Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Prepoved približevanja največkrat kršijo bivši partnerji

Med letoma 2016 in 2021 je policija izrekla 5659 ukrepov prepovedi približevanja zaradi nasilja v družini. V večini primerov je nasilnež upošteval ukrep.
Zapor na Dobu FOTO: Blaž Samec/Delo
Zapor na Dobu FOTO: Blaž Samec/Delo
13. 10. 2023 | 09:43
13. 10. 2023 | 10:59
7:43

V nadaljevanju preberite

Prepoved približevanja velja za temeljni ukrep za zaščito žensk, ki so žrtve nasilja v družini. Bistvo ukrepa je, da se nasilnež žrtvi ne sme približati na določeno razdaljo. V Sloveniji so v preteklosti opravili le nekaj manjših analiz, kako učinkovit je omenjeni ukrep. Pred kratkim pa so na Inštitutu za kriminologijo zaključili dveletni projekt, v katerem so proučevali izrekanje prepovedi približevanja v desetletnem obdobju in ugotavljali obseg izrekanja, morebitne razlike po policijskih upravah ter – najpomembneje – kako učinkovita je bila prepoved približevanja z vidika zaščite žrtve.

Med letoma 2016 in 2021 je policija izrekla 5659 ukrepov prepovedi približevanja zaradi nasilja v družini. Na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani so v vzorec zajeli 533 zadev iz tega obdobja, kar predstavlja 9,42 odstotka vseh primerov. Vzorec je bil naključen, na policijskih upravah so iz arhiva potegnili vsako deseto zadevo, pomembno je namreč bilo, da se niso geografsko omejevali.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine