Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Brezglavo hitenje strank na ekološki vlak

Etablirane politične stranke v svoje programe in politične orientacije vnašajo zelene vsebine in poudarke.
Po politični usmeritvi v sredino, ki se ji ni izšla, zdaj Nova Slovenija lovi zelene trende. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Po politični usmeritvi v sredino, ki se ji ni izšla, zdaj Nova Slovenija lovi zelene trende. FOTO: Tomi Lombar/Delo
22. 10. 2021 | 20:30
3:48

V nadaljevanju preberite:

Nazadnje je svoj program ozelenila vladna stranka Nova Slovenija z ustanovitvijo nove organizacijske oblike, ki nosi ime Zelena zveza NSi. Za podoben korak se je spomladi odločila SD z ustanovitvijo Zelenega foruma SD, ki se bo zavzemal za podnebno pravičnost, zmanjšanje emisij in varovanje okolja. Zelene politike močno poudarja tudi stranka Levica, svoj spomladanski kongres so celo naslovili Naprej v zeleno prihodnost.

Poudarjanje zelenih političnih idej je trend v glavnem toku evropske politike. Sprehod skozi programske dokumente pokaže, da je danes varovanje okolja v takšni ali drugačni obliki del programa vseh slovenskih parlamentarnih strank. Politolog in politični analitik dr. Marinko Banjac s FDV potrjuje opažanja, da se stranke odevajo v zeleno barvo, vzrokov za to je več, sam pa v svoji analizi izlušči tri.

Prvi je globalno zavedanje o nujnosti reševanja okoljskih problemov, zato želijo politične stranke pokazati, da so za to vprašanje dovzetne tudi same. Drugič, Evropska unija je sprožila proces evropskega zelenega dogovora, s čimer strukturno sili politične akterje, da hodijo vštric s tem trendom. In tretjič, v Sloveniji je še vedno zelo živ spomin na poletni referendum o upravljanju voda, na katerem so ljudje pokazali, da so glede okolja zelo senzibilni.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine