Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo morala ministrica Bratušek oditi zaradi HE na Muri?

Gradnja hidroelektrarn - Pomurci ostro proti, v Zasavju na rovaš HE Suhadol ni slišati protestov; cesto Zasavci pozdravljajo.
Po navedbah Mihaela J. Tomana, strokovnjaka za ekosisteme celinskih voda, pregrajevanje rek nikjer v svetu ni strokovno, pač pa politično vprašanje. Foto Aleš Cipot
Po navedbah Mihaela J. Tomana, strokovnjaka za ekosisteme celinskih voda, pregrajevanje rek nikjer v svetu ni strokovno, pač pa politično vprašanje. Foto Aleš Cipot
23. 4. 2019 | 15:30
5:07
Ljubljana - V kampanji Rešimo Muro se spet zaostruje. Tokrat zahtevajo od premierja Marjana Šarca, naj Alenko Bratušek razreši s funkcije ministrice za infrastrukturo. Tačas ko se Pomurci ne nehajo boriti proti HE na Muri, iz Zasavja zaradi predvidene gradnje HE na srednji Savi ni slišati protestov. Nasprotno: prvi korak h HE Suhadol je narejen v »tišini«.


»Ne samo zato, ker je zaveza, da vlada na Muri ne bo gradila HE, del koalicijske pogodbe, temveč ker (ministrica, o. p.) ne spoštuje niti političnih dogovorov,« so Pomurci obrazložili svoj predlog, ki so ga v podprtem pismu naslovili na premierja.

Pomurce je po nedavnem ogorčenju zaradi ministričinih izjav znova zaskrbelo včeraj, ob dnevu Zemlje. Sonja Bezjak iz Muzeja norosti, slovensko-avstrijske iniciative, ki si prizadeva za evidentiranje, ohranjanje in promocijo naravne in kulturne dediščine v regiji okoli gradu Cmurek, ministrici očita, da ne želi slišati za njihove argumente, hkrati pa jih v javnosti obtožuje zavajanja in laži. Očitajo ji tudi nestrokovnost, saj kljub študijam, ki dokazujejo škodljiv vpliv HE na reko Muro, Bratuškova hidroenergijo zagovarja kot najčistejšo energijo. Po navedbah Mihaela J. Tomana, strokovnjaka za ekosisteme celinskih voda, pregrajevanje rek nikjer v svetu ni strokovno, pač pa politično vprašanje. Od tod tudi predlog o »političnem« odhodu Bratuškove »z Mure«.


Bratuškova v očeh Pomurcev naklonjena lobijem


Pomurci zaradi podpore HE na Muri zahtevajo razrešitev ministrice Alenke Bratušek. Foto
Pomurci zaradi podpore HE na Muri zahtevajo razrešitev ministrice Alenke Bratušek. Foto


Naj spomnimo, da je nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben Pomurcem obljubil ustavitev načrtov za gradnjo HE na Muri. Po njegovem odhodu, trdijo predstavniki kampanje Rešimo Muro, se je uredba o prenehanju koncesije za izgradnjo HE izgubila v medresorskem usklajevanju. Obravnavo uredbe, ki bi končala 30-letno agonijo, vlada dobesedno ignorira, pravijo. Kljub zatrjevanju predsednika vlade Marjana Šarca, da bodo spoštovali zakonitost, v Pomurju niso optimisti: »Oblast grozi s prevlado interesa energetike nad interesi okolja, kakor tudi s prevlado nad pravico do pitne vode, ki jo Mura zagotavlja vsaj 55.000 prebivalcem.« Po njihovem se je ministrica Alenka Bratušek postavila »nad stroko in bo nedvomno negativno okoljsko poročilo spreminjala s preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi«. Trdijo, da z namenom, ugoditi določenim lobijem. »Z omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi bi omogočili nadaljevanje postopka priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje Mota. Pri tem gre za eklatantno kršenje zakonodaje in tako neobičajno prakso, da je upravičeno moč sklepati, da ministrica Bratušek deluje v interesu določenih lobijev, predsednik vlade pa ali o tem ni korektno seznanjen ali pa to celo dopušča,« pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura, v katero se združuje trideset nevladnih organizacij.

V kampanji Rešimo Muro bodo od izvoljenih predstavnikov še naprej zahtevali, da izpolnjujejo zakonsko določene roke in zakonodajne postopke, da upoštevajo stroko s področja varovanja narave in zahteve prebivalcev ter da se Muro zaščiti za vedno. Kar se dogaja trenutno, je zanje nesprejemljivo.

Cesto v Zidani Most Zasavci pozdravljajo


HE srednja Sava: prvi korak do nje je cesta Hrastnik - Zidani Most in ta jeza Zasavce sprejemljiva. Foto Zx Igd
HE srednja Sava: prvi korak do nje je cesta Hrastnik - Zidani Most in ta jeza Zasavce sprejemljiva. Foto Zx Igd


Okoljsko ministrstvo (Mop) je sredi februarja v javno razgrnilo spremembe državnega prostorskega načrta za cesto G2 Hrastnik – Zidani Most in za deviacijo ceste Rimske Toplice – Zidani Most – Radeče. Brez te cestne povezave namreč ne bi bilo ustreznih dostopov do gradbišča bodoče HE Suhadol. Razgrnitev se je zaključila pred slabim mesecem, DPN pa sedanjo rešitev spreminja na desetih lokacijah, med drugim po novem v območje urejanja sodi tudi upravna stavba Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik – stavbo bodo porušili -, spremembe se nanašajo tudi na nadvoza v Šavno Peč in Krnice, na traso kolesarske poti, na nadvoz v naselje Majland v Zidanem Mostu in na zavijanje na most čez Savinjo. Spremembe se poleg Hrastnika nanašajo še na občini Laško in Radeče. Investicijo ocenjuje na najmanj sto milijonov evrov, gradnja bo stekla predvidoma v 2020 in trajala do 2024.

Cesta do Zidanega Mostu do 2024, do kdaj HE na srednji Savi?  Foto Arhiv
Cesta do Zidanega Mostu do 2024, do kdaj HE na srednji Savi?  Foto Arhiv

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine