima po novem podoben ali še ostrejši režim vstopa iz BiH in Srbije, je dodal.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Na Hrvaškem rekordne okužbe


Srečanje na Otočcu je bilo prvo dvostransko premierov sosednjih držav v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo večkrat slišala po telefonu. Razmere glede koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih zaostrile. Prav danes je za Hrvaško izjemno slab dan, potrdili so rekordnih 116 novih okužb.

V hrvaški delegaciji so bili poleg Plenkovića še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba – direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

Slovensko delegacijo so poleg Janše sestavljali še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Jelko Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Državi bosta poskušali poenotiti ravnanje glede ukrepov, je bilo napovedano pred srečanjem. Zaradi porasta okužb je Slovenija, kot znano, minulo soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopiti brez omejitev.
 

Komunikacijski šumi


Med državama je prihajalo tudi do komunikacijskih šumov. V Sloveniji je odmevala domnevna hrvaška obljuba o zaprtju nočnih klubov, ki so jo pri nas oznanili na vladni novinarski konferenci – o tem ukrepu naj bi se dogovorila oba premiera –, zatem ko je Hrvaška pristala na slovenskem rumenem seznamu držav, pa je Plenković v predvolilnem času doma še vedno razlagal, da se ob vstopu v Slovenijo za hrvaške državljane ni nič spremenilo
 

Plenković nazadnje s Cerarjem, Pahor kar 39-krat z Grabar-Kitarovićevo


Odnose med državama med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča implementirati, Hrvaška pa temu nasprotuje.

Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama ter partnerkama v EU in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar.

So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.

Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović na skupni vaji slovenske in hrvaške vojske ŠTIT 17 na Kamenjaku leta 2017. FOTO: Blaž Samec/Delo
Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović na skupni vaji slovenske in hrvaške vojske ŠTIT 17 na Kamenjaku leta 2017. FOTO: Blaž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine