Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

DVK potrdila 11 list kandidatov, eno listo pa zavrnila

Piratom ni uspelo zbrati dovolj podpisov za vložitev liste kandidatov za evropske volitve. Zoper odločitev DVK se bodo pritožili.
DVK, ki jo vodi Igor Zorčič, je potrdila 11 list za evropske volitve. FOTO: Blaž Samec
DVK, ki jo vodi Igor Zorčič, je potrdila 11 list za evropske volitve. FOTO: Blaž Samec
K. S.
11. 5. 2024 | 12:07
11. 5. 2024 | 19:27
2:22

Državna volilna komisija je na današnji seji potrdila še zadnje tri pravočasno vložene kandidatne liste za volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, eno pa je zavrnila. Volivke in volivci bodo 9. junija 2024 lahko izbirali med enajstimi listami kandidatk in kandidatov, ki bodo izpisane na glasovnici: Nova Slovenija – krščanski demokrati, Vesna – zelena stranka, Slovenska ljudska stranka, Socialni demokrati, Gibanje Svoboda, Slovenska demokratska stranka, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega.

Piratom ni uspelo zbrati potrebnih 1000 podpisov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Piratom ni uspelo zbrati potrebnih 1000 podpisov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predlogu liste kandidatk in kandidatov, ki ga je sinoči vložila Piratska stranka Slovenije, ni bilo priloženo zadostno število podpisov podpore volivce, zato je DVK listo zavrnila. V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament lahko politična stranka vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj tisoč volivcev, Piratska stranka pa je predlagani listi kandidatov priložila 903 obrazce s podpisi podpore volivcev.

Stranka je napovedala, da se bo zoper odločitev DVK pritožila. Zaradi pritožbe bo prišlo do preložitve nekaterih volilnih opravil, saj je DVK nameravala v ponedeljek že tudi izžrebati vrstni red list na glasovnicah. Žreb bo tako nekaj dni pozneje, je poročala TV Slovenija.

V skladu z zakonom o volitvah v državni zbor se lista kandidatov, ki ni določena v skladu z določbami zakona, zavrne. Zoper odločbo volilne komisije o zavrnitvi liste kandidatov se lahko v 48 urah po prejemu odločbe vloži pritožba na vrhovno sodišče. Sodišče mora o pritožbi odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu pritožbe.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine