Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jabolko navdiha letos delavcem zdravstvene nege

Izvajalci zdravstvene nege so steber zdravstvenega sistema, je ob vročitvi priznanja povedal predsednik RS Borut Pahor.
Monika Ažman je spomnila še, da je epidemija razkrila slabe delovne pogoje v zdravstveni negi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Monika Ažman je spomnila še, da je epidemija razkrila slabe delovne pogoje v zdravstveni negi. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
22. 6. 2020 | 15:25
22. 6. 2020 | 16:33
4:40
Medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem negovalcem in babicam je danes za nesebično delo v epidemiji covida-19 predsednik republike Borut Pahor vročil jabolko navdiha. Pri tem so nagrajenci izpostavili izjemno vlogo zdravstvene nege, tudi v izrednih okoliščinah, opozorili pa so tudi na slabe delovne pogoje in nujnost njihovega izboljšanja.

Kot je poudaril Pahor ob vročitvi priznanja, so izvajalci zdravstvene nege steber zdravstvenega sistema v normalnih in izrednih razmerah. »Gre za način življenja, gre za poslanstvo. Na prvem mestu v vaših mislih so vedno bolniki, za kar pogosto tvegate tudi lastno življenje,« je dejal.

Tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman, ki je nagrado prevzela, poudarja, da je »priznanje odraz predanosti, strokovnosti in požrtvovalnosti«. »Ste tisti, ki tvegate, znate, upate in zmorete storiti največ, kar je možno, tudi v izjemnih okoliščinah. Ne ozirajoč se na to, da s tem ogrožate svoje lastno zdravje in blaginjo svojih najbližjih,« je dejala.

Predsednik republike Borut Pahor je medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam vročil repliko Jabolka navdiha. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predsednik republike Borut Pahor je medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam vročil repliko Jabolka navdiha. FOTO: Leon Vidic/Delo


Odgovorni poslušajo, a ne upoštevajo


Monika Ažman je spomnila še, da je epidemija razkrila slabe delovne pogoje v zdravstveni negi. Opozorila je predvsem na kadrovsko podhranjenost in odhode zaposlenih v tujino. »Odgovorni v državi, neodvisno od politične usmeritve, so nas doslej le poslušali, a nikoli upoštevali. Če kdaj, po tem je zdaj čas, da se stanje uredi,« je pozvala. Ob tem je dodala, da priznanje, ki jim ga je danes vročil predsednik, razumejo tudi kot izkaz osebne podpore. 

Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice so priznanje prejeli v letu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. V Sloveniji je po podatkih Zbornice – Zveze 29.421 izvajalcev zdravstvene in babiške nege.

Priznanje razumejo tudi kot izkaz osebne podpore. FOTO: Leon Vidic/Delo
Priznanje razumejo tudi kot izkaz osebne podpore. FOTO: Leon Vidic/Delo


Medicinske sestre poudarjajo, da je bilo težko


Študent Žiga Metelko, ki je v času epidemije deloval kot prostovoljec, pa je med večjimi problemi v domovih za starejše izpostavil socialno izoliranost. »Starostniki so bili več kot tri mesece zaprti v sobah in niso mogli niti do sosedov, kaj šele do svojcev. To je močno vplivalo na psihično zdravje in kasneje na fizično,« je dejal. Kot popotnico za prihodnjo poklicno pot pa bo iz epidemije odnesel predvsem zavedanje, da lahko že nasmeh nekomu polepša dan.

Medicinske sestre po epidemiji poudarjajo, da je bilo težko. Spomnili pa so tudi na skrb izvajalcev zdravstvene nege za svoje bližnje - številni se v času epidemije niso vračali domov ali pa s svojimi svojci niso imeli stikov. »Tudi koordinatorji, ki smo vstopali v domove, smo imeli večen strah, ali si se tudi ti okužil,« je pojasnila koordinatorka za področje zdravstvene nege na celjskem področju Zdenka Kramar.

Medicinske sestre po epidemiji poudarjajo, da je bilo težko. FOTO: Leon Vidic/Delo
Medicinske sestre po epidemiji poudarjajo, da je bilo težko. FOTO: Leon Vidic/Delo


Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice so priznanje prejeli v letu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. V Sloveniji je po podatkih Zbornice - Zveze 29.421 izvajalcev zdravstvene in babiške nege.

Pahor je sicer 29. marca, v času epidemije koronavirusa, priznanje podelil vsem, ki so v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo karseda normalno. Pahor je replike tega priznanja ob obiskih pri njih že vročil prostovoljcem Mladinskega centra Velenje, pobudnikom vseslovenske akcije Maske za vse v Trbovljah, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje ter klicnemu centru za informacije o koronavirusu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine