Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nad Slovenijo aktivna dva nevihtna sistema

Nevihto lahko spremljajo močni nalivi in sunki vetra, izključena ni niti toča, opozarjajo na Arsu.
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
L. Z., STA
12. 7. 2024 | 15:30
12. 7. 2024 | 17:18
6:49

Nad Slovenijo sta aktivna dva nevihtna sistema. Prvi je nastal nad Furlanijo-Julijsko krajino in se pomaknil nad zahodno Slovenijo, trenutno pa je že oslabel. Nad osrednjo Slovenijo je kasneje nastala nova nevihtna linija, ki se zdaj premika proti vzhodu, so za STA pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso). Zaradi neviht so za del države izdali oranžno opozorilo.

Vremenski sistem, ki je nastal nad severovzhodno Italijo, je dosegel predvsem severozahodno Slovenijo in oslabel, zaradi same organizacije tega sistema pa ponekod še lahko prihaja do kakšnih močnejših sunkov vetra, je pojasnil dežurni prognostik Luka Ravnik iz Arsa.

»Po drugi strani pa se je formirala nova nevihtna linija zahodno od Ljubljane, praktično v pasu nekje od Postojne proti Litiji in naprej proti Kamniško-Savinjskim Alpam. Ta sistem se zdaj pomika proti Savinjski regiji oziroma proti vzhodu,« je dejal Ravnik. Moči te linije zaenkrat še ne poznajo, vendar jo spremljajo, je dodal.

Na Arsu so zaradi neviht izdali oranžno vremensko opozorilo za severovzhodno in osrednjo Slovenijo. Za celotno državo sicer velja oranžno vremensko opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve.

Ponekod po Sloveniji neurja ovirajo promet in zmanjšujejo vidljivost, na cestah pa je lahko večja količina vode, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru. Vse udeležence v prometu pozivajo, da vozijo previdno in se ne ustavljajo pod nadvozi ali v predorih. 

V soboto možne lokalne nevihte

Pred nami so še vroči dnevi, je za STA napovedal Ravnik. Čez vikend bo nekaj več vetra, temperature pa bodo nekoliko nižje v popoldanskem času, a bodo še vedno v glavnem nad 30 stopinj Celzija. V soboto so možne lokalne nevihte. Začetek prihodnjega tedna bo še vedno vroč.

»Ker bo v bližini oslabljena vremenska motnja severno in zahodno od naših krajev, bo v soboto nekoliko povečana verjetnost za pojav neviht, predvsem v severni polovici države,« je pojasnil Ravnik.

Nedelja bo, kot kaže, pretežno jasen dan brez možnosti ploh ali neviht. Temperature bodo nekoliko nižje, okoli 32 stopinj Celzija, z izjemno Primorske, kjer bodo visoke temperature po navedbah Ravnika vztrajale.

Prihodnji teden pa se bo, kot pravi, začel z višjimi temperaturami. »V večjem delu države bodo popoldanske temperature verjetno okoli 35 stopinj Celzija, krajevno pa lahko ponekod tudi kakšno stopinjo čez. Tudi jutranje temperature bodo ostale razmeroma visoke,« je dejal.

Še naprej bo zelo vroče. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Še naprej bo zelo vroče. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Pri tem bo najbolj izpostavljena Primorska, kjer bodo ob vzhodnem vetru tudi nočne in jutranje temperature nad 20 stopinj. Tudi visoke popoldanske temperature z razmeroma visokimi jutranjimi in nočnimi temperaturami bodo vztrajale, vreme pa bo v glavnem sončno. Na Primorskem bo tudi morda nekaj manj vlage oziroma sopare.

Zaradi višjih temperatur se bo dodatno ogrelo morje, ki ima že zdaj blizu 30 stopinj Celzija. Od ponedeljka oziroma torka pa se bo povečala tudi verjetnost za popoldanske nevihte.

Na Arsu v času toplotnih obremenitev svetujejo zadrževanje v notranjih, torej hladnejših prostorih, ter izogibanje izpostavljanju soncu sredi dneva in večjim naporom. Svetujejo tudi pitje dovolj tekočine in redno jemanje predpisanih zdravil. Ravnik vse, ki se odpravljajo v hribe, opozarja na visoko UV sevanje in tudi možnost neviht. »Torej rana ura zlata ura, kar pomeni na pohod v hribe zelo zgodaj v jutranjih urah,« je še svetoval.

Neurja povzročala škodo v Avstriji in Lombardiji

Na vzhodu avstrijske Koroške in zahodu avstrijske Štajerske so neurja ponoči povzročila poplave. Podobno je bilo tudi na Tirolskem, kjer sta nemška državljana zaradi blatnega plazu ostala ujeta v avtomobilu. Neurja so prizadela tudi italijansko Lombardijo, zlasti območja mest Milano, Varese in Como, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na avstrijskem Štajerskem so morali gasilci posredovati več kot stokrat. V Krottendorf-Gaisfeldu so morali zaradi poplav nekatera gospodinjstva evakuirati. Oblasti so prebivalce pozvale, naj se kljub preklicu alarma civilne zaščite izogibajo podzemnim garažam, kletem, podhodom in obrežjem.

V kraju Maria Lankowitz so poplavne vode ujele eno osebo, ki je utrpela poškodbe, je sporočila izpostava Rdečega križa v bližnjem Vojčbergu. Po podatkih družbe Energienetze Steiermark so ponekod odpovedali transformatorji, drugod pa so jih izklopili. Na širšem območju Spielberga se je sprožilo več blatnih plazov.

Na avstrijskem Koroškem sta bili še posebej prizadeti območji zahodno in severozahodno od Volšperka. Poplavljenih je bilo več cest, ki pa so jih gasilci večinoma že očistili.

Neurja z močnim dežjem so prizadela tudi Tirolsko. Pri Fügenbergu zaradi blatnega plazu v avtomobilu obtičala nemška državljana iz Gelsenkirchna, 39-letna ženska in 35-letni moški. Reševalci so ju rešili nepoškodovana. Zaradi drugega blatnega plazu je nedostopen prelaz Reschen in več krajev ob meji z Italijo.

Slabo vreme je zajelo tudi severno Italijo, zlasti območja Milana, Vareseja in Coma v Lombardiji. V Milanu je veter ruval drevesa, poplavne vode pa so ovirale železniški promet, navaja APA.

V Vareseju je veter odkrival strehe, drevesa pa so padala na avtomobile. Več ulic v središču mesta je bilo poplavljenih. Jezero Como je prestopilo bregove, popolnoma pa je bil poplavljen osrednji trg v istoimenskem mestu. Železniška povezava med Leccom in Tiranom je bila prekinjena.

Na jugu Italije se medtem soočajo z vročinskim valom, ki naj bi trajal ves prihodnji teden. Živo srebro naj bi se povzpelo do 40 stopinj Celzija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine