Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Dopuščena svoboda pri izbiri barve fasade

Pri obnovi stavb gradbeno dovoljenje ni potrebno in omejitev ni. Izjema so stavbe kulturne dediščine ali če veljajo posebna pravila občine.
Koprski Mihevčevi bloki niso kulturnovarstveno zaščiteni, zato je izbira barve prepuščena lastnikom. FOTO: Nataša Čepar
Koprski Mihevčevi bloki niso kulturnovarstveno zaščiteni, zato je izbira barve prepuščena lastnikom. FOTO: Nataša Čepar
8. 8. 2024 | 06:00
8. 8. 2024 | 08:49
8:43

V nadaljevanju preberite:

»Smiselno bi bilo ohraniti prvotno barvo,« so v zvezi z novo svetlo zeleno fasado enega od stanovanjskih stolpičev na koprskem Vojkovem nabrežju, ki jih je na začetku 60. let projektiral arhitekt Edo Mihevc, navedli na piranski območni enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine. Vendar je glede na to, da je stavba zunaj zaščitenega mestnega jedra, odločitev o tem prepuščena lastnikom.

Na zavodu so pojasnili, da so bili Mihevčevi stolpiči do leta 2007 še v vplivnem območju koprskega naselbinskega spomenika, ki so ga nato zožili. Ugotovili so, da zaradi že izvedenih gradbenih posegov varovanje širšega obsega mesta ni več mogoče. Na koprski občini so v zvezi z izbiro barvnega odtenka, za katerega so se odločili stanovalci bloka na Vojkovem nabrežju, dejali, da občinski odlok tega ne ureja.

Kako na ohranjanje arhitekturne dediščine gledajo arhitekti Matevž Granda, Tomaž Krištof in Lučka Manca Lesjak Soklič ter konzervatorska svetnica dr. Mojca Marjana Kovač?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine