Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Golob žanje dividende za zamenjavo vohunov

V ozadju premierovega obiska v Washingtonu je ključen ameriški interes v Sloveniji, da ameriška podjetja sodelujejo v projektu Jek 2.
Nazadnje se je pred skoraj dvema desetletjema v Beli hiši pri predsedniku Georgeu Bushu mudil takratni predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Nazadnje se je pred skoraj dvema desetletjema v Beli hiši pri predsedniku Georgeu Bushu mudil takratni predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Mandel Ngan/AFP
22. 10. 2024 | 05:00
22. 10. 2024 | 09:50
6:23

V nadaljevanju preberite:

Premier Robert Golob se bo danes v Beli hiši v Washingtonu sestal z odhajajočim ameriškim predsednikom Josephom Bidnom. Prvi obisk slovenskega predsednika vlade po skoraj dveh desetletjih v ZDA je rezultat slovenskega sodelovanja pri zamenjavi ruskih vohunov.

Robert Golob se bo na delovnem obisku v Beli hiši mudil le dva tedna pred ameriškimi volitvami, ko bo znan naslednik Josepha Bidna. Slovenski diplomaciji, predvsem slovenskemu veleposlaniku v ZDA Iztoku Mirošiču, ki je najbolj zaslužen za pomemben obisk, je uspelo v zadnjem trenutku na agendo odhajajočega ameriškega predsednika spraviti obisk slovenskega premiera.

Če je bil interes države in predsednika vlade Roberta Goloba to, da obišče Belo hišo, je ključni ameriški interes v Sloveniji, da podjetje Westinghouse gradi tudi drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. Za to si ameriška diplomacija prizadeva že desetletje in pol.

Po naših informacijah naj bi vsi ameriški veleposlaniki v Sloveniji slovenskim politikom v zasebnih pogovorih razlagali, da bi bil največji uspeh njihovega mandata v Sloveniji, če bi jim uspelo, da bi bilo za gradnjo Jeka 2 izbrano podjetje Westinghouse.

»Če že imamo eno Westinghousovo jedrsko elektrarno, je ta v določeni prednosti že zato, ker to tehnologijo poznamo,« je septembra v pogovoru za Delo priznal državni sekretar v premierovem kabinetu Vojko Volk.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine