Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Igor Gregorič se ne gre več, odstopil je

Nacionalni inštitut za otroške bolezni se sesuva v prah.
Kirurg Igor Gregorič, ki deluje po načelu, da neuspeh ne pride v poštev, je moral v Sloveniji priznati poraz. FOTO: Tomi Lombar
Kirurg Igor Gregorič, ki deluje po načelu, da neuspeh ne pride v poštev, je moral v Sloveniji priznati poraz. FOTO: Tomi Lombar
4. 12. 2018 | 16:00
4. 12. 2018 | 20:21
6:43
Ljubljana - Zgodba z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB) se očitno končuje. Andrej Robida član sveta zavoda inštituta je odstopil že 23. novembra, odstopno izjavo predsednik sveta zavoda Igorja Gregoriča, torakalnega kirurga, ki dela v Ameriki, pa so na ministrstvu za zdravje sprejeli 27. novembra: »V kontekstu kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več«.

S temi odstopi je odločitev ministra za zdravje Sama Fakina o nadaljnji usodi inštituta precej olajšana. Sprejel jo bo sredi decembra - po sestanku, ki ga bo imel še ta mesec s predstavniki UKC LJ in vodstvom NIOSB. Fakin sicer obžaluje odstop predsednika sveta zavoda NIOSB pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami.


Imel bo čisto vest


O tem, da bo inštitut zaživel je bil Gregorič do zadnjega optimist. Marca je za Delo dejal, da bi mu bilo, ko bo na smrtni postelji, v največje zadoščenje, če bo inštitut živel, deloval učinkovito in strokovno: »Nobene druge koristi nimam in od tega ne želim nič drugega, kot se zavedati, da sem pomagal.« Tudi če mu to ne bo uspelo, pravi, bo njegova duša pomirjena, saj dela vse, kar je v njegovi moči. Če ta preboj ne bo uspešen, potem je prepričan, da bomo v Sloveniji v nadaljnjih letih težko tudi kakšno drugo stvar obrnili na bolje.

Gregorič in Robida sta tudi soavtorja poročila o izrednem nadzoru nad otroškim kardiokirurškim programom v kliničnem centru za obdobje 2007–2014, ki je razgalil vso bedo tedanje skrbi za bolne na srcu. Neprimerna skrb, sumljive smrti, neodzivanje kljub opozarjanju na nepravilnosti, pomanjkljivo zbiranje podatkov, je le nekaj izmed strašljivih ugotovitev v poročilu.


Parlamentarna preiskava


Poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, poslanka Nove Slovenije – krščanski demokrati Iva Dimic in vodja poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti so danes predstavili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Ta zahteva ni povezana z zgoraj omenjenima odstopoma.

»Preiskovalno komisijo zahtevamo z namenom, da ugotovimo dejansko stanje na področju otroške srčne kirurgije, z namenom sprememb zakonodaje ter ugotovitve politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v Republiki Sloveniji in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v ustanovah sekundarne in terciarne zdravstvene dejavnosti zaradi opustitve dolžnega ravnanja,« je pojasnila poslanka Jelka Godec in izrazila zadovoljstvo, da sta k sopodpisu zahteve za preiskovalno komisijo pristopili tudi poslanski skupini Nova Slovenija – krščanski demokrati in Slovenska nacionalna stranka.

»Neučinkovitost zdravstvenega sistema v Sloveniji se kaže na različne načine, v dolgih čakalnih dobah, pri nepravilnostih ob izvajanju nabav, pri izvajanju zdravstvenih dejavnosti,« je naštela poslanka in dodala, da je prav organiziranje mreže zdravstvenih storitev eno od tistih področij, kjer se kaže največ nepravilnosti in neučinkovitost javnega zdravstva. »O otroški srčni kirurgiji govorimo že dobro desetletje oziroma vsaj od leta 2007 dalje, ko je UKC Ljubljana, ki izvaja ta program, zapustil kirurg in od takrat naprej ta ustanova ni našla ustrezne zamenjave kadra,« je poudarila poslanka in spomnila še na mnogo dogodkov zadnjega desetletja. »Naj spomnim, da je protikorupcijska komisija v maju 2013 izdala mnenje o tem, da je bilo sklepanje avtorskih pogodb z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem, nepravilno, dano je bilo tudi opozorilo o visokih honorarjih, ki niso ustrezali izvajanju pogodbe,« je dejala Godčeva. In nadaljevala: »Leta 2015 je mednarodna komisija izdala mednarodno poročilo o stanju na otroški kirurgiji, s katerim je opozorilo, da  na programu izvajanja otroške kirurgije prihaja do odstopanja od mednarodnih smernic, do neurejenih razmer in tudi tega, da nosilci javnih funkcij, to je odgovorni, niso prisluhnili opozorilom tistih, ki so delali v programu. Vse skupaj se je nato poslabševale do tega, da lahko danes rečemo, da je otroška kardiologija v Sloveniji nacionalni problem oziroma katastrofa, o čemer je govoril tudi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder,« je povedala poslanka SDS.

V parlamentarni preiskavi zahtevajo 40 pojasnil, ki jih morajo dati odgovorni, zahtevanih je 14 pojasnil o javnem interesu ter 11 okvirjev, kaj naj preiskava zajame. »Vsi pa si želimo si, da bodo tisti, ki bodo spoznani, da so kršili zakon ter etična načela, sankcionirani in kaznovani ter odstranjeni iz tistih delovnih mest, kjer so delali škodo,« je sklenil Jelinčič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine