Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

EU Hrvaški kot potuha za nereševanje odprtih vprašanj s Slovenijo

V vseh desetih letih hrvaškega članstva v EU ni bilo rešitve za nobeno pomembno odprto bilateralno vprašanje med državama.
Bivši premier Janez Janša je politiko do Hrvaške usmerjal skladno s svojimi strankarskimi interesi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Bivši premier Janez Janša je politiko do Hrvaške usmerjal skladno s svojimi strankarskimi interesi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
1. 7. 2023 | 05:00
1. 7. 2023 | 07:55
4:44

V nadaljevanju preberite:

V desetih letih članstva v EU slovensko-hrvaški odnosi niso napredovali. Vsa pomembna vprašanja, od uresničevanja arbitražne razsodbe in težav ribičev, vprašanja varčevalcev Ljubljanske banke do skladiščenja jedrskih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško, ostajajo nerešena. Politično so bili odnosi nekoliko boljši, ko je bil v Sloveniji na oblasti Janez Janša, ki je imel razumevanje za hrvaške interese.

Hrvaška je medtem v zadnjem desetletju uresničila vse svoje strateške interese, pri čemer bi ji Slovenija, denimo, lahko zagodla z blokado vstopa v schengensko ali evrsko območje zaradi nespoštovanja temeljnih evropskih postulatov pravne države pri zanikanju obstoja arbitražne razsodbe, pa tega ni storila, saj bi s tem škodovala tudi interesom lastnih državljanov.

Za odnose med nekdanjima bratskima republikama velja železno pravilo, da je hrvaška politika v bilateralnih odnosih poenotena, igra kot ena ekipa ter nenehno sledi svojim interesom, ki se skozi leta ne spreminjajo. V Sloveniji pa sta politiki do južne sosede in vprašanja meje razcepljeni.

 

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine