Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janez Janša opozarja na drugi val epidemije

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
»Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali,« je zapisal Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar/Delo
»Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali,« je zapisal Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Katja Miklavčič, Mirt Bezlaj
17. 6. 2020 | 07:20
17. 6. 2020 | 21:41
14:37


21.40 Bruselj s strategijo za cepivo

Evropska komisija je razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu. Bistvo je predlog sporazumov s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem financirala del stroškov v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, ko bo na voljo. V Bruslju ob tem pozivajo bogate države k delitvi cepiva z revnimi. Namen nove strategije je podpreti prizadevanja za pospešitev razvoja, proizvodnje in razpoložljivosti varnega in učinkovitega cepiva v sodelovanju s članicami EU, izpostavljajo v Bruslju. Komisija predlaga skupen pristop EU, ki temelji na pooblastilu, ki so ji ga konec minulega tedna podelili ministri EU za zdravje.



Razvoj cepiv je zapleten in dolgotrajen proces, ki traja običajno okoli deset let. Komisija želi s strategijo podpreti prizadevanja za skrajšanje tega časa na 12 do 18 mesecev. To terja naložbe v proizvodne zmogljivostmi že med samimi kliničnimi preizkusi, saj bo le tako mogoče proizvesti dovolj odmerkov uspešnega cepiva, kar pa je za podjetja zelo tvegano. Bistven del strategije so tako sporazumi za vnaprejšnji nakup, ki bi jih komisija v imenu članic unije sklenila s farmacevtskimi podjetji. V skladu z njimi bi unija proizvajalcem financirala del začetnih stroškov v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, ko bo na voljo. Zagotovljena sredstva bi se štela kot polog za cepiva, ki jih bodo članice dejansko kupile.

Denar naj bi črpali iz instrumenta za nujno pomoč, ki razpolaga s proračunom 2,7 milijarde evrov. V okviru tega instrumenta bo komisija naročala v imenu članic. Cepivo naj bi med članice razdelili glede na število prebivalstva. Cilj je zagotoviti cepivo za 300 milijonov Evropejcev. Odvisno od tega, ali bo potrebno eno cepljenje ali dve, tako ciljajo na od 300 do 600 milijonov doz. Med merili pri sprejemanju odločitve, katera cepiva bodo finančno podprli, bodo tehtnost znanstvenega pristopa in uporabljene tehnologije, hitrost dobave v ustreznem obsegu, stroški, delitev tveganja, odgovornost, pokritost z različnimi tehnologijami, globalna solidarnost in zmogljivosti dobave prek razvoja proizvodnih zmogljivosti v EU.V komisiji izpostavljajo, da tesno sodelujejo s Francijo, Nemčijo, Italijo in Nizozemsko, ki so oblikovale vključujoče zavezništvo za cepivo.

21.30 V Indiji včeraj 2000 smrtnih žrtev

Včeraj so v Indiji potrdili rekordnih 2000 smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem samem dnevu. V državi je uradno število smrti 12.246, medtem, ko je število okužb preseglo 366.000. Nemško zunanje ministrstvo je svoje državljane v Indiji pozvalo naj se državo zapustijo in se vrnejo v Nemčijo ali katero drugo državo z boljšim zdravstvenim sistemom, poroča Deutsche Welle. Ministrstvo je opozorilo, da Indija, za razliko od evropskih držav, lajša varnostne ukrepe, kljub temu, da število okužb v državi narašča. 

18.40 Nov izbruh virusa v nemški klavnici

V klavnici v Nemčiji je ponovno prišlo do izbruha koronavirusa. Testirali so več kot tisoč delavcev, a zaenkrat so znani rezultati zgolj 500 testov, izmed katerih jih je kar 400 pozitivnih, poroča Deutsche Welle. Izbruh okužbe se je zgodil v klavnici podjetja Tönnies, ki v velja za vodilnega v mesno-predelovalni industriji. »Lahko se zgolj opravičimo,« je dejal predstavnik podjetja, ki tako kot ostala podjetja v sektorju, izkorišča predvsem sezonsko delo migrantskih delavcev iz vzhodne Evrope, ki med delom stanujejo v prenatrpanih delavskih stanovanjih, brez možnosti distanciranja in sledenja higienskim ukrepom.  

17.40 Najsmrtonosnejši dan za Makedonijo

V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu smrtnih žrtev covida-19 od izbruha epidemije. Umrlo je devet bolnikov, skupaj doslej 210. V zadnjih 24 urah so potrdili 193 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje število do sedaj. Največ novih okužb, kar 140, so v zadnjih 24 urah zabeležili v Skopju. V Makedoniji, ki jo je od začetka meseca zajel drugi val epidemije, so doslej potrdili 4482 primerov okužbe.

Država je danes znova odprla vse mejne prehode, pogoji za vstop v državo pa tako za makedonske državljane kot tujce ostajajo enaki. Za vstop je za državljane Severne Makedonije obvezen negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki je star največ 72 ur. V nasprotnem primeru je zanje obvezna 14-dnevna karantena. Tujci medtem lahko čez državo le potujejo, in sicer največ pet ur, ne smejo pa zapustiti avtoceste, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

16.10 Janša: Z odpiranjem meja se tveganje uvoza novih okužb povečuje

Premier Janez Janša je na twitterju opozoril, da grozi drugi val epidemije novega koronavirusa, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav pa se tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. »Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne,« je zapisal.



15.25 Beović bi zaostrila ukrepe na mejah

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović meni, da je večina novih okužb v zadnjem času prinešenih iz tujine, situacija pa je, po njenem mnenju, kritična. Meni, da je nujno takoj sprejeti zaostrene ukrepe na mejah, poroča časopis Večer. Nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, je opozorila.
Trdi tudi, da bi morali, za države s tako imenovanega rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. »Vsak dan imamo, sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa,« je še opozorila.

14.50 Norveška zanika, da je izbruh koronavirusa v Pekingu povzročil losos

Norveške pristojne službe so danes zatrdile, da losos iz Norveške ni vzrok za novi izbruh novega koronavirusa v kitajski prestolnici Peking, povezan s tamkajšnjo tržnico, kjer so virus zasledili na deskah za rezanje uvoženega lososa. »Danes se ukvarjamo s podrobnostmi in lahko potrdim, da se zdi vprašanje rešeno,« je povedal norveški minister za ribištvo Odd Emil Ingebrigtsen. Pojasnil je, da so kitajski in norveški uradniki na torkovem srečanju ugotovili, da norveški losos ni bil vir virusa, ki so ga zaznali na pekinški tržnici mesa, sadja in zelenjave Xinfadi. Po tem, ko so virus odkrili na deskah za rezanje uvoženega lososa, je Kitajska ustavila uvoz tega mesa iz Evrope. Pekinške trgovine in restavracije pa so lososa umaknile iz ponudbe. Lani je sicer Kitajska uvozila okoli 23.500 ton lososovega mesa iz Norveške.

Norveški lotos, po mnenju uradne Norveške, ni povzuročil izbruha koronavirusa v Pekingu. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Norveški lotos, po mnenju uradne Norveške, ni povzuročil izbruha koronavirusa v Pekingu. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters




Iz Pekinga v zadnjem tednu poročajo o novem izbruhu novega koronavirusa. V zadnjem tednu so potrdili 137 okužb. Zaradi izbruha so v 29 mestnih soseskah znova uvedli karanteno. Ponovno so zaostrili tudi druge ukrepe za zajezitev virusa. Danes so odpovedali več kot 1200 poletov, kar 70 odstotkov vseh predvidenih. STA

13.50 Dezinfekcijski predor ruskega predsednika

Ruskega predsednika Vladimirja Putina pred okužbo z novim koronavirusom ščiti dezinfekcijski predor, skozi katerega morajo vsi, ki ga želijo obiskati v njegovi rezidenci Novo Ogarjovo na obrobju Moskve. Ruski predsednik ima sicer v rezidenci malo srečanj v živo, saj večino opravi prek videopovezave, a se je brez zaščitne maske pojavil na eni od prireditev ob dnevu Rusije 12. junija. V Rusiji so po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili več kot 552.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se po številu potrjenih okužb država uvršča na tretje mesto na svetu: za ZDA in Brazilijo. STA

11.10 V Sloveniji štiri na novo potrjene okužbe 

Vlada RS je sporočila, da so bile v torek v Sloveniji potrjene štiri nove okužbe z novim koronavirusom, kar je ena okužba več kot v ponedeljek. Testirali so 986 oseb, v bolnišnični oskrbi pa jih ostaja sedem (ena na intenzivni negi).  



Preberite še: Slovenski strokovnjaki previdni glede zdravila proti koronavirusu

10.50 Podelitev nagrad Britanske akademije filmske in televizijske umetnosti 11. aprila 2021

Podelitev nagrad Britanske akademije filmske in televizijske umetnosti 2021 je s 14. februarja preložena na 11. april. Za preložitev podelitve bafta se je akademija odločila po tem, ko je Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti zaradi pandemije novega koronavirusa podelitev oskarjev preložila z 28. februarja na 25. april. Za bafte se bodo tokrat lahko potegovali tudi filmi, ki bodo dostopni samo po spletu. STA

9.20 Avstralske meje za obiskovalce verjetno zaprte do leta 2021

Avstralska vlada tujim obiskovalcem najverjetneje ne bo dovolila vstopiti v državo do prihodnjega leta, navaja Reuters, pri čemer bodo v Avstralijo lahko pripotovali tuji študentje in drugi obiskovalci, ki v državo prihajajo za daljši čas. Ti bodo, enako kot avstralski državljani, ki se vračajo v domovino, najprej odšli v dvotedensko karanteno. Vrnitev tujih študentov je za Avstralijo zelo pomembna – šolnine, ki jih plačajo, na letni ravni presežejo 26 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni, da je dohodek od šolnin tujih študentov četrti največji vir denarja, ki v Avstralijo priteka iz tujine. 

Letos bodo v Avstralijo najverjetneje smeli vstopiti tuji študentje in drugi obiskovalci, ki prihajajo za dlje časa. FOTO: Saeed Khan/AFP
Letos bodo v Avstralijo najverjetneje smeli vstopiti tuji študentje in drugi obiskovalci, ki prihajajo za dlje časa. FOTO: Saeed Khan/AFP


7.45 Koronavirus pretresa honduraški in kazahstanski politični vrh

Koronavirus ne izbira, še naprej se širi tudi med voditelji držav. Okužbo so potrdili pri honduraškem predsedniku Juanu Orlandu Hernandezu in predsedniku spodnjega doma kazahstanskega parlamenta Nurlanu Nigmatulinu. Pri Nigmatulinu so potrdili okužbo po srečanju s prav tako okuženim ministrom za zdravje Yelzhanom Birtanovom

7.10 Brazilska vlada vztraja, da je stanje pod nadzorom

Število na novo potrjenih okužb s koronavirusom je bilo v Braziliji v torek znova rekordno visoko. Po navedbah tiskovne agencije Reuters so potrdili 34.918​ novih primerov in 1282​ smrti med obolelimi za boleznijo covid-19, zaradi česar se je skupno število smrti med okuženimi povzpelo na 45.241, skupno število potrjenih primerov v državi pa se giblje okrog številke 930.000​. Ne glede na statistiko je Walter Braga Netto, vodja kabineta predsednika Jairja Bolsonara, sporočil, da je koronakriza v državi pod nadzorom, pri čemer se je skliceval na podatke o številu smrti na milijon prebivalcev, ki da so nižji kot marsikod po Evropi (po podatkih portala Worldometers imata višje število smrti na milijon prebivalcev med drugim Italija in Španija).

Rio de Janeiro FOTO: Pilar Olivares/Reuters
Rio de Janeiro FOTO: Pilar Olivares/Reuters


6.55 Kitajska ponovno uvaja restriktivne ukrepe

V Pekingu še naprej potrjujejo nove okužbe s koronavirusom. Včeraj so jih potrdili 31, zaradi stanja v kitajski prestolnici – spomnimo, virus se je tam razširil s tržnice z živili Xinfadi, ki je veliko večja od wuhanske – pa ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ponovno sprejemajo tudi v drugih delih Kitajske. Delno avtonomni Macau je, na primer, obvezno dvotedensko karanteno uvedel za vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Pekingu, v provinci Heilongjiang na severovzhodu Kitajske pa uvajajo 21-dnevno karanteno za tiste, ki prihajajo iz bolj ogroženih območji prestolnice. Obenem so zamejili tudi potovanja iz Pekinga; tuji mediji poročajo o občutnem zmanjšanju letov na glavnih letališčih. 

Preberite še: V Pekingu v strahu pred drugim valom znova karantena in zaprte šole

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine