Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janez Janša nad poslanci Desusa še ni obupal

V državnem zboru še ni povsem jasno, na katerem stolu sedijo predstavniki upokojenske stranke.
Desus ne more več sedeti na dveh stolih, so odločni v LMŠ, zato so pozvali k razjasnitvi položaja. FOTO: Uroš Hočevar
Desus ne more več sedeti na dveh stolih, so odločni v LMŠ, zato so pozvali k razjasnitvi položaja. FOTO: Uroš Hočevar
26. 2. 2021 | 06:00
26. 2. 2021 | 06:35
5:29
Medtem ko po neuspeli zamenjavi vlade Janeza Janše v opoziciji izhod iz aktualnih političnih razmer vidijo predvsem v predčasnih volitvah, je največja opozicijska poslanska skupina LMŠ predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča pozvala k razjasnitvi statusa opozicije in koalicije, predvsem na račun poslanske skupine Desusa. Ta v državnem zboru namreč še vedno uživa koalicijski status – od razreza, ki ji pripada v delovnih telesih in njihovih vodij, pa do zastavljanja ustnih poslanskih vprašanj na sejah državnega zbora.





»Ker je vodja poslanske skupine Franc Jurša povedal, da bo Desus 'zmerna opozicija', bom glede na ta podatek pripravil tabelo, iz katere bo razvidno, ali in kje so potrebni popravki pri funkcijah oziroma delovnih telesih,« je po včerajšnjem posvetu poslanskih skupin napovedal predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Po obvestilu iz stranke, da so v opoziciji, je želel še potrditev poslanske skupine. Desus je, kot je znano, že 17. decembra izstopil iz koalicije Janeza Janše, čeprav se več poslancev s tem ni strinjalo.
 

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen


Katere funkcije zasedajo zdaj


Če je Desus v opoziciji, poslanec Branko Simonovič torej ne more več opravljati funkcije podpredsednika državnega zbora, negotovi pa sta tudi vodilni mesti Ivana Hršaka in Roberta Polnarja, ki so ga iz stranke izključili, še vedno pa je član njene poslanske skupine. »Kar zadeva vodenja odbora za finance, je to po razdelitvi delovnih teles v marcu lani pripadlo SDS, a so se mu odpovedali meni v prid. Tako da se vsi v Desusu, ki pisarijo, da smo opozicijska stranka in s tem mislijo, da bodo meni škodili, motijo,« komentira Polnar, a hkrati priznava, da s SDS o nadaljevanju takšne razdelitve ni govoril.
Od funkcij, ki jih poslanci v državnem zboru opravljajo, so sicer odvisne njihove plače.

V skladu z zdajšnjim dogovorom o »zmerni opoziciji« naj bi poslanska skupina Desusa vsakič znova odločala, kako bo glasovala in ali bo pri tem enotna. Vsaj trije poslanci so izrazito naklonjeni vladi in bodo razen v »ideoloških« primerih najverjetneje podpirali vlado.

Da stranka sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše ne bo podpisala, sicer zatrjuje prvak Desusa Karl Erjavec, a po naših informacijah Janša nad posebnimi sporazumi o sodelovanju s poslanci Desusa še ni obupal. Tako naj bi se s predstavniki poslanske skupine Desusa po naših informacijah sestal tudi včeraj.

image_alt
Janez Janša noče predčasnih volitev


Opozicija je lahko samo opozicija


»Opozicija je opozicija, brez pridevnikov,« pa je ob tem status Desusa komentiral vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke LMŠ Brane Golubović, ki je tudi pozval k razjasnitvi statusa upokojenske stranke v državnem zboru.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ, je podpisal poziv za razjasnitev statusa Desusa v parlamentu. FOTO: Uroš Hočevar
Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ, je podpisal poziv za razjasnitev statusa Desusa v parlamentu. FOTO: Uroš Hočevar


»Kakšen je njihov dejanski status, bodo poslanci Desusa pokazali s svojim dejanskim delom in glasovanji,« ocenjuje in nadaljuje, da je osnovna naloga opozicije, da pozorno spremlja delo vlade, opozarja na nepravilnosti in jih poskuša preprečiti ter predlaga vsebinske rešitve. »Če državo z demokratičnimi orodji braniš pred razgradnjo, to ne pomeni, da si ekstremna opozicija,« še poudarja vodja poslancev LMŠ in navaja, da to torej pomeni, da opravljaš nalogo opozicije, brez kakršnih koli pridevnikov.

Če pa bo Desus tudi v opozicijski vlogi ohranil predsedniški mesti v dveh pomembnih delovnih telesih – odboru za finance in mandatno-volilni komisiji –, ki ji v opoziciji ne pripadata, ali pa položaj podpredsednika državnega zbora, hkrati pa tudi pri spornih potezah prikimaval koaliciji, po njegovem mnenju to ne bo nikakršna »zmerna opozicija«, ampak oportunizem, ki nima veliko skupnega z dejansko opozicijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine