Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Igor Hrovatič novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

Funkcija varuha se je izpraznila po imenovanju prejšnjega varuha za državnega sekretarja.
Igor Hrovatič je vodja kmetijske svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. FOTO: Leon Vidic
Igor Hrovatič je vodja kmetijske svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. FOTO: Leon Vidic
20. 12. 2018 | 16:05
2:16
Vlada je za novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano za obdobje petih let imenovala Igorja Hrovatiča, dosedanjega vodjo kmetijske svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Prejšnji varuh Jože Podgoršek je bil namreč imenovan za državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu, zato je bil potreben razpis za novega varuha, poroča STA.

Hrovatič je bil eden od štirih kandidatov, ki so se prijavili za položaj varuha v verigi preskrbe s hrano. Poleg njega so kandidirali dolgoletni direktor Farm Ihan Marko Višnar, Aleš Plut iz Kmetijskega inštituta Slovenije in strokovnjak za logistiko Andrej Lisec. Novi varuh bo funkcijo zasedel v petek.

Imenovanje Hrovatiča je vladi predlagala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec v soglasju z ministrom, pristojnim za trgovino, Zdravkom Počivalškom, na podlagi pregleda vlog in opravljenih pogovorov s kandidati ter predhodnega posvetovanja z deležniki v verigi preskrbe s hrano. 

Kot so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, se za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano imenuje osebo, ki uživa strokovni in moralni ugled ter podporo deležnikov v verigi preskrbe s hrano. Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano ne sme biti član organa upravljanja ali nadzora gospodarske družbe, ki se ukvarja s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane ter ne sme imeti funkcije v državnem organu, organu politične stranke ali organu sindikata.

Slovenija je prvega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, katerega naloga je spremljati ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, objavljati primere dobrih poslovnih praks in o tem obveščati javnost, dobila marca 2015.

Na to funkcijo je takratna vlada za obdobje pet let imenovala Podgorška, ki pa je v vladi Marjana Šarca postal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine