Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Glas na vzporednih volitvah na pravih ne šteje

Volitve na blockchainu: Številni spletni uporabniki zmotno mislijo, da lahko po novem volijo tudi digitalno.  
Glasov, zaradi veriženja podatkovnih blokov, ni mogoče brisati ali spreminjati. 
Glasov, zaradi veriženja podatkovnih blokov, ni mogoče brisati ali spreminjati. 
31. 5. 2018 | 16:17
31. 5. 2018 | 17:21
2:09
Mlado slovensko startup podjetje Principle od ponedeljka do jutri zbira glasove na prvih državnozborskih vzporednih volitvah, ki se v celoti odvijajo s pomočjo tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Vendar pa to možnost številni spletni uporabniki zamenjujejo z dejanskimi volitvami. Po oddaji glasovnice se namreč izpiše možnost "volite tukaj".

Zapis, ki se prikaže po glasovanju, marsikoga zavede. 
Zapis, ki se prikaže po glasovanju, marsikoga zavede. 


Poleg tega pa številni uporabniki prek facebooka pozivajo prijatelje, naj končno volijo, saj izgovorov proti temu ni več - po novem lahko volijo digitalno, kar seveda ne drži. Volivci lahko v nedeljo, kot na vseh volitvah doslej, volijo zgolj osebno na volišču oziroma še prek nekaterih posebnih načinov uveljavljanja glasovalne pravice, denimo na domu, zunaj stalnega bivališča, po pošti in iz tujine.   



Rezultati vzporednih volitev, na katerih je vaš glas anonimen, bodo znani jutri ob 13. uri. Te sicer potekajo s pomočjo omrežja Ethereum in pametnih pogodb, pri čemer morate vpisati veljaven elektronski naslov in slovensko telefonsko številko. Vzporedne blockchain volitve potekajo transparentno, zatrjujejo njihovi snovalci, saj je v vsakem trenutku vidno število oddanih glasov, zaradi tehnologije veriženja podatkovnih blokov pa se ne morejo brisati niti spreminjati. 

Tako izgleda glasovnica, do katere lahko dostopate z mobilnim telefonom. 
Tako izgleda glasovnica, do katere lahko dostopate z mobilnim telefonom. 


“S prikazom praktične uporabe tehnologije veriženja podatkovnih blokov na junijskih državnozborskih (vzporednih) volitvah želimo nakazati smer v katero bi se lahko razvil sistem samoodločanja v Sloveniji in drugod,” je v začetku meseca za Svet kapitala poudaril Franci Zidar, soustanovitelj in direktor podjetja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine