Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Dodatki k pokojninam po bolj konkretnih pravilih

Že leta se vrstijo kritike zaradi zastarele zakonodaje, ki je omogočala arbitrarno obravnavo umetnikov. Od leta 2021 so dodatke priznali 11 kulturnikom.
Polna odmera dodatka, ki bi skupaj z lastno pokojnino letos znašal 3055 evrov, naj bi pripadala le dobitnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo. FOTO: Leon Vidic
Polna odmera dodatka, ki bi skupaj z lastno pokojnino letos znašal 3055 evrov, naj bi pripadala le dobitnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo. FOTO: Leon Vidic
4. 10. 2024 | 05:00
4. 10. 2024 | 06:29
14:07

V nadaljevanju preberite:

Razprave o izjemnih pokojninah so praviloma polemične, na eni strani so tisti, ki dvomijo o »zaslugah« tako rekoč vsakogar, na drugi tisti, ki s konkretnimi primeri kažejo, kako se država mačehovsko obnaša do številnih posameznikov, ki so s svojim ustvarjalnim opusom obogatili nacionalno zakladnico umetnosti, v jeseni življenja pa se znašli na eksistencialnem robu.

Pri izračunu osnove za odmero dodatka sedaj bodo upoštevali razliko med višino starostne ali invalidske pokojnine, ki jo prejema upravičenec, in zneskom starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, odmerjene od najvišje pokojninske osnove, ki je od 1. januarja 2024 3055 evrov. Na ministrstvu za kulturo predvidevajo do deset vlog v prvem letu, finančne posledice do konca letošnjega leta so ocenili na približno 31.000 evrov, v prihodnjem letu pa na okrog 180.000 evrov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine