Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Petrolovih črpalkah nič več zablokiranih točilnih mest

Za nekatere poklice se razmišlja, da bi iz obveznega PCT črtali T, torej testiranje; anarhija na bencinskih črpalkah, zaposleni tarče jeznih strank.
Na bencinskih črpalkah družbe Petrol so danes zgodaj popoldne odpravili blokade s točilnih mest. FOTO: Mavric Pivk
Na bencinskih črpalkah družbe Petrol so danes zgodaj popoldne odpravili blokade s točilnih mest. FOTO: Mavric Pivk
A. I., M. K., P. M.
15. 9. 2021 | 13:55
15. 9. 2021 | 16:56
5:07
Na bencinskih črpalkah družbe Petrol so danes zgodaj popoldne odpravili blokade s točilnih mest, nam je potrdil Aleksander Salkič, direktor Korporativnega komuniciranja, še vedno pa je pogoj PCT obvezen - in ga tudi preverjajo - v primeru vstopa v prodajalne bencinskih servisov. Njihovi delavci so bili včeraj zaradi zablokiranih točilnih mest in preverjanja pogoja PCT še pred točenjem goriva deležni jeze in hudih besed strank. Računamo na to, pravi Salkič, da ljudje zdaj že vedo, da ob vstopu v prodajalne na bencinskih črpalkah potrebujejo pogoj PCT. Sicer pa stranke Petrol spodbuja k brezstičnemu  plačevanju - brez vstopa v prodajalno, je še povedal.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se vladne določbe na nekaterih drugih bencinskih črpalkah sploh ne držali, zaradi česar se je kar nekaj strank s Petrola včeraj preselilo drugam, kjer so lahko točili gorivo tudi brez dokazovanja, da izpolnjujejo pogoj PCT.


Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.043.829 oseb, z vsemi odmerki pa 944.443 oseb. FOTO: Blaž Samec/Delo
Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.043.829 oseb, z vsemi odmerki pa 944.443 oseb. FOTO: Blaž Samec/Delo


Trenutno je v državi 11.238 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.043.829 oseb, z vsemi odmerki pa 944.443 oseb, kažejo podatki NIJZ. Od danes naprej je za vstop v trgovine, na bencinske črpalke, v restavracije in druge lokale ter inštitucije obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.



Zato je tudi želja po cepljenju danes narasla, ponekod so se zato že zjutraj pojavile vrste pred cepilnimi centri. Portal sledilnika za covid navaja, da so včeraj opravili kar 11.129 cepljenj. Tako visoke številke ni bilo od junija.

image_alt
Kako poteka preverjanje pogoja PCT?


Kot je povedala vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, so vektorska cepiva, mednje sodi Janssen, ki je trenutno zaradi ene same doze najbolj zaželeno, pri preprečevanju okužbe z delta različico manj učinkovita, kar pa ne velja za preprečevanje težjega poteka okužbe. Kot je še pojasnila Bojana Beović, se menda za nekatere poklice (zdravstvo, šolstvo, povsod tam, kjer so stiki z ljudmi tesni) razmišlja, da bi iz pogoja PCT črtali T, torej hitro testiranje. 

Izjavo Bojane Beović si lahko pogledate tu



Iz UKC Ljubljana so sporočili, da so v ponedeljek cepili 271 ljudi, v torek pa že 529. »Interes za cepljenje ze izrazito povečuje,« ugotavljajo v UKC Ljubljana. Cepljenje teče po urniku, največ zanimanja je za cepivo Pfizer. Direktor zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik je povedal, da so v ponedeljek cepili 470 ljudi, v torek pa 585, kar je 40 odstotkov več kot sicer. 

»Ljudje stojijo v vrsti in čakajo. Mi bi si bolj želeli, da bi se naročili. To bi bilo bolj prijazno do njih,« meni direktor mariborskega zdravstvenega doma. Približno polovico ljudi se pri njih želi cepiti s cepivom Pfizer, polovica pa s cepivom Janssen. V zdravstvenem domu Maribor je na razpolago dovolj cepiva. Odkar cepijo, so porabili 154.000 odmerkov različnih cepiv. 


V Kranju zmanjkalo cepiva Janssen


V Kranju se število naročenih, pa tudi nenaročenih oseb za cepljenje povečuje že od prejšnjega tedna. »V tem tednu pa gredo številke proti najvišjim iz začetka poletja, ko je bilo veliko zanimanje za cepljenje med drugim zaradi dopustov in počitnic,« so sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj in dodali: »Povečuje se povpraševanje po cepivu proizvajalca Janssen. En odmerek in pridobite pogoj PCT takoj. Sicer še vedno 'vodi' Pfizer.«

Danes nekaj po poldnevu je cepiva Janssen v Kranju zmanjkalo. Jutri bo spet na razpolago. V Kranju napovedujejo, da bodo jutri morda dosegli poletni cepilni rekord, to je 1300 cepljenih. Danes so sicer cepili 1050 oseb.  

Tudi iz zdravstvenega doma v Celju poročajo o povečanem zanimanju za cepljenje. V prvih dveh dneh tega tedna so cepili okoli 600 oseb, največ s cepivom Pfeizer. Cepiv imajo dovolj. 

V zdravstvenem domu v Novi Gorici so v ponedeljek cepili 329 ljudi, v torek pa že 421. Včeraj do malo pred poldnevom je na cepljenje prišlo 213 oseb, 54 so jih cepili, največ s Pfizerjem, tudi v domovih za starejše. V slovenjgraškem zdravstvenem domu so do tega tedna dnevno cepili od 20 do 30 ljudi, v tem tednu pa je številka narasla na 130. Zaradi velikega interesa so podaljšali čas cepljenja, dodali so tudi dodaten termin ob sobotah. Cepijo tako naročene kot nenaročene osebe.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine