Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Humanitarci bodo dolg poplačali s kreditom

Rdeči križ: Častni tuji gost na vprašanja o svojem obisku ni odgovarjal.
Direktor mednarodne federacije društev Rdeče križa Simon Missiri in področna vodja mednarodne federacije Seija Tyninoksa sta obiskala Ljubljano. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Direktor mednarodne federacije društev Rdeče križa Simon Missiri in področna vodja mednarodne federacije Seija Tyninoksa sta obiskala Ljubljano. FOTO: Mavric Pivk/Delo
6. 9. 2018 | 12:11
6. 9. 2018 | 18:39
2:50
Ljubljana – Naša največja humanitarna organizacija Rdeči križ Slovenije (RKS) je za ponovno plačilo gradnje letovišča Debeli rtič najela kredit. Vodstvo je zatrdilo, da trimilijonski dolg ne bo vplival na njihovo humanitarno dejavnost in poslovanje, a jasno je, da ima organizacija številne težave.

»Skupaj bomo pripravili načrt, da bomo izzive premagali z načrti, ki temeljijo na reformah in trajnosti organizacije,« je ob obisku RKS dejal Simon Missiri, direktor Mednarodne federacije društev Rdečega križa. Medtem ko na novinarska vprašanja o tem, kako se jih bodo lotili, ni odgovarjal, so v RKS dejali, da je častni mednarodni obisk predvsem »priložnost predstavitve dosežkov pri humanitarnem poslanstvu in aktivnosti prostovoljcev«.

Vendar najstarejšo humanitarno organizacijo, ki je lani materialno pomagala skoraj 128.000 socialno ogroženim, pestijo številne težave. Višje sodišče je pred kratkim odločilo, da bodo morali plačati dolg v skupni vrednosti tri milijone evrov. Ta izhaja iz leta 2008, ko je RKS za gradnjo hotela Arija na Debelem Rtiču najel danes propadlo gradbeno podjetje Vegrad.

Na njihovo pobudo je RKS denar, s katerim bi moralo podjetje poplačati podizvajalce, nakazal družbam za odkup terjatev. Podizvajalci so nato tožili RKS, ki investicije ni želel ponovno plačati, saj jih je že poplačal Vegradu. Dolg bodo zdaj poplačali s kreditom, delno s prodajo zemljišča sredi Ankarana.
 

Težave v organizaciji


Prav tako je z mesta predsednika še pred sodbo odstopil Dušan Keber, ki je to storil dve leti po odstopu Nataše Pirc Musar. Jasno je dal vedeti, da ne gre za osebne razloge, temveč za težave v organizaciji. Glede na dvakratno opozorilo mednarodne zveze društev RK bi morali za boljšo učinkovitost posodobiti statut, s čimer pa bi nekatera združenja organizacije izgubila del samostojnosti.

»Rdeči križ Slovenije seveda sodeluje z mednarodno organizacijo. Pri tem določamo vse pristojnosti tako, da smo pri odločitvah samostojni,« je dejala Irena Nečemer, zakonita zastopnica in podpredsednica Rdečega križa Slovenije. Zagotovila je, da so se spreminjanja statuta lotili in ga bodo nadaljevali, »saj je statut živa stvar glede smernic«. Tudi tega, kaj o tem, da se v dveh letih od opozorila mednarodne federacije, RKS ni spremenil, meni njihov direktor, ob njegovem današnjem obisku ni bilo mogoče izvedeti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine