Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Hočemo večje, pravične plače!«

»Prišel je čas, ko si bomo mogli vzeti tisto, kar na pripada,« je bil jasen Vili Novak, predsednik sindikata Skei za Koroško.
Na protestnem shodu je zbrane nagovorila tudi predsednica Skei in ZSSS Lidija Jerkič. FOTO: Delo
Na protestnem shodu je zbrane nagovorila tudi predsednica Skei in ZSSS Lidija Jerkič. FOTO: Delo
25. 10. 2018 | 10:12
25. 10. 2018 | 20:28
3:31
Ravne na Koroškem – V centru železarskih Raven je ob 14. uri zavrelo. Koroška regijska organizacija sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je pripravila množični shod članov, podpornikov in simpatizerjev, ki od delodajalcev zahtevajo vzpostavitev socialnega dialoga, višje plače ter pravičen in bolj razumljiv plačilni sistem.

Čeprav so sindikalne puščine naperjene proti večini delodajalcev iz kovinske in elektroindustrije, leti glavna na skupino Slovenska industrija jekla (Sij).

»Hočemo večje, pravične plače!« je sredi železarskega mesta Ravne na Koroškem vzklikalo več sto udeležencev protestnega shoda, ki ga je organiziral regijski Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije. Ta je pred nekaj minutami od protestnikov dobil podporo za vse nadaljnje aktivnosti, med katerimi ni izključena opozorilna ali celo generalna stavka.

FOTO: Delo
FOTO: Delo


»Prišel je čas, ko si bomo mogli vzeti tisto, kar na pripada,« je bil jasen Vili Novak, predsednik sindikata Skei za Koroško. Napovedal je konec minimalnih plač. »Do konca leta jih ne bo več v nobenem koroškem podjetju. Tam kjer bodo, bomo stavkali,« je napovedal.

Delodajalci, med katerimi je na Koroškem po zaslužku nekaj svetlih izjem (Tovarna akumulatorskih baterij Mežica, Tro Prevalje, Abrasiv Muta in Monter Dravograd) sindikalistom očitajo populizem. »Je to populizem, če za delo v več izmenah, v izjemno težkih pogojih dela, tudi ob sobotah in nedeljah, zahtevamo višje plačilo kot 860 evrov neto?« se sprašuje Vili Novak.

Protestni shod, ki so ga podprle tudi druge regijske organizacije Skei, poklicni gasilci in upokojenci, je bil namenjen vsem delodajalcem v kovinski in elektro industriji, najbolj pa vodilnim v skupini Slovenska industrija jekla. V njenih družbah na ravenski lokaciji se po besedah sindikalista Borisa Štrikerja povečuje obseg nadurnega dela, stres in obremenitev, ki vodijo v izgorelost na delovnem mestu. Zaposleni v družbah Sij na Ravnah zahtevajo nov plačni sistem in pošteno nagrajevanje zaposlenih.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

 

Veliki pritiski in grožnje z odpovedjo


V upravi Sij protestni shod razumejo kot aktivnost sindikatov, usmerjeno v več velikih in srednje velikih koroških podjetij, kjer ima Skei svoje članstvo, ne le v družbe Skupine Sij. »V naših koroških družbah neodvisno od shoda, na katerem sicer ni bilo zaznati množične podpore, nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti in uvajanjem novosti na kadrovskem področju, ki smo jih v javnosti že večkrat predstavili. Dobro bi bilo, da umirimo socialni dialog ter se usmerimo v konstruktivne dogovore glede prenove kadrovskih sistemov,« so sporočili iz Sij.

Iz dveh Sijevih družb na Ravnah se zaposleni niso mogli udeležiti protesta, saj so jih delodajalci nenapovedano ravno ob 14. uri, ko se je shod začel, poslali na obvezna izobraževanja. Izjemno velikih pritiskov so bili deležni tudi vsi Skejevi sindikalni zaupniki, ki jim grozijo z izrednimi odpovedmi zaposlitev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine