Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka in smrti po cepljenju

V članku povzemamo relevantne informacije o spopadanju z boleznijo covid-19.
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) trdijo, da dokler ne bo precepljene vsaj deset odstotkov populacije, vpliv cepljenja na potek epidemije skoraj ne bo opazen. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) trdijo, da dokler ne bo precepljene vsaj deset odstotkov populacije, vpliv cepljenja na potek epidemije skoraj ne bo opazen. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. B., A. V., STA
4. 1. 2021 | 07:02
5. 1. 2021 | 16:20
19:52


21.25 Johnson napovedal ustavitev javnega življenja v Angliji

Britanski premier Boris Johnson je danes napovedal popolno ustavitev javnega življenja v Angliji, da bi tako zajezili širjenje epidemije bolezni covid-19. Omejevalni ukrepi bodo začeli veljati v sredo, je Johnson po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v televizijskem nagovoru. Med ukrepi je tudi zaprtje šol, ustavitev javnega življenja pa bi lahko trajala do sredine februarja. Že pred tem je ustavitev javnega življenja napovedala Škotska, tam jo bodo uveljavili s torkom, trajala pa naj bi do konca januarja.

19.50 Ema danes še brez odločitve o cepivu Moderne

Evropska agencija za zdravila (Ema) danes še ne bo odločila o odobritvi cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Kot je agencija sporočila na Twitterju, se bo srečanje pristojnega odbora nadaljevalo v sredo, ko je bila tudi sprva predvidena odločitev glede odobritve tega cepiva.

17.35 V ajdovskem domu starejših zboleli že cepljeni starostniki

V Domu starejših občanov v Ajdovščini, kjer so prvo okužbo nasploh potrdili šele pred enim tednom, je trenutno z novim koronavirusom okuženih 32 stanovalcev in šest zaposlenih. Med 32 okuženimi stanovalci je bilo 27 že cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, je danes povedala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

16.43 Na Škotskem do konca meseca ustavitev javnega življenja

Na Škotskem bo od polnoči pa do konca januarja v veljavi ustavitev javnega življenja, je danes sporočila škotska premierka Nicola Sturgeon. Za to so se odločili zaradi porasta okužb z novim koronavirusom. Britanska vlada pa je napovedala nove omejitvene ukrepe za Anglijo.

16.23 Na onkološkem inštitutu prejšnji teden več potrjenih okužb z novim koronavirusom

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v preteklem tednu potrdili 15 okužb z novim koronavirusom, od tega sedem pri bolnikih in osem pri zaposlenih, piše na njihovi spletni strani. Sprejeti so bili vsi ukrepi za zaščito bolnikov in zaposlenih. Zaradi potrjenih več okužb na oddelku H1 velja za ta oddelek poseben režim s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

16.10 Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka po cepljenju in prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do zdaj prejeli eno prijavo neželenega učinka po cepljenju proti covidu-19 ter eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. NIJZ je popoldne o tem obvestil ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, so sporočili. O ugotovitvah bo ministrstvo za zdravje obvestilo pristojne institucije in javnost, so dodali. Da je ena oseba po cepljenju umrla, je nedavno zaokrožilo na družbenih omrežjih. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je dopoldne na novinarski konferenci dejala, da o tem nimajo informacij, ter pojasnila, da podatke o stranskih učinkih zbira NIJZ, pri čemer pa se »kakršen koli dogodek, ki je pridružen cepljenju, analizira in ugotavlja, ali je bil dejansko povezan s cepljenjem«.

16.05 V Avstriji potrdili britanski sev novega koronavirusa

Britanski sev novega koronavirusa so potrdili tudi v Avstriji. S tem bolj nalezljivim sevom so okuženi štirje ljudje, ki so jih testirali na letališču na Dunaju, je danes potrdil minister za zdravje Rudolf Anschober. Pri še eni osebi pa so potrdili okužbo s sevom, ki najverjetneje prihaja iz Južne Afrike.

15.57 Število okuženih v domu starejših v Črnečah še naraslo

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah je po nedavnem ponovnem izbruhu okužb z novim koronavirusom v domu število okuženih še naraslo. Trenutno je potrjeno okuženih 65 stanovalcev, od tega se trije zdravijo v bolnišnici, preostali so v rdeči coni doma. Med okuženimi je tudi 36 stanovalcev, ki so bili pred potrditvijo okužbe cepljeni proti covidu-19.

15.55 IJS: Čez mesec dni lahko zaradi cepljenja pričakujemo zmanjševanje pritiska na bolnišnice

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) trdijo, da dokler ne bo precepljene vsaj deset odstotkov populacije, vpliv cepljenja na potek epidemije skoraj ne bo opazen. Po njihovih napovedih se bo čez kakšen mesec dni zaradi cepljenja začel opazno zmanjševati pritisk na bolnišnice, če bomo z ustreznim obnašanjem poskrbeli, da epidemija ne bo naraščala.

15.45 Na Češkem s covidom-19 umrlo več kot 12.000 ljudi

Na Češkem je od začetka epidemije za covidom-19 umrlo 12.070 ljudi, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. V zadnjem dnevu so potrdili še 6220 novih okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja okoli 40 odstotkov vseh testov na novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Testiranje v Sloveniji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Testiranje v Sloveniji. FOTO: Jure Eržen/Delo


15.30 Ema bi lahko že danes odločila o odobritvi Moderninega cepiva

Evropska agencija za zdravila (Ema) bi lahko že danes odločila o odobritvi cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Sprva je bila ta odločitev predvidena za sredo. V primeru odobritve bo to drugo cepivo proti covidu-19 odobreno za pogojno uporabo v Evropi.

15.10 Na Poljskem zgroženi nad prednostnim cepljenjem slavnih

Bolnišnica v Varšavi je tarča kritik, ker je proti covidu-19 najprej cepila slavne in politike. Državljani so zgroženi nad prednostnim cepljenjem slavnih, saj bi morali biti glede na strategijo prvi na vrsti zdravstveni delavci. Vlada je danes uvedla preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Univerzitetna bolnišnica v Varšavi je prejšnji teden sporočila, da so proti covidu-19 cepili tudi 18 zvezdnikov, domnevno ambasadorjev kampanje cepljenja. Kot so še pojasnili, so cepili 450 ljudi, od tega 300 zaposlenih ter 132 njihovih svojcev in bolnikov. Med bolniki so bili tudi nekateri politiki.

15.00 Več evropskih vlad deležnih kritik zaradi počasnega cepljenja

Oblasti v več evropskih državah se soočajo s kritikami, da cepljenje proti covidu-19 poteka prepočasi. Najglasnejših kritik so deležne francoske oblasti, kjer so tudi cepili najmanj ljudi. Kritike se vrstijo tudi v Italiji, Nemčiji in na Nizozemskem.

14.45 Številna podjetja po praznikih opravljajo hitre teste

Številna podjetja so danes po prazničnem premoru znova zagnala dejavnost, ob tem pa so se, v želji preprečiti širjenje okužb s covidom-19, odločila svoje zaposlene testirati na novi koronavirus s hitrimi testi. Ponekod teste izvajajo v samih podjetjih, drugod pa so zaposlene napotili v zdravstvene domove.

14.20 V Avstriji podaljšujejo zaprtje

V Avstriji bodo popolno zaprtje podaljšali za en teden. Zaradi blokade opozicije jim namreč ne bo uspelo uresničiti načrtov za množično testiranje na novi koronavirus, ki bi tistim z negativnim izvidom omogočili obiskovanje trgovin in lokalov od 18. januarja. Zaprtje države bo tako za vse podaljšano do 24. januarja.

Sprva so načrtovali, da bi lahko večino trgovin, šol, restavracij in barov odprli 18. januarja. A obiskovali bi jih lahko le tisti, ki bi se pred tem testirali na novi koronavirus in imeli negativen izvid. Za ostale pa bi omejitveni ukrepi veljali do 24. januarja.

12.55 V Slovenijo prispela nova pošiljka cepiv

V Slovenijo je danes prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiv proti covidu-19, namenjeni bodo zaposlenim in sodelavcem v zdravstvu, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V prihodnjem tednu bo predvidoma prišla nova pošiljka, s katero bodo začeli cepiti starejše, ki niso nastanjeni v DSO, ter kronične bolnike. S prvo pošiljko cepiv proti covidu-19 so cepili okoli 8000 oskrbovancev v domovih za starejše (DSO), v nadaljevanju so cepili tudi zaposlene v domovih ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. S pošiljko cepiv, ki je v Slovenijo prispela danes, bodo večinoma cepili zaposlene in sodelavce v zdravstvu, pa tudi nekatere zaposlene v domovih, ki še niso cepljeni, in oskrbovance, ki so si premislili in se želijo cepiti, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Magajnetova.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


12.45 Nemčija podaljšuje ukrepe do konca januarja

Nemški časopis Bild poroča, da bo nemška vlada podaljšala ukrepe zaprtja države, ki veljajo od sredine decembra, še do konca januarja. Šole, restavracije, bari in večina trgovin ostajajo zaprti. Nemška vlada novice sicer še ni potrdila. 

12.25 V Sloveniji umrlo že več kot 2800 okuženih oseb

V Sloveniji je do vključno 3. januarja umrlo več kot 2800 bolnikov s covidom-19. Po doslej zbranih nepopolnih podatkih NIJZ je med umrlimi več kot 1400 žensk in več kot 1100 moških. Med okuženimi pa je večji delež umrlih moških. Največ umrlih je med starejšimi od 85 let. V starostni skupini od 35 do 44 let je bilo doslej 12 smrtnih žrtev, med mlajšimi od 35 let pa jih ni bilo.
Pri moških, starejših od 85 let, je delež umrlih 3,3-odstoten, pri ženskah v tej starostni skupini pa okoli 2,4-odstoten. Med mlajšimi od 85 let je delež umrlih občutno manjši, pri obeh spolih pod odstotkom.

11.35 Na Hrvaškem manj kot 3000 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 2985 opravljenih testih potrdili 361 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 54 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V državi danes pričakujejo dodatnih 17.000 odmerkov cepiva Pfizerja in Biontecha. V državi je trenutno 5899 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2453 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 196 ljudi. V samoizolaciji je 16.865 oseb.

11.10 Epidemiološke razmere v Sloveniji še vedno med najslabšimi na svetu

V zadnjem obdobju so se razmere v pandemiji covida-19 nekoliko spremenile, ponekod na bolje, drugod, denimo v Veliki Britaniji, na slabše. V Sloveniji so se nekoliko izboljšale. Po novem je na drugem najslabšem mestu med opazovanimi državami, za Češko, medtem ko je bila prejšnji teden na prvem. Število okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, ki se je končalo 3. januarja, je na Češkem namreč 1086, medtem ko je v Sloveniji 923. V Združenem kraljestvu, kjer se spopadajo z novim sevom in rekordnimi števili novih okužb, je 908, v ZDA, kjer so potrdili največ okužb in smrtnih žrtev, pa 841. Za primerjavo; v sosednji Hrvaški je to število 438, na Madžarskem pa le 259.

Množično testiranje v Ljubljani. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Množično testiranje v Ljubljani. FOTO: Borut Živulović/Reuters


11.00 V Singapurju bo policija dobila podatke o stikih

Singapur je za zdaj edina država, v kateri bo policija imela dostop in pravico do uporabe podatkov o stikih, pridobljenih s tehnologijo za slednje stikov v boju s pandemijo. Sledilno napravo ali aplikacijo sicer uporablja kar 80 odstotkov singapurskega prebivalstva, saj je obvezni pogoj za vstop v nakupovalna središča, poroča Guardian. Vlada se je za tak ukrep odločila, kljub temu da je aplikacija zagotavljala, da bodo podatki uporabljeni zgolj za zdravstvene namene. Strahovi pred podobno zlorabo podatkov sledilnih aplikacij so se pojavili v številnih državah, zlasti v Izraelu in Južni Koreji. 

9.30 Letovišče v lasti predsednika ZDA priredilo množično zabavo brez higienskih ukrepov

V letovišču Mar-a-Lago na Floridi, ki je v lasti ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je ob novem letu potekala velika zabava, na kateri udeleženci niso uporabljali zaščitnih mask, kar je razvidno tudi z videoposnetkov dogodka. Poslanec v državnem kongresu Floride Omari Hardy zato poziva k zaprtju letovišča, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V pismu pristojnim oblastem okrožja Palm Beach na Floridi je Hardy pozval h kaznim in zaprtju letovišča Mar-a-Lago, kar bi ob tovrstnih kršitvah doletelo podjetja na območju.

7.55 Poljska se odpira zdravnikom z vzhodne Evrope

Poljska, ki se v pandemiji covida-19 sooča s pomanjkanjem zdravnikov, računa na zdravstveno osebje iz vzhodnih sosed. Parlament v Varšavi je potrdil spremembo zakona, ki naj bi poenostavila prihod zdravnikov iz nečlanic Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Trenutno imamo že več kot 500 prijav zdravnikov,« je dejal vodja agencije Optimus Work Kacper Gasienica-Byrcyn. Kot je pojasnil, jih je okoli 80 odstotkov iz Ukrajine, še 20 odstotkov pa iz Belorusije. Podobne izkušnje ima tudi Krzysztof Inglot iz agencije Personnel Service, ki pravi, da se za delo na Poljskem zanima več kot 1500 zdravnikov. 

Po vstopu Poljske v EU so številni zdravniki odšli na Zahod, dodaten udarec pa so zdravstvenemu sistemu zadali vladni varčevalni ukrepi. Glede na lansko poročilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj je bilo na Poljskem leta 2017 na 100.000 prebivalcev 238 zdravnikov, kar je najmanj od vseh članic EU.

Poljski primanjkuje zdravnikov. FOTO: Agencja Gazeta/Reuters
Poljski primanjkuje zdravnikov. FOTO: Agencja Gazeta/Reuters


7.45 Porast števila okužb na Japonskem

Na Japonskem zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom razmišljajo o ponovni uvedbi izrednih razmer za širše območje Tokia, je danes sporočil japonski premier Jošihide Suga. Se bodo pa po njegovih besedah nadaljevale priprave na olimpijske igre, načrtovane za poletje, poročajo tuje tiskovne agencije. Guvernerji Tokia in okoliških prefektur so vlado k ponovnim izrednim razmeram pozvali, potem ko so iz prestolnice 1. januarja poročali o rekordnih 1337 novih okužbah z novim koronavirusom.

Na Japonskem so izredne razmere zaradi pandemije covida-19 po vsej državi veljale od aprila do konca maja. V državi sicer tedaj ni bilo tako strogih omejitev kot na primer v Evropi. Podjetjem in restavracijam so le priporočili, naj se zapirajo prej, ljudi pa pozvali, naj, če je mogoče, delajo od doma. Velika večina Japoncev tudi nosi zaščito za nos in usta, ni pa kazni za tiste, ki je ne.
Pričakovati je, da bodo ponovne izredne razmere za Tokio razglasili še ta teden. Suga je nakazal, da bi bili ukrepi tokrat lahko strožji in bolj ciljno usmerjeni. Dejal je še, da vlada načrtuje tudi kazni za nespoštovanje omejitev. Okrepili naj bi nadzor na mejah.

7.20 Združeno kraljestvo uvedlo uporabo cepiva AstraZenece

​Združeno kraljestvo bo z današnjim dnem postalo prva država, ki bo cepila s cepivom AstraZenece. Šest bolnišnic v Angliji bo danes začelo razdeljevati več kot pol milijona odmerkov tega cepiva. V nekaj mesecih nameravajo z njim cepiti več milijonov Britancev. Cepivo AstraZenece se od drugih dostopnih cepiv loči po tem, da ga je mogoče shranjevati v hladilniku, ne v posebnih zamrzovalnikih, kar močno olajša transport in shranjevanje. Cepivo je včeraj odobrila tudi Indija, kupuje pa ga tudi Vietnam, poroča portal Guardian.

Cepivo AstraZenece. FOTO: Gareth Fuller/Reuters
Cepivo AstraZenece. FOTO: Gareth Fuller/Reuters


7.05 Dovoljena športna vadba v fitnesih, telovadnicah in bazenih

Od danes lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj 50 kvadratnih metrov na osebo v posameznem prostoru. Vlada je namreč na dopisni seji 31. decembra sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom na področju športa, spremembe so objavljene tudi v uradnem listu in začnejo veljati danes. Pri vseh športnih aktivnostih se morajo obenem upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

image_alt
Z novim tednom več možnosti za vadbo


»V novem odloku je pri vadbi predviden le en posameznik, ki ga spremlja usposobljena oseba zaradi varnosti in pravilnejšega izvajanja vadbe. Več jih je lahko le, če ima vsak posameznik na voljo 50 kvadratnih metrov v posameznem prostoru ter pet metrov medosebne razdalje. Pri bazenih je prav tako potrebno zagotoviti 50 kvadratnih metrov na posameznika, zaradi zagotavljanja medsebojne razdalje pa je lahko zapolnjena vsaka druga proga,« je za STA pojasnila generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona.

7.00 Pred vrnitvijo učencev s posebnimi potrebami testiranje zaposlenih

Po skoraj treh mesecih učenja na daljavo se učenci s posebnimi potrebami v šole in v zavode znova vračajo v torek. A pred vrnitvijo na delovno mesto se bodo njihovi učitelji in zaposleni danes preventivno testirali. Testiranje bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju lahko opravili v zdravstvenih domovih po državi, ker se danes začenja tudi široko prostovoljno splošno testiranje na novi koronavirus s hitrimi testi. 

image_alt
Učitelji v šolah za otroke s posebnimi potrebami na testiranje


6.50 Hitri testi po zdravstvenih domovih

V številnih zdravstvenih domovih po državi bodo danes začeli izvajati prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Nekateri bodo testiranje izvajali na istem mestu kot izvajajo PCR-teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih.

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen prek sporočila SMS. Kot so ob napovedi ponedeljkovega splošnega hitrega testiranja poudarili v Zdravstvenem domu Logatec, naj tisti, ki bo pozitiven na hitrem testu, ostane doma in kontaktira svojega izbranega zdravnika. Za tiste s simptomi okužbe dihal pa ostajajo navodila enaka: poklicati svojega zdravnika in opraviti PCR-testiranje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine