Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Če se cepljeni okužijo, so kužni krajši čas

Dodatni odmerek nima nič slabšega vpliva na imunski sistem, kot če se okužimo z virusom, pravi dr. Roman Jerala
Cepljeni se lahko okužijo, če je od cepljenja preteklo dlje časa in če so bili izpostavljeni večji količini virusa, razlaga dr. Roman Jerala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Cepljeni se lahko okužijo, če je od cepljenja preteklo dlje časa in če so bili izpostavljeni večji količini virusa, razlaga dr. Roman Jerala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
8. 9. 2021 | 08:45
8. 9. 2021 | 10:11
4:50
Novi vladni odlok, ki je začel veljati v ponedeljek in s katerim se razširjajo pogoji PCT, je med ljudmi sprožil nove polemike in prinesel kar nekaj slabe volje. Nezadovoljni so zdravniki, ki ne želijo, da se obisk pri njih pogojuje s PCT, saj bi to lahko povzročilo, da kdo ne bi bil pravočasno obravnavan. Jezijo se frizerji, ki pravijo, da stranke zaradi obveznosti PCT že odpovedujejo termine. Diskriminirane se počutijo necepljeni, saj trdijo, da cepljeni prav tako prenašajo virus, pa se jim ni treba testirati, na primer za obisk frizerskega salona. Vrstijo se nova vprašanja o cepljenju, na nekatera je odgovoril dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.
 

Zdaj bodo morali uporabniki številnih dejavnosti izpolnjevati pogoj PCT. Se vam zdi prav, da se cepljenih ne testira?


Menim, da bi bilo smiselno testirati tudi cepljene v posebno nevarnih okoliščinah, ko pridejo v stik z ranljivimi (zdravstvo, DSO) in je nevarno, da jih okužijo.


Ali cepljeni manj prenašajo virus?


Da, za cepljene je manj verjetno, da se okužijo, in če se okužijo, so kužni krajši čas. Okužijo se lahko, če je od cepljenja preteklo dlje časa in če so bili izpostavljeni večji količini virusa.


Zakaj cepljeni zbolevajo? Kot najpomembnejša vzroka za to se je do zdaj navajalo kužnejšo delta različico ter to, da cepiva niso stoodstotno učinkovita. Se je glede tega kaj spremenilo?


Prvi rezultati na prejšnjih različicah virusa in kmalu po cepljenju so pokazali visoko zaščito tudi pred okužbo. Zdaj je najbolj razširjena različica delta, ki se hitreje razmnožuje in se tudi v organizmu lahko hitreje razširi, preden naše telo proizvede dovolj veliko protiteles, ki blokirajo virus. Nedavno cepljenje ali dodatni osvežitveni odmerek povečata zaščito pred virusom, ker se v 10 ali 12 dneh po osvežitvenem odmerku poveča količina protiteles, ki virusno okužbo lahko hitro ustavijo.


Bi cepljenje lahko kakorkoli pripomoglo k hitrejšim mutacijam virusa?


Cepljenje ne more pospešiti mutacij, lahko bi sicer pripomoglo k selekciji virusa, ki se izogiba prepoznavanju imunskega sistema. Vendar bi takšna selekcija lahko nastala tudi zaradi razširjenih okužb. Najboljša zaščita pred novimi bolj nevarnimi različicami je zmanjšano širjenje virusa, kar lahko dosežemo s cepljenjem in zaščitnimi ukrepi.


Komu vse bi priporočili tretji poživitveni odmerek?


Bolj ogroženim, to je starejšim, tistim s kroničnimi boleznimi, kjer bi s tretjim odmerkom zmanjšali verjetnost hujše bolezni, ker nekateri starejši razvijejo slabši imunski odziv na cepivo. Tudi zaposlenim v dejavnostih, v katerih so v stiku z veliko drugimi ljudmi, še posebno z ranljivejšimi, torej v zdravstvu, socialnem skrbstvu, šolstvu, ker dodatni odmerek zmanjša verjetnost okužbe, nato pa tistim, ki so bili cepljeni z zadnjim odmerkom pred več kot petimi meseci, ter tistim, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom cepiva (Janssen), ker je zaščita z enim samim odmerkom cepiva precej slabša za različico delta.
 

Koliko bo lahko pogosto cepljenje proti covidu-19 negativno vplivalo na imunski sistem? Kdaj bo to znano?


Dodatni odmerek cepiva nima nič slabšega vpliva na imunski sistem, kot če se okužimo z virusom, kar se ob velikem širjenju epidemije zelo verjetno zgodi. Ob okužbi z virusom se ravno tako sproži imunski odziv kot zaradi cepiva, le da ima virusna okužba v nasprotju s cepivom še veliko drugih neželenih učinkov. Precej cepiv se uporablja v obliki trojnega odmerka.




 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine