Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Han se bo v ponedeljek sestal z upravo in sindikati podjetja Mahle

Premier Golob je od Hana zahteval, da takoj naveže stik z vodstvom in lastniki podjetja. Zaradi tega je minister odpovedal dolgo načrtovan obisk v Italiji.
Premier pričakuje, da bo minister pripravil ukrepe, s katerimi bo gospodarsko ministrstvo preprečilo morebitno nadaljnje ukinjanje delovnih mest v podjetju, in razvojne ukrepe za ustvarjanje novih delovnih mest na Goriškem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Premier pričakuje, da bo minister pripravil ukrepe, s katerimi bo gospodarsko ministrstvo preprečilo morebitno nadaljnje ukinjanje delovnih mest v podjetju, in razvojne ukrepe za ustvarjanje novih delovnih mest na Goriškem. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
11. 10. 2024 | 13:27
11. 10. 2024 | 15:49
4:42

Potem ko je premier Robert Golob izrazil zaskrbljenost zaradi napovedi o ukinitvi delovnih mest v šempetrskem Mahleju in od gospodarskega ministra Matjaža Hana zahteval ukrepe, s katerimi bi preprečili dodatno ukinjanje delovnih mest v podjetju, ki je zelo pomembno za goriško regijo, je Han odpovedal načrtovani ponedeljkov obisk v Italiji. Namesto tega se bo ta dan sestal z upravo in sindikati podjetja, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Han je po navedbah ministrstva predsednika vlade o razmerah v podjetju opozoril že v četrtek. Na ministrstvu napoved odpuščanj obžalujejo. Iz podjetja so jih obvestili, da so razlog za odpuščanje neugodne okoliščine v mednarodnem okolju, vključujoč avtomobilsko industrijo. Slovenija ima ob tem tudi izrazito visoke cene energije, ki močno poslabšujejo konkurenčnost slovenske industrije, so dodali.

Zaradi dogajanja v podjetju je minister odpovedal že dlje načrtovan delovni obisk slovenske zamejske gospodarske skupnosti v Italiji. Namesto tega se bo z ekipo prihodnji ponedeljek dopoldne sestal z upravo in sindikati podjetja ter se bo podrobneje seznanil z razmerami in morebitnimi ukrepi, so napovedali. 

Ob tem so dodali, da natančno spremljajo razmere v slovenskem in evropskem gospodarstvu, minister pa je v preteklosti že večkrat opozarjal na strukturne težave, vključno z visokimi in nekonkurenčnimi cenami energije ter geopolitičnimi spremembami, ki pomembno vplivajo na stanje evropske ter posledično slovenske industrije. Zaradi zaostrenih razmer v nemški avtomobilski industriji je minulo sredo sklical delovni sestanek s predstavniki avtomobilske industrije, gospodarskih združenj in sindikatov.

Mahle Šempeter FOTO: Mahle
Mahle Šempeter FOTO: Mahle

Kot je vlada objavila na omrežju X, je premier ob napovedi ukinitve delovnih mest izrazil zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v podjetju. »Od ministra Hana je zahteval, da takoj naveže stik z vodstvom in lastniki podjetja ter mu poda poročilo o razlogih, zakaj se je to zgodilo. Premier pričakuje, da bo minister pripravil ukrepe, s katerimi bo gospodarsko ministrstvo preprečilo morebitno nadaljnje ukinjanje delovnih mest v podjetju, in razvojne ukrepe za ustvarjanje novih delovnih mest na Goriškem,« so zapisali.

Zaposleni so pretreseni

Zaposlene je novica presenetila. »Informacija je res huda. Pričakovanja zaposlenih so bila, da se bodo na podlagi slabih poslovnih rezultatov sprejeli neki ukrepi. Pričakovali smo 36-urni delavnik ali kaj podobnega, ne pa da bodo šli ukrepi v tej smeri, da se bo odpuščalo. Šokantno je, vsi smo pretreseni,« je za Radio Slovenija dejal predsednik sindikata v podjetju Dejan Sirk.

V družbi so napovedali, da si bodo prizadevali poiskati socialno sprejemljive rešitve za delavce. Sirk upa, da bodo z upravo v prihodnjih dneh našli druge načine za rešitev težav, v katerih se je znašlo podjetje.

V Mahleju so v četrtek napovedali, da nameravajo prihodnje leto v sklopu »optimizacije organizacijske strukture« s ciljem večje učinkovitosti ukiniti 340 delovnih mest, zaradi selitve dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko pa 270. Ukrep pripisujejo šibkemu povpraševanju v Evropi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine