Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Aprilske položnice v domovih spet višje

Pri polovici, ki je cene dvignila že januarja, bo oskrba dražja za odstotek, pri drugih za dva.
Na vprašanje, ali kakšnemu domu zaradi dodatnega nadzora ne bodo podali soglasja k marčevski uskaditvi cen, na ministrstvu še niso odgovorili. Foto Tadej Regent
Na vprašanje, ali kakšnemu domu zaradi dodatnega nadzora ne bodo podali soglasja k marčevski uskaditvi cen, na ministrstvu še niso odgovorili. Foto Tadej Regent
16. 3. 2020 | 11:00
16. 3. 2020 | 11:29
5:05
Ljubljana – Po januarski izredni uskladitvi cen v domovih za starejše, ko je oskrbo podražila polovica domov, se bodo po oceni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti oskrbnine po marčevski redni uskladitvi v povprečju dvignile za dva odstotka glede na lani. Stanovalci bodo marčevsko podražitev občutili na položnici v aprilu.

Podatki o redni letni uskladitvi bodo znani po 25. marcu, so povedali na ministrstvu. Domovi, ki so ceno usklajevali že januarja, jo bodo marca lahko povečali za približno odstotek, drugi pa za dva.


Od januarja prva kategorija za 15 do 20 centov dražja


Januarja so izvajalci usklajevali cene zaradi sprejetih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, predvsem zvišanja minimalne plače. Po pravilniku o metodologiji za oblikovanje cen storitev institucionalnega varstva starejših lahko namreč izvajalci izvedejo dodatno uskladitev cen, če se stroški dela povečajo za več kot poldrugi odstotek; tokrat se je to zgodilo predvsem zaradi dviga dodatkov za delo v manj ugodnem času, izplačila dodatnega plačnega razreda na posameznih delovnih mestih in dviga minimalne plače, pojasnjujejo na ministrstvu. V marčevski redni letni uskladitvi cen pa domovi uskladijo vse elemente izračuna; poleg stroškov dela v izračunu cene izvedejo tudi ustrezno uskladitev stroškov materiala in storitev ter stroškov amortizacije, investicijskega vzdrževanja in financiranja.

Cene v domovih za starejše po januarski podražitvi, Infografika Dela
Cene v domovih za starejše po januarski podražitvi, Infografika Dela


Pri januarskem dvigu je tako polovica domov ceno prve kategorije oskrbe v povprečju zvišala za 0,9 odstotka; največ za 1,6 in najmanj za pol odstotka. Povprečna cena prve kategorije se je zvišala za 15 do 20 centov in cena četrte kategorije za 40 centov na dan. Povprečna dnevna oskrbnina v prvi kategoriji je lani stala 20,90 evra, v četrti pa 33,74; povprečne cene po januarski podražitvi so navedene v tabeli. Najdražjo oskrbnino ima osem centrov starejših družbe Deos. Najvišja je v Trnovem in Črnučah, v obeh centrih oskrba prve kategorije stane 34,64 evra, v četrti, najzahtevnejši kategoriji pa v Trnovem 49,34 in v Črnučah 47,14 evra. Najcenejša prva kategorija oskrbe je v tržiškem domu Petra Uzarja (17,99 evra), najcenejša četrta kategorija pa v velenjskem domu za varstvo odraslih (30,17 evra).

Na ministrstvu pravijo, da so pri januarski izredni uskladitvi cen zagotovili dodaten nadzor nad pravilnostjo predlaganega dviga cen. Če bodo med izrednim nadzorom pri posameznemu izvajalcu ugotovili nepravilnosti, soglasja k marčevskemu dvigu cene oskrbnine ne bodo podali. Na vprašanje, ali kakšnemu domu ne bodo podali soglasja k marčevski uskladitvi cen, še niso odgovorili.


Zahtevajo popravek podatkov o rasti elementov cen


Kot je znano, je skupnost socialnih zavodov (SSZS) pozvala ministrstvo, da so 14. februarja v uradnem listu objavljeni podatki o rasti elementov cen in standardnih zneskov, ki so podlaga za določitev cen institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih za letos, prenizki in ne upoštevajo dejanske rasti stroškov dela zaradi povišanja minimalne plače, sprememb v obračunavanju dodatkov, višjih premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja in rasti drugih stroškov dela.

V skupnosti socialnih zavodov zahtevajo objavo popravljenih podatkov ter pokritje razlike med dejanskimi stroški dela in oskrbninami iz državnega proračuna za vse izvajalce v javni mreži. Zahtevajo tudi, da je treba iz državnega proračuna v prehodnem obdobju do sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi kriti vsa prihodnja povišanja elementov cen socialnovarstvenih storitev. Proučujejo celo možnost pravnega varstva, menijo, da ministrstvo ogroža poslovanje domov za starejše in poslovanje posebnih zavodov. Na vprašanje, kako se bo na to odzvalo ministrstvo, so odgovorili, da »v zvezi s pozivom SSZS po občutnejši rasti elementov cen in standardnih zneskov pojasnjujejo, da spremembe, ki bi povzročile višje dvige cen, niso predvidene«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine