Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Feministična zunanja politika Tanje Fajon se zdaj seli na rob

Vlada načrtuje, da bo še pred začetkom članstva v varnostnem svetu potrdila novo strategijo zunanje politike, ki pomeni krepitev proevropske drže Slovenije.
Vabljene na današnji posvet pri ministrici je razburilo to, da niso prejeli osnutka strategije, zato ne vedo, čemu je namenjena razprava. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vabljene na današnji posvet pri ministrici je razburilo to, da niso prejeli osnutka strategije, zato ne vedo, čemu je namenjena razprava. FOTO: Leon Vidic/Delo
25. 10. 2023 | 05:00
5:19

V nadaljevanju preberite:

Danes se bo pri zunanji ministrici Tanji Fajon sestal razširjeni strateški svet za zunanjo politiko, na katerega so povabljeni tudi nekdanji zunanji ministri. Razpravljali bodo o osnutku nove strategije slovenske zunanje politike, ki so ga pripravili na zunanjem ministrstvu. Feministična zunanja politika, za katero se je na začetku leta ogrela ministrica, ni več v ospredju.

V osnutku strategije so poudarjene tudi podnebne spremembe in zeleni prehod, dve zelo pomembni temi, ki jima prejšnja vlada ni namenjala pozornosti, feministična zunanja politika pa je, kot rečeno, zdaj postavljena nekoliko na stran.

Vabljene na današnji posvet pri ministrici razburja to, da niso prejeli osnutka strategije, zato ne vedo, čemu je namenjena razprava, še težja pa je v tem primeru priprava na vsebinsko razpravo. Nekateri menijo, da Slovenija sploh nima zunanjepolitičnih ciljev, strategija pa naj bi bila le sredstvo za njihovo doseganje. Z zunanjega ministrstva je mogoče slišati tudi očitke, da niti v najožjem krogu ministrice ne vedo, s čim naj se ukvarja strateški svet, ki si ga je ob nastopu mandata sama izbrala.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine