Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dušan Stefančič prejel nagrado za ohranjanje spomina na holokavst

93-letnik, nekdanji predsednik Mednarodnega odbora za Mauthausen ter predsednik slovenskega odbora za Mauthausen, je preživel šest koncentracijskih taborišč.
Svoje izkušnje je posredoval mlajšim generacijam. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Svoje izkušnje je posredoval mlajšim generacijam. FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA, A. I.
27. 11. 2020 | 15:25
27. 11. 2020 | 16:03
1:46
Društvo Avstrijska služba v tujini je nagrado Austrian Holocaust Memorial Award za zasluge pri ohranjanju spomina na holokavst letos podelilo Slovencu Dušanu Stefančiču.

93-letni Stefančič, nekdanji predsednik Mednarodnega odbora za Mauthausen ter predsednik slovenskega odbora za Mauthausen, je preživel šest koncentracijskih taborišč, med njimi Dachau, Mauthausen in Gusen. Svoje izkušnje je posredoval mlajšim generacijam.

image_alt
»Auschwitzu se lahko zahvalim, da sem imel srečno življenje«


Peter Gstettner iz koroškega odbora za Mauthausen se je v utemeljitvi nagrade Stefančiču zahvalil za potrpežljivost in pomoč pri posredovanju zgodb o koncentracijskih taboriščih in preživetju. »Ni nam le odprl oči za nečloveškost in zločine nacizma, ampak nam je odprl tudi srca za to, kaj pomenijo pogum v odporu ter sočutje in solidarnost z žrtvami,« je poudaril.

image_alt
»Nisem zgolj upal, da bom preživel Dachau in Gusen, ampak sem bil o tem prepričan«


Zaradi pandemije covida-19 sta mu nagrado danes v Ljubljani na daljavo podelila avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer in slovenski Muzej novejše zgodovine, so sporočili iz društva Avstrijska služba v tujini. Društvo nagrado Austrian Holocaust Memorial Award podeljuje od leta 2006 osebnostim oziroma institucijam, ki so se še posebej izkazale pri razkrivanju nacističnih zločinov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine