Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Počivalšek: Boni so rešili sezono

Prenočitev slovenskih turistov je bilo skoraj 1,4 milijona, tujih pa nekaj več kot 670.000, kažejo statistični podatki.
Prenočitev slovenskih turistov je bilo skoraj 1,4 milijona, tujih pa nekaj več kot 670.000, kažejo statistični podatki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prenočitev slovenskih turistov je bilo skoraj 1,4 milijona, tujih pa nekaj več kot 670.000, kažejo statistični podatki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
25. 8. 2020 | 11:25
25. 8. 2020 | 16:52
3:51
Ljubljana – V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji je bilo julija bistveno več prenočitev kot v prejšnjih mesecih letos. Prenočitev domačih turistov je bilo skoraj 1,4 milijona, tujih pa nekaj več kot 670.000. Za razliko od preteklih let so tako prevladovali domači gostje, ki so ustvarili kar dve tretjini prenočitev.

Statistični podatki kažejo, da v turistične nastanitvene obrate julija prispelo skoraj dvakrat več domačih turistov kot v enakem obdobju lani, tujih pa je bilo zaradi koronavirusa pričakovano manj. Julija je bilo 403.000 prihodov domačih turistov, kar je 176 odstotkov več kot v enakem mesecu lani, prihodov tujih gostov je bilo 249.000, kar je dve tretjini manj kot julija 2019.


 

Med tujci največ Nemcev


Od tujih turistov so julija največ oziroma tretjino prenočitev pri nas ustvarili turisti iz Nemčije, sledili Nizozemci in Avstrijci (oboji po 9 odstotkov), Čehi in Madžari. Največ oziroma dobra tretjina turističnih prenočitev je bila julija zabeležena v nastanitvenih obratih v gorskih občinah - 35 odstotkov, z 29 odstotki so sledile obmorske občine in s petino zdraviliške občine.

Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Izola, Kranjska Gora, Bohinj in Brežice. To se delno sklada s seznamom občin, kjer je bilo porabljenih največ turističnih bonov. Po podatkih Fursa so prebivalci Slovenije do nedelje porabili za 69,8 milijona evrov turističnih bonov, kar je komaj slaba petina celotne izdane vrednosti.

Infografika Foto Delo
Infografika Foto Delo

 

Polovico slabši obisk


Od začetka januarja do konca julija 2020 je bilo v Sloveniji zabeleženih skoraj 1,6 milijona prihodov turistov, kar je pol manj kot v enakem obdobju lani in skoraj 4,6 milijona njihovih prenočitev, kar je prav tako pol manj kot lani. Domači turisti so od začetka januarja do konca julija ustvarili 5 odstotkov manj prihodov in 2 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani, tuji turisti pa 71 odstotkov manj prihodov in 68 odstotkov manj prenočitev.


Počivalšek: Boni so rešili sezono


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je o letošnje poletni sezoni poudaril, da smo jo »odnesli bolje kot primerljive države«. Doseženih številk pa po njegovih besedah ne bi mogli doseči, če ne bi pod nadzorom držali epidemiološke situacije. Dodal je, da so turistični boni letos rešili poletno sezono za marsikaterega turističnega ponudnika in mu omogočili obstoj.

Prav tako je minister prepričan, da si brez turističnih bonov marsikdo ne bi mogel privoščiti dopusta. Glede možnosti podaljšanja veljavnosti bonov tudi v prihodnjo pomlad je Počivalšek izpostavil, da so napori trenutno usmerjeni v spodbujanje ljudi, da turistične bone porabijo do konca leta.

»Če bo treba sprejemati kakršne koli dodatne ukrepe, pa verjemite, da jih bomo pravočasno sprejeli,« je dodal. Kot je znano, se predstavniki turistične panoge zavzemajo, da bi država veljavnost turističnih bonov, ki se zdaj izteče konec leta, podaljšali v prihodnje leto, tako da bi jih bilo mogoče koristiti tudi med zimsko sezono.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine