Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Izvršni odbor Desusa za Kul

Stranka Desus je korak bliže Koaliciji ustavnega loka. Odločitev mora potrditi še svet stranke.
Prvak Desusa in kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prvak Desusa in kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
18. 1. 2021 | 14:02
18. 1. 2021 | 14:34
2:22
Izvršni odbor stranke Desus se je odločil za vstop v Koalicijo ustavnega loka (Kul). Odločitev mora potrditi še svet stranke. Dopisna seja sveta stranke bo potekala od danes do srede, prvak Desusa in kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec pa pričakuje, da bo glasovanje končano v torek zvečer. V sredo bo sicer predvidoma potekalo tudi odločanje o konstruktivni nezaupnici.

Poslancem bodo v Desusu dejali, naj sledijo odločitvam organov stranke. Ne glede na izid glasovanja o konstruktivni nezaupnici pa se v Desusu zavedajo, da je treba začeti urejati razmere v stranki, ker ni stika s terenom. Prav tako je treba urediti relacijo s poslansko skupino in delo posameznih organov stranke.

image_alt
V tem trenutku v parlament zagotovo le pet strank


V današnjem Delu smo pisali, da je vprašanje, ali bo po večmesečni sagi vlaganja konstruktivne nezaupnice morebitni mandatar Kula Karl Ejavec že ta teden izvedel, koliko podpore dejansko ima. Na tajnem glasovanju obstaja teoretična možnost, da ga bo podprlo manj poslancev od 42 podpisanih, a tudi, da bo dobil več glasov in postal mandatar nove vlade z neznanimi glasovi. To pa gotovo ne pomeni stabilnosti morebitne nove vlade, ki bi jo sestavljalo vsaj pet strank, zelo verjetno pa tudi predčasne volitve. To ugotavljajo tudi posamezni sogovorniki znotraj Kula.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Če se te zgodijo, bodo parlamentarni prag glede na rezultate zadnje javnomnenjske ankete Mediane za Delo zagotovo prestopile dve desni in tri leve oziroma levosredinske stranke. Vodilna – deleži so izračunani med opredeljenimi volivci – bi bila SDS, sledila pa bi ji Levica. Možnost, da bi ostala v parlamentu, ima morda še SAB, morda tudi Desus – tej stranki po vrnitvi Karla Erjavca dva meseca zapored podpora sicer upada –, pa morda še SNS, Piratska stranka, Zeleni Slovenije in SLS. Vse druge stranke, torej vključno s SMC, v tem trenutku ne bi dosegle parlamentarnega praga. Novo stabilno koalicijo bi bilo glede na trenutna razmerja znova težko sestaviti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine