Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Polno cepljeni na Portugalsko brez negativnega testa

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
M. K., STA
6. 2. 2022 | 07:04
7. 2. 2022 | 11:46
5:48

12.45 Portugalska bo omilila pogoje vstopa v državo za imetnike evropskih covidnih potrdil

Portugalska je danes napovedala omilitev pogojev vstopa v državo za imetnike evropskih covidnih potrdil. Tem od ponedeljka ob prehodu meje ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus.

Tako kot mnoge druge države članice EU je tudi Portugalska od začetka decembra zahtevala, da potniki, stari 12 let in več, pred vstopom v državo pokažejo negativni test ne glede na status cepljenja. Za odpravo te zahteve so se oblasti odločile, potem ko je Evropski svet priporočil uskladitev potovalnih pravil med članicami, da bi se izognili omejitvam za polno cepljene potnike iz sosednjih držav EU z višjo stopnjo okužbe.

Evropsko covidno potrdilo oziroma potrdilo PCT dokazuje, da je bil potnik v celoti cepljen, je bil pred kratkim negativen na novi koronavirus ali je v zadnjih šestih mesecih prebolel covid-19.

Portugalsko je dosegel strm val okužb s koronavirusno različico omikron. V soboto so v državi zabeležili več kot 41.000 novih okužb in 44 smrti, še poroča AFP. Vlada je v četrtek skrajšala veljavnost rezultatov hitrih testov z 48 na 24 ur.

10.03. Včeraj so potrdili 7458 okužb z novim koronavirusom

Ob 1748 PCR-testih in 77.178 hitrih antigenskih testih so včeraj potrdili 7458 okužb z novim koronavirusom, kar je občutno manj kot prejšnjo soboto. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 190.596 primerov aktivnih okužb, kar je 6708 primerov manj kot dan prej. Za 912 potrjenih primerov se je znižalo tudi sedemdnevno povprečje.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 13.092, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa 9043, kar je 318 manj kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) cepljenih 1.261.946 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.213.414.

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 393 bolnikov, na intenzivnih 119, umrlo je 16 covidnih bolnikov.

09.45 Najbolj prizadete so trgovine v mestnih središčih

Pandemija covida-19 bi lahko letos v Nemčiji povzročila zaprtje še 16.000 trgovin, se bojijo v nemškem združenju trgovcev. Najbolj prizadete so trgovine v mestnih središčih, ki naj bi učinke zdravstvene krize oz. ukrepov za njeno zajezitev čutile še vse letošnje leto.

Kot je ta teden poudaril generalni sekretar združenja Stefan Genth, je trgovce posebej prizadel ukrep PC (preboleli in cepljeni), po katerem lahko v mnogih trgovinah kupujejo samo preboleli in cepljeni. Po raziskavi združenja, v kateri je sodelovalo 1300 trgovin, je bilo zaradi ukrepa močno prizadetih 46 odstotkov sodelujočih. »Ta ukrep, ki v spopadu s pandemijo nima učinka, je treba povsod po državi opustiti,«je pozval Genth.

Mnoge trgovine medtem še vedno težijo tudi ozka grla v dobavnih verigah. Posebej jih občutijo trgovine s športno opremo, elektroniko in gospodinjskimi aparati.

Ne glede na to pa bi prihodki trgovinskega sektorja v Nemčiji, če bi pandemija hitro izzvenela in če bi država ukrep PC umaknila, letos porasli za tri odstotke. S tem bi presegli 600 milijard evrov. Motor rasti bo po pričakovanjih sicer spletna trgovina. Ta naj bi se letos okrepila za 13,5 odstotka.

Trgovce je posebej prizadel ukrep PC (preboleli in cepljeni), po katerem lahko v mnogih trgovinah kupujejo samo preboleli in cepljeni. FOTO: Tobias Schwarz/Reuters
Trgovce je posebej prizadel ukrep PC (preboleli in cepljeni), po katerem lahko v mnogih trgovinah kupujejo samo preboleli in cepljeni. FOTO: Tobias Schwarz/Reuters

07.00 V Pekingu okuženih še šest športnikov in štirje člani odprav

Organizatorji zimskih olimpijskih iger poročajo o desetih novih primerih okužb z novim koronavirusom, povezanih z igrami v Pekingu. Med tistimi, ki so bili včeraj pozitivni na testu, je bilo šest športnikov in drugih članov odprav.

Skupno število primerov okužb z novim koronavirusom na zimskih igrah se je od 23. januarja povzpelo na 363. Organizatorji ne navajajo, koliko od teh je tudi zbolelo za covidom-19.

Glede na bistveno manjše število primerov v primerjavi s preteklimi dnevi organizatorji ugotavljajo, da imajo njihovi strogi ukrepi učinek. »Upamo, da bomo ta trend nadaljevali. Z manjšim številom prihodov bo manj pozitivnih primerov,« je povedal Huang Chun, podpredsednik kitajskega organizacijskega odbora, zadolžen za preprečevanje pandemije koronavirusa.

Za zimske olimpijske igre v Pekingu veljajo strogi protokoli zaščite pred okužbami z novim koronavirusom. Vsi udeleženci iger, od športnikov do strokovnega osebja in novinarjev, so popolnoma ločeni od ostalega kitajskega prebivalstva. Vsi, ki se okužijo z virusom, so v osamitvi v ločenem izolacijskem hotelu. Šele po dveh negativnih PCR-testih v razmaku najmanj 24 ur lahko zapustijo izolacijski hotel pred iztekom desetdnevne karantene.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine