Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Hrvati vendarle odprli vrata slovenskemu veleposlaniku

Veleposlanik Vojislav Šuc je po dvoinpolmesečnem čakanju prejel agrema Zagreba.
Po prejemu agremaja vlada odpošlje predlog za postavitev predsedniku republike Borutu Pahorju, ki nato z ukazom, ki je objavljen v uradnem listu, postavi veleposlanika. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Po prejemu agremaja vlada odpošlje predlog za postavitev predsedniku republike Borutu Pahorju, ki nato z ukazom, ki je objavljen v uradnem listu, postavi veleposlanika. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Suzna Kos, Barbara Eržen
27. 8. 2019 | 14:14
27. 8. 2019 | 14:44
1:46
Novi veleposlanik v Zagrebu bo dolgoletni karierni diplomat Vojislav Šuc, saj je, kot so nam potrdili na zunanjem ministrstvu, po več kot dveh mesecih čakanja le prejel agrema države gostiteljice. Neobičajno dolgo čakanje je v diplomatskih vrstah že dvigalo obrvi, v javnosti pa sprožalo vprašanja, ali Hrvaška napenja mišice. Diplomatski odnosi med obema državama so, tudi zaradi spora glede arbitražne razsodbe, namreč na nizki ravni. Sredi meseca se je zunanje ministrstvo ostro odzvalo tudi na »neresnice« novega hrvaškega zunanjega ministra Gorana Grlića Radmana v povezavi z arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu po izteku mandata Smiljani Knez, ki je slovensko veleposlaništvo v Zagrebu prevzela leta 2016, začasno vodi odpravnica poslov Nataša Šebenik.

Dolgoletni diplomat Vojislav Šuc – po predlogu vlade ga bo predsednik republike Borut Pahorja z ukazom, ki je objavljen v uradnem listu, postavil za veleposlanika v Zagrebu – je izkušen diplomat, ki pozna tudi gospodarsko diplomacijo, kar bo zanimiv izziv v tem obdobju hladnih odnosov med državama. Na Hrvaško odhaja iz mesta vodje slovenskega stalnega predstavništva pri Združenih narodih v Ženevi, kjer se mu je iztekel mandat. V preteklosti pa je bil med drugim veleposlanik na Švedskem in generalni konzul v New Yorku.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine