Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Cerkev v Javorci je simbol sprave med narodi

Na cerkvi v Javorci 
Cerkev svetega Duha v Javorci.
Cerkev svetega Duha v Javorci.
11. 5. 2018 | 20:07
14. 5. 2018 | 15:26
1:26
Cerkvi Svetega duha v Javorci so včeraj še uradno odkrili znak Evropske dediščine, potem ko je Evropska komisija lanskega decembra spomenik iz časa soške fronte v tolminskem hribovju uvrstila med najpomembnejše zapuščine stare celine. "Evropska unija je zagotovilo miru. Pravzaprav se ne zavedamo, kaj mir pomeni in kaj mir prinaša. Ta cerkev junakov je simbol sprave med narodi," je poudaril slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

"To je točka točka evropskega spomina in točka, ki povezuje evropske narode. Z vidika človeških vrednot je izjemnega pomena, in to je prepoznala Evropska komisija," pa je prepričan Uroš Brežan, župan občine Tolmin, ki je lastnica spomenika.

Cerkev je drugi slovenski spomenik z znakom Evropske dediščine, ki poudarjeno izraža skupne evropske vrednote, potem ko je na seznamu še Partizanska bolnica Franja pri Cerknem, skupna lista pa zajema 38 pomnikov. V prvi svetovni vojni so jo v prostem času zgradili avstro-ogrski vojaki za vse veroizpovedi in za "naslednja stoletja". Obenem je tudi del Poti miru v Posočju, ki bo kandidirala za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine