Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Han: Levica ima v koaliciji absolutno »višji status« kot SD

Poslanci so s 57 glasovi – vključno s poslanci Levice – po vetu državnega sveta ponovno potrdil novelo proračunskega zakona.
Za ponovno potrditev novele zakona je bilo po vetu državnega sveta potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, zato je koalicija, ki jih ima le 43, potrebovala še opozicijske glasove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Za ponovno potrditev novele zakona je bilo po vetu državnega sveta potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, zato je koalicija, ki jih ima le 43, potrebovala še opozicijske glasove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sandra Hanžič, Barbara Eržen
20. 3. 2019 | 11:04
20. 3. 2019 | 15:25
4:09
Ljubljana – Še pred današnjo izredno sejo, kjer so poslanci znova sprejeli novele zakona o izvrševanju letošnjega proračuna, so koalicijske stranke in Levica podpisali sporazum o sodelovanju.Omenjene so podprle tudi ponovno sprejetje proračuna, odločilne glasove so prispevali še v SNS.Njen prvi mož Zmago Jelinčič je ocenil, da je to v tem trenutku najboljša poteza za državo.

Predlaganemu proračunu so nasprotovali v SDS in NSi.

Predstavnik državnega sveta Milan Ozimič je dejal, da se bodo s predlaganim proračunom »križi in težave lokalnih skupnosti nadaljevali«. Povprečnina, ki jo občine dobijo, namreč ne zadošča za pokritje novonastalih stroškov iz naslova višjih plač v javnem sektorju. »Občine bodo primorane zagotavljati sredstva iz drugih, lastnih, tudi investicijskih virov financiranja, zaradi tega bodo dodatno obremenjeni tudi družinski proračuni najbolj ranljivih skupin državljanov,« je še posvaril. Medtem so v zunajkoalicijski partnerici Levici prepričani, da bo vlada tudi letos delala v korist večine.   
 

Podpisovanje v senci


»Dobivamo še eno leto vlade, ki bo delala v prid ljudi, v prid večine, za blaginjo za vse, ne le za peščico,« je pred začetkom seje državnega zbora ocenil koordinator Levice Luka Mesec in znova poudaril, da bodo s pomočjo sporazuma spet naslovili stanovanjsko politiko, odpravljanje prekarnega dela in ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Slavnostnemu podpisovanju v soju žarometov so se prvaki strank in vodje poslanskih skupin izognili. Stranke so privolile v osnovno različico, čeprav so imeli v SD zadržke do sporazuma in so predlagali svoja dopolnila, pri SMC pa prav tako niso vztrajali pri prvotni zahtevi, naj se ukrepi konkretno finančno ovrednotijo.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
Medtem ko je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović v današnji izjavi v DZ dejal, da je delovanje te koalicije odvisno od vseh šestih partnerjev, pa je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han priznal, da so od prvega dne odvisni od Levice in da ima ta v koaliciji tudi absolutno »višji status« kot SD. Slikovito je to primerjal z družinskimi razmerji: »Tista hčerka, ki je doma, ob prihodu ni toliko vredna, kot tista, ki pride domov vsakih 14 dni, pa je tudi kosilo boljše ...«


 

Rekordna poraba


Stranke so privolile v osnovno različico sporazuma z Levico, čeprav so imeli v SD in SMC zadržke. FOTO: Jure Eržen/Delo
Stranke so privolile v osnovno različico sporazuma z Levico, čeprav so imeli v SD in SMC zadržke. FOTO: Jure Eržen/Delo
Prvič so novelo zakona o izvrševanju proračuna odobrili že decembra lani, a se je ta razblinila po tem, ko so prejšnji teden državni svetniki izglasovali odložilni veto. Za ponovno potrditev novele zakona je bilo po vetu državnega sveta potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, zato je koalicija, ki jih ima 43, potrebovala še glasove opozicije.

Novela zakona je tehnični zakon, ki gre z roko v roki s sprejetim rebalansom proračuna. Z zadnjim se je poraba za leto 2019 prvič v zgodovini povišala čez deset milijard evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine