Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bi, a še brez odgovorov, kako in kdaj

Na koalicijskem sestanku so stranke podprle predlog zdravstvenega ministrstva Aleša Šabedra, po katerem bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja reševali v dveh korakih. Pogovori med Levico in manjšinsko vlado, kako in kdaj preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obvezno, se tako nadaljujejo.
Minister za zdravje Aleš Šabeder po vložitvi predloga pričakuje burno razpravo in negativno kampanjo zavarovalnic. FOTO: Roman Šipić/Delo
Minister za zdravje Aleš Šabeder po vložitvi predloga pričakuje burno razpravo in negativno kampanjo zavarovalnic. FOTO: Roman Šipić/Delo
30. 9. 2019 | 18:05
30. 9. 2019 | 18:09
3:15
Ljubljana – »Pripravljeni smo se pogovarjati o dodatnih rešitvah,« odgovarja koordinator Levice Luka Mesec, a podarja, da bi morebitne dodatne rešitve morali vključili v predlog, ki so ga sami vložili v parlamentarno proceduro prejšnji teden. Da bi pobiranje enotnega prispevka najprej spremenili v obveznega in ga prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v naslednjem koraku pa bi pripravili solidarnostno lestvico, se je na delovni skupini koalicije in Levice že omenjalo, a predloga po besedah Luke Mesca še niso videli. Od ministra želijo pojasnila. Vnovično srečanje delovne skupine, ki se sestaja zadnji mesec, je napovedano za jutri.

Z informacijami o svojem predlogu so na ministrstvu za zdravje še precej skopi, zaenkrat niso sporočili niti, kdaj naj bi zakon začel veljati. Datum naj bi še usklajevali. Predlog Levice namreč predvideva uveljavitev sprememb leta 2020, kar bi bilo po navedbah ministra za zdravje izvedljivo. A sprejetje zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje na novembrski seji, kar zahteva Levica – sicer napoveduje, da ne bo podprla proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti –, je od vsega začetka malo verjetno.

Pričakovati je, da bo tudi Levica svoja stališča omehčala, a Luka Mesec poudarja, da bo ministrstvo za zdravje težko dobilo podporo Levice, če bo »zavlačevalo«. »Za nas pa je bistveno, da ne bo izid na koncu tak, kot je mogoče razbrati iz predloga ministra za zdravje Aleša Šabedra, da bi poslanec in upokojenec s 400 evri mesečne pokojnine še naprej plačevala isti znesek za zavarovanje,« je še dodal.

S prenosom prispevka na ZZZS bo po navedbah ministra za zdravje obseg zbranih sredstev ostal enak oziroma bi se povečal za znesek, ki ga zdaj porabijo zdravstvene zavarovalnice za lastno delo. Dodaten denar bi ob povečanem obsegu zadolžitev potrebovala tudi ZZZS, a kot rečeno, informacij, na kakšen način naj bi potekalo obračunavanje in ali bi ZZZS morala zato vzpostaviti dodaten informacijski sistem, še ni.

Vlada bo svoj predlog, ki ga omenja minister za zdravje, lahko vložila šele, ko se bodo začeli postopki odločanja o zakonu o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je prejšnji teden že vložila Levica. Že zdaj pa minister opozarja, da ne bodo zaobšli ekonomsko-socialnega sveta, kjer opozarjajo, da Levica in koalicija predloge zakonov v državni zbor vlagata mimo njih in torej brez socialnega dialoga. Pričakovati je, da bodo poleg zavarovalnic novemu predlogu nasprotovali tudi delodajalci, saj bo predlog gotovo povečal obremenitev plač.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine