Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V soboto kar 42,1 odstotka pozitivnih izvidov testov na covid-19

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Nov sobotni rekord, za katerega bi bilo bolje, da ga ne bi bilo. FOTO: Matej Povše
Nov sobotni rekord, za katerega bi bilo bolje, da ga ne bi bilo. FOTO: Matej Povše
P. M., STA
31. 10. 2021 | 07:10
31. 10. 2021 | 12:19
10:33

12.30 V Avstriji število okužb še naprej narašča

V zadnjem dnevu so potrdili skoraj 5700 novih okužb, kar je 2000 več kot pred enim tednom. Še naprej narašča tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah, tudi na intenzivni negi.

V zadnjem dnevu so v naši severni sosedi potrdili 5684 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki pristojnih oblasti. Pred enim tednom so jih potrdili 3624. Dnevno povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh znaša 4625, sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa 362,4. Aktivnih primerov okužbe je 45.308, kar je 2511 več kot v soboto.

Od sobote je v Avstriji umrlo še 12 covidnih bolnikov, v zadnjem tednu pa 106. Doslej je za to boleznijo v državi umrlo 11.357, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V avstrijskih bolnišnicah je 1444 covidnih bolnikov, kar je 38 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 280, kar je sedem več kot v soboto in 61 več kot pred enim tednom, še kažejo podatki pristojnih oblasti.

Doslej se je v Avstriji z enim odmerkom cepilo 66,1 odstotka od 8,9 milijona prebivalcev, polno pa je cepljenih 62,6 odstotka ljudi.

Več avstrijskih zveznih dežel zaradi porasta okužb zaostruje ukrepe za zajezitev virusa, med drugim na avstrijskem Koroškem. Tam bodo od 4. novembra v nočne lokalne in na dogodke, kjer se zbira več kot 500 ljudi in sedežni red ni določen, lahko prišli le tisti, ki so bodisi cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli. Poleg tega bo v vseh trgovinah in kulturnih ustanovah, kjer ne velja pravilo PCT, obvezna maska tipa FFP2.

11.30 Najmlajši okuženi, ki je moral v bolnišnico, ima 19 let

Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 19 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 21 let.

Po podatkih vlade so v soboto cepili 397 ljudi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.188.712 oseb oz. 56 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.119.181 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je precepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Hudo je tudi pri naših severnih sosedih. FOTO: Matej Povše
Hudo je tudi pri naših severnih sosedih. FOTO: Matej Povše

10.30 Nov sobotni rekord

V soboto je bilo pri nas opravljenih 3948 PCR-testov, od teh je bilo 1663 okuženih z novim koronavirusom. To pomeni kar 42,1 odstotka pozitivnih izvidov testov ali skroaj tri odstotek več kot v petek.

Opravili so tudi 18.680 hitrih antigenskih testov, sporoča NIJZ. Kot ocenjujejo, je število aktivnih primerov v državi že 27.686, kar je najvišja številka od začetka epidemije.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1312, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 2263.

9.30 Deloitte: Pandemija trajno spremenila odnose med delodajalci in zaposlenimi

Pandemija covida-19 je trajno spremenila odnose med delodajalci in zaposlenimi, zaradi česar bo načrtovanje dela v prihodnosti prioriteta vodilnih kadrov v podjetjih, je razvidno iz raziskave podjetja Deloitte. Pomemben prvi korak bosta vzpostavitev hibridnih delovnih modelov ter izgradnja odnosov med zaposlenimi in delodajalci.

Kot so v minulih dneh sporočili iz Deloitta, so izzivi v času pandemije korenito spremenili poslovanje organizacij, vse pogosteje pa opažajo tudi napetosti med zaposlenimi in delodajalci pri pogovorih glede vračanja na delovna mesta.

Vodilni kadri v organizacijah se po njihovih besedah zavedajo posledic, ki bi jih v prihodnosti lahko to pustilo na zaposlovanju, zadrževanju zaposlenih in komunikaciji z njimi. Rast podjetij naj bi bila v prihodnje tako odvisna od tega, ali bodo organizacije imele jasno in trajno strategijo za svoje zaposlene.

Deloitte je v tej luči raziskal štiri možne prihodnje scenarije na podlagi razvoja odnosov med zaposlenimi in delodajalci, pa tudi, kako se vodilne organizacije odzivajo na te izzive ob hkratnem spopadanju z globalno krizo javnega zdravja, gospodarsko negotovostjo in s številnimi družbenimi gibanji.

Kot je razvidno iz raziskave, 86 odstotkov vodilnih kadrov verjame, da bodo zaposleni v prihodnosti pri delu bolj samostojni in da bodo imeli večji vpliv na delodajalca, 63 odstotkov zaposlenih pa meni, da bo njihov odnos z delodajalcem postal bolj kompleksen ali pa da se ne bo spremenil.

Zaposleni po eni strani premišljujejo o različnih zadevah, na primer za koga si želijo delati in kako bi se delodajalci po njihovem morali odzivati na najbolj pereče družbene probleme, organizacije pa po drugi strani preučujejo, kako se vse to ujema z njihovimi cilji in kako zadovoljiti potrebe zaposlenih, delničarjev ter drugih deležnikov. V tej luči obstaja več scenarijev.

V Deloittu prvi scenarij označujejo za delo kot modni trend. Drugi scenarij je vojna talentov. Bistvo scenarija, po katerem je delo samo delo, je postavljanje jasnih meja med delom in zasebnim življenjem ter ohranjanje profesionalnega odnosa med delodajalcem in zaposlenim. Četrti scenarij kot prioriteto postavlja namen. Čeprav so nekatere organizacije opustile vlogo socialnega podjetja, so se številne druge začele zavedati, kako močno lahko namen vpliva na njihov ugled, in se začele osredotočati nanj.

9.00 Epidemija oklestila poslovanje radeške papirnice

Epidemija covida-19 je oklestila lansko poslovanje podjetja Radeče papir nova. Papirnica je s prodajo 32.052 ton papirja in kartona ustvarila 26,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, potem ko jih je leta 2019 30 milijonov evrov. Čisti dobiček, ki je predlani znašal 470.000 evrov, je lani upadel na 347.727 evrov.

Kot je v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisalo vodstvo radeške papirnice, so lani načrtovali gospodarsko rast in s tem tudi rast cen surovin, ki so leta 2019 dosegle zgodovinsko nizko vrednost. Epidemija pa je ustavila rast cen in zadržala cene surovin na ravni iz leta 2019.

Vodstvo je zaradi epidemije vsem poslovnim partnerjem poslalo dopis s prošnjo za podaljšanje plačilnih rokov, odpovedalo je veliko večino pogodb, ki so bile vezane na pavšalno nadomestilo in sodelovanje, optimiziralo je prevoze iz Italije in se trudilo ohraniti čim bolj kontinuirano proizvodnjo.

Lani so tudi prilagodili prodajni program in uskladili poslovanje. Ob tem pa so nadaljevali prodor na trg vrednostnih papirjev, predvsem zaradi inovativnih izdelkov. Leta 2020 je papirnica razvila tudi tri nove produkte, in sicer antibakterijski papir, indigo security papir in papir za bombažne maske.

Letos bo družba, ki zaposluje okrog 170 delavcev, posebno pozornost namenila razvoju in kakovosti proizvodov, oblikovanju partnerskih povezav s kupci in dobavitelji, procesu konstruktivne komunikacije z notranjimi in zunanjimi deležniki, zagotavljanju stroškovne učinkovitosti, povečanju zavednosti glede zdravja in varstva pri delu, vzpostavitvi stabilnega denarnega toka za zagotavljanje obratnega kapitala, zagotavljanju optimalnih delovnih pogojev ter odgovornemu ravnanju in odnosu do okolja.

7.00 V državi je stanje resno

V petek je bilo opravljenih 7604 PCR-testov, pozitivnih na novi koronavirus je bilo kar 2985 izvidov, kar pomeni 39,3-odstotno okuženost. V petek so opravili tudi 32.514 hitrih antigenskih testov, ki se morajo v primeru pozitivnega izvida potrditi še s PCR-testom. V bolnišnicah se Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 561 bolnikov, 132 jih potrebuje intenzivno nego. Devet bolnilov s covidom-19 je umrlo. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik šteje 19, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 34 let.

»Bodimo solidarni drug do drugega,« je pred praznikom spomina na mrtve državljane pozval minister za zdravje Janez Poklukar, »pomagajmo si in spoštujemo pogoj PCT.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine