Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Delavcem v tolažbo visoke odpravnine

Kmalu bo dobila odpovedi prva in največja skupina zaposlenih.
Ameriški lastniki pričakujejo, da bodo za stavbe in zemljišča v Slovenj Gradcu dobili od štiri do pet milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ameriški lastniki pričakujejo, da bodo za stavbe in zemljišča v Slovenj Gradcu dobili od štiri do pet milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
14. 6. 2021 | 06:00
10. 11. 2021 | 11:40
3:07

Zadnji dan junija ali 1. julija bo odpovedi o zaposlitvi dobila prva in največja skupina delavcev iz Adienta. Na seznamu je 150 od skupaj 430 zaposlenih. Drugi bodo odpovedi dobili do konca leta, največ decembra, zadnjih 18 delavcev pa maja prihodnje leto, ko bo ameriška multinacionalka dokončno zaprla vrata proizvodnje v Slovenj Gradcu.

Predsednik podjetniškega sindikata v Adientu Bojan Rošer je povedal, da bodo ta teden delavce podrobneje seznanili s postopki prijave na zavod za zaposlovanje, hkrati pa tudi z možnostmi za prekvalifikacijo in dodatno izobraževanje ter prostih delovnih mestih. Nekateri so si službo že našli. Po informacijah sindikata večinoma zunaj regije in za nižje plače.

Delavci odpovedi pričakujejo mirno. Veliko je k temu pripomogel dogovor o višini odpravnin. Jaka Šilak iz območne enote Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Podravje in Koroško pravi: »Višine izpogajanih odpravnin ne razkrivamo, so pa precej višje, kot jih določa zakon. Delavci so z zneskom zadovoljni.«
 

Koncern išče kupca za lokacijo v Sloveniji


ZSSS je v zvezi z odpravninami vladi predlagal spremembo zakona o dohodnini v tistem delu, ki obdavčuje odpravnine nad višino, določeno z zakonom o delovnih razmerjih. Na ministrstvu za finance so predlog ZSSS že zavrnili, a sindikat vztraja, saj po njihovem mnenju ni logično, da bi v razmerah, ko delavci ostajajo brez zaposlitve, država pobrala prispevke od odpravnin. Bojan Rošer je povedal, da bo prva skupina odpuščenih delavcev odpravnine imela na svojem računu 12. julija, torej še pred iztekom enomesečnega odpovednega roka.

Lastniki Adienta za slovenjgraško lokacijo, na kateri so izdelovali sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, iščejo kupca za stavbe in zemljišča. Cena je od štiri do pet milijonov evrov. »Pojavljajo se resni interesenti s področja kovinskopredelovalne industrije,« je potrdil Šilak.
 

V Lesoteki gozdarji brez odpravnin


V slovenjgraškem Adientu zaprtja tovarne po lanskem odpuščanju 119 zaposlenih in obljubah, da imajo delo zagotovljeno do leta 2025, niso pričakovali. Lastniki so pojasnili, da so se za to odločili zaradi nekonkurenčnosti slovenskega delovnega trga ter razmer v avtomobilski industriji, ki jo je epidemija novega koronavirusa zelo prizadela. Ameriški koncern bo proizvodne programe iz Slovenije selil na Slovaško in Srbijo.

Pozornost območne enote ZSSS za Podravje in Koroško je zdaj usmerjena v manjše zasebno podjetje Lesoteka, ki je ukinila gozdarski program. Delo je izgubilo dvajset gozdarjev, denarja za odpravnine pa po Šilakovih informacijah v podjetju ne bo.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine