Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša: V rdečih regijah maske obvezne tudi na prostem

Od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od petega razreda dalje potekal na daljavo, na rdečih območjih bo omejeno gibanje med regijami.
Janez Janša je tudi župane tistih občin, ki sicer niso iz rdečih regij, a bi bile po številkah njihove občine rdeče, pozval, da za občinske objekte in prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot bodo veljale v rdečih regijah.​ FOTO: Reuters
Janez Janša je tudi župane tistih občin, ki sicer niso iz rdečih regij, a bi bile po številkah njihove občine rdeče, pozval, da za občinske objekte in prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot bodo veljale v rdečih regijah.​ FOTO: Reuters
14. 10. 2020 | 20:55
14. 10. 2020 | 22:11
4:18
Slovenija je vse bližje vnovični razglasitvi epidemije, po mnenju premiera Janeza Janše se trenuno nahaja med t. i. oranžno in rdečo fazo vladnega načrta ukrepov. Vlada je nove ukrepe, kot je bilo neuradno pričakovano, zastavila regionalno, nekateri, denimo o vnovičnem uveljavljanju pouka na daljavo v delu šolstva, pa bodo veljali za celotno državo.





Janša je uvodoma povedal, da je sedem slovenskih regij trenutno rdečih, pet oranžnih. Večina novih vladnih ukrepov, ki jih bodo jutri objavili v Uradnem listu, bo stopila v veljavo v petek, nekatere pa v ponedeljek. Pristojni ministri jih bodo podrobneje predstavili na jutrišnji vladni novinarski konferenci ob 11. uri.
 

Ključne spremembe:


– Od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od petega razreda dalje potekal na daljavo, enako v srednjih šolah. Tudi za univerze je priporočeno delo na daljavo. Ukrep bo veljal najmanj do konca krompirjevih počitnic. Tedaj bodo znova presodili, ali je ukrep še potreben ali ga bo potrebno celo zaostriti.

– Veljavnost neizkoriščenih turističnih bonov bo podaljšana v naslednje leto. To omogoča PK5, ki ga bodo jutri sprejemali v državnem zboru. Na današnji seji se je vlada odločila tudi za aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu.

– Za sedem rdečih regij bodo od petka dalje veljali naslednji ukrepi: prepoved vseh prireditev in zbiranja nad 10 oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti in športa, prav tako omejitev gibanja med regijami. Izjeme pri prehajanju meja bodo, a bodo enake spomladanskim, ki so veljale ob tedanjem prehajanju občinskih meja. Obvezno bo tudi nošenje mask povsod, tudi na prostem.





Janša je tudi župane tistih občin, ki sicer niso iz rdečih regij, a bi bile po številkah njihove občine rdeče, pozval, da za občinske objekte in prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot bodo veljale v rdečih regijah.​ Takšne finančne blazine, kakršna je bila med razglasitvijo epidemije na voljo med ukrepi spomladi, sicer v drugem valu ne bo, je še napovedal Janša.
 

Nov rekord okužb, bolnišnice vse bolj obremenjene


V Sloveniji so sicer včeraj opravili 4902 testa, novih okužb je bilo kar 707, kar znova predstavlja najvišje število okužb od izbruha pandemije novega koronavirusa. Del te statistike, ki odraža vse večjo obremenjenost zdravstvenega sistema, je tudi to, da se je število hospitaliziranih povzpelo že na 210. 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. Dva obolela sta včeraj umrla.

Tretji sveženj oranžnega dela načrta sicer predvideva karanteno posameznih občin oziroma regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oziroma regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

image_alt
Kaj predvideva načrt za drugi val


INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine