Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dva sindikata rudarjev, dve zgodbi o pogajanjih

Sindikat SDRES odstopil od pogajanj, v SPESS pa opozarjajo, da pogajanja o plačah na ravni dejavnosti vplivajo tudi na plače zaposlenih v Skupini PV.
Premogovnik Velenje. FOTO: Dejan Javornik
Premogovnik Velenje. FOTO: Dejan Javornik
P. M.
9. 12. 2022 | 07:40
4:16

Po tistem, ko je Sindikat delavcev rudarstva in energetike (SDRES) včeraj javnosti sporočil razloge za odstop od pogajanj za spremembo kolektivne pogodbe premogovništva Slovenije in tarifne priloge k pogodbi, se je oglasil Sindikat pridobivanja energetskih surovin Slovenije – SPESS in zanikal nekatere navedbe vodstva SDRES, med drugim tudi, da bi jih slednji pooblastil, da se pogajajo tudi v njihovem imenu.

image_alt
Rudarji odstopili od pogajanj z Energetsko zbornico Slovenije

Maja letos smo zaključili pogajanja in podpisali aneks številka 1 h kolektivni pogodbi premogovništva Slovenije (KPPS), povzema dogajanje v imenu SPESS Peter Bršek. Podpisnika pogodbe sta poleg SPESS še Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) in Energetska zbornica Slovenije (EZS), ki so se takrat dogovorili, da septembra pričnejo s pogajanji za uskladitev višine dviga najnižjih osnovnih plač in da predmetna pogajanja v skliče Energetska zbornica, česar pa ta v dogovorjenem roku ni naredila oziroma jih je po pozivu SPESS  sklicala za 23. november in podpisnike kolektive pogodbe pozvala k posredovanju pogajalskih izhodišč. Zaradi bolezni je Zbornica pogajanja nato odpovedala, nakar je zadnji dan novembra do srečanja le prišlo – a se ga predstavniki SDRES po Brškovih besedah niso udeležili.

»Neudeležba je člane SPESS neprijetno presenetila in onemogočila kakovostno ter učinkovito pogajanje s člani delodajalske pogajalske skupine,« navaja Bršek: »Po pojasnilu sklicatelja se SDRES ni odzval na vabilo ne na prvo kot tudi ne na drugo pogajalsko srečanje, prav tako ni posredoval svojih pogajalskih izhodišč. Na samih pogajanjih smo si s predstavniki delodajalcev izmenjali pogajalska izhodišča, o katerih pa se zaradi odsotnosti tretjega podpisnika KPPS, sindikata SDRES, ni bilo mogoče pogajati, predvsem zaradi pravne dileme o veljavnosti izpogajane vsebine.«

SPESS je med drugim predlagal dvig najnižjih osnovnih plač, in sicer v višini celotne inflacije za dogovorjeno obdobje, dodaja Bršek, a so zaradi neudeležbe predstavnikov SDRES pogajanja padla v vodo, udejanjil pa se je »avtomatizem, zapisan v kolektivni pogodbi, torej samodejni dvig najnižjih osnovnih plač iz tarifne priloge - uskladitev plač v višini 85 odstotkov«. »Ker je dvig najnižjih osnovnih plač osnova za kasnejša pogajanja, predstavniki SDRES s takšnim neodgovornim početjem delajo veliko materialno škodo vsem zaposlenim v Skupini Premogovnik Velenje,« pravi Bršek, ki zanika tudi navedbe SDRES, da pogajanja o plačah na ravni dejavnosti ne vplivajo na plače zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje. Dvig osnovnih plač v podjetju je namreč odvisen od dviga najnižjih osnovnih plač v tarifni prilogi k pogodbi, pojasnjuje.

Kot »popolno presenečenje« pa Bršek označuje navedbe SDRES o prejemu pooblastila za zastopanje na pogajanjih, saj da »o čem takem predstavniki obeh sindikatov nikoli nismo govorili, tudi sicer SPESS takšnega pooblastila s strani SDRES nikoli ni prejel, pri čemer izpostavljamo, da gre pri pooblastilnem razmerju za pravni posel dvostranske narave, izjava zgolj ene stranke o podaji pooblastila pa kot taka ne zavezuje«. »Prav tako je nedopustno,« dodaja, »da pooblaščenec SDRES nepodpisano pooblastilo posreduje pet dni po končanih pogajanjih.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine