Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bliže dogovoru o zvišanju plač javnih uslužbencev

Javni sektor: Vlada in sindikati ocenjujejo pogajanja kot konstruktivna in upajo, da bodo še pred prazniki dosegli kompromis.
Del sindikatov javnega sektorja je prejšnji teden s protestom od vlade zahteval, naj izpolni svoje zaveze, tako za uskladitev plač kot za reformo sistema. Foto Jože Suhadolnik
Del sindikatov javnega sektorja je prejšnji teden s protestom od vlade zahteval, naj izpolni svoje zaveze, tako za uskladitev plač kot za reformo sistema. Foto Jože Suhadolnik
11. 12. 2023 | 14:30
11. 12. 2023 | 15:44
4:23

Jutri bo novi minister za javno upravo Franc Props prevzel posle od začasnega vodje resorja, finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki pa bo na vladni strani še naprej vodil pogajanja s sindikati o uskladitvi plač javnih uslužbencev za prihodnje leto. Pri teh sta strani menda kar precej zbližali stališča in upata na dogovor še pred prazniki.

Pogajanja se bodo nadaljevala prihodnji ponedeljek, v tem času pa naj bi si vzeli odmor za interna posvetovanja, torej v organih sindikatov in v okviru vlade, saj sta, kot je razumeti, obe strani na meji svojih mandatov.

Na današnjih pogovorih, ki so jih vpleteni označili za konstruktivne, so se sicer dogovorili, da o konkretnih številkah ne bodo govorili v javnosti. Neuradno je slišati, da sta obe strani kar precej popustili – sindikati, ki so prejšnji teden zahtevali uskladitev za 95 odstotkov inflacije marca, so zdaj menda pripravljeni privoliti v valorizacijo v višini 85 odstotkov zvišanja življenjskih stroškov maja, vlada, ki se je zadnjič zavzemala za indeksacijo za 40 odstotkov inflacije junija, pa je menda naredila korak nazaj in ponudila zvišanje za 65 odstotkov inflacije julija.

»Pogajanja so potekala v konstruktivnem duhu, doseženo je zbližanje, čeprav je razlika še vedno pomembna, vendar mislimo, da smo na pravi poti. Seveda to nič ne zagotavlja,« je ocenil Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

»Razlika je še vedno takšna, da je težko reči, da smo tik pred dogovorom. V prihodnjih dneh se bomo pogovorili, kako pripraviti nadaljnje protipredloge,« je komentiral Jakob Počivavšek, vodja druge pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Boštjančič se strinja, da so naredili korak naprej, a da so kljub temu še vedno precej daleč. Vseeno pričakuje, da bodo do božiča sprejeli kompromis. »Dosegli smo točko, na kateri moramo tudi na vladni strani razložiti nekatere stvari, ki pa so relativno kompleksne, ker pogojujejo tudi zadeve, vezane na tri podpisane stavkovne sporazume,« je dejal finančni minister in poudaril, da so se sporazumeli, da v javnosti ne bodo komentirali podrobnosti poteka pogajanj niti o uskladitvi plač z inflacijo niti o treh ločenih sporazumih s presečnim datumom 1. januarja 2024, ki veljajo z zdravniškim sindikatom Fides, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in visokošolskim sindikatom.

Po njegovem mnenju strani druga drugi verjameta in si zaupata, da mislita resno. »Po novem letu nas čaka zelo intenzivno delo, saj je treba nekako nadomestiti zadnje mesece, ko so stvari stale, zato je edini način, da tak tempo nadaljujemo in si zaupamo. Če nam uspe doseči dogovor, bo to dobra podlaga, da se bomo po novem letu začeli pogovarjati centralno in po posameznih stebrih,« je še dejal Boštjančič in dodal, da bosta z državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo Mojco Pešec Ramšak pogovore o uskladitvi privedla do konca, na vladi pa se bodo potem pogovorili, kako bo s pogajanji o novem plačnem sistemu in o odpravi plačnih nesorazmerij.

Novi minister Franc Props se je danes udeležil uvodnega dela sestanka, na katerem se je predstavil socialnim partnerjem. »Prepričan sem, da je tako na sindikalni kot na vladni strani cilj, da se dogovorimo, seveda imamo pa vedno javnofinančne okvire, v katerih se je treba gibati. Noben dogovor ne sme ogroziti tega dela,« je napovedal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine