Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Intelektualci v pismu pozivajo poslance k nezaupnici Janševi vladi

Skupina intelektualcev se je zaradi Janševe čestitke Trumpu s pismom obrnila na veleposlanico ZDA in državni zbor.
Janševa stališča ne odražajo prepričanj in občutkov večine prebivalcev Slovenije, so slovenski intelektualci zapisali v pismu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Janševa stališča ne odražajo prepričanj in občutkov večine prebivalcev Slovenije, so slovenski intelektualci zapisali v pismu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
A. I., M. B.
9. 11. 2020 | 10:47
9. 11. 2020 | 15:51
3:11
Skupina desetih slovenskih intelektualcev je veleposlanici ZDA Lyndi C. Blanchard poslala dopis, v katerem globoko obžalujejo in se distancirajo od po njihovem mnenju sramotne in politično motivirane čestitke slovenskega premiera Janeza Janše predsedniku Donaldu Trumpu. »Odločno zavračamo njegov zapis, ki postavlja pod vprašaj zakonitost volilnih rezultatov in posledično demokratičnost volitev v ZDA. Njegova stališča ne odražajo prepričanj in občutkov večine prebivalcev Slovenije,« so zapisali v pismu. 

Čestitali so veleposlanici in prebivalcem ZDA ob izvolitvi Joeja Bidna za 46. predsednika Združenih držav Amerike in izpostavili tudi izvolitev prve ženske podpredsednice Kamale Harris. »Naj omenimo, da v svojih prepričanjih nismo osamljeni, ampak podobno čuti tudi večina slovenskih državljanov, ki delujejo v nevladnih organizacijah in gibanjih civilne družbe v Sloveniji. Omenjena gibanja si prizadevajo za krepitev demokracije, zmanjšanje socialnih in gospodarskih neenakosti ter doseganje okoljske trajnosti. Veseli smo, da je novoizvoljeni predsednik v svoji volilni kampanji izrazil podobna stališča in vrednote,« so še dodali v pismu.


Poslance pozivajo k nezaupnici vladi


S pismom so se obrnili tudi na poslance državnega zbora. Spomnili so, da so pred dvema tednoma poslance v pismu opomnili na »krizo, ki jo povzroča Vlada Republike Slovenije z zlorabljanjem epidemije covida za izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov.« Na pismo niso prejeli prejeli odgovora. V tem času so se po njihovem mnenju zlorabe oblasti le še nadaljevale in poglabljale.

Kot največje napake vlade so izpostavili nezadostno ukrepanje med drugim valom epidemije, zlorabo nasilnih demonstracij v središču Ljubljane za diskvalifikacijo mirnih protestov in za napad na svobodo medijev ter politično prevzemanje nadzora na področju energetike, telekomunikacij in cest. Za vrhunec pa označujejo čestitko predsednika vlade neizvoljenemu kandidatu za predsednika ZDA, o kateri menijo, da nam je v posmeh po vsem svetu in sramotí Slovenijo.

Podpisniki pisma menijo, da premier vodi državo v avtokracijo, in poslance svarijo, da bodo, če bodo »to početje še naprej molče opazovali«, neposredno odgovorni za »to grobo zlorabo oblasti«. »Od vas pričakujemo, da na izredni seji Državnega zbora obsodite nesprejemljivo, nedemokratično delovanje predsednika vlade in da njemu in vladi izrečete nezaupnico,« so podpisniki sklenili svoj poziv poslancem.

Pod zapis so se podpisali Jože Mencinger, Slavko Splichal, Vito Turk, Stane Pejovnik in Ivan SvetlikRado Bohinc, Dušan Keber, Rudi Rizman, Darko Štrajn in Niko Toš

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine