Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Andrej Šiško: »Če bi nas poskušali razorožiti, tega ne bi kar mirno opazovali«

Poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško je pripravljen kriminalistom zadeve pojasniti, ne pa tudi predati orožja.
Andrej Šiško: Sekira je bila v Prešernovih časih del slovenske narodne noše. FOTO: Delo Arhiv
Andrej Šiško: Sekira je bila v Prešernovih časih del slovenske narodne noše. FOTO: Delo Arhiv
4. 9. 2018 | 12:41
4. 9. 2018 | 15:56
5:08
Maribor - »Že štirinajst mesecev obstajajo naše formacije in pristojni organi so bili s tem seznanjeni. Dosedaj niso naredili ničesar, sedaj, ko je nekdo nepooblaščeno preko twiterja posredoval informacije in fotografije o naših dejavnostih na splet, pa se napovedujejo ukrepi na podlagi popolnoma izmišljenih obtožb,« je danes dejal Andrej Šiško, poveljnik tako imenovane Štajerske varde.

Ali so vas že obiskali kriminalisti?


Ne še, jih pa vsekakor pričakujem danes ali v naslednjih dneh. Razumem, da pričakujejo od nas informacije in pojasnila in jih bodo tudi dobili.


Kot pravite ne priznavate slovenske zakonodaje, vendar ne morete zanikati, da je ta v veljavi in da imajo pristojni organi vsa pooblastila, da njeno kršitev sankcionirajo?


Se strinjam, policija mora opraviti svojo dolžnost, vendar je naravno pravo do samoobrambe nad formalno zakonodajo, ki je bila sprejeta neodvisno od volje ljudi. Sicer pa je ustanovitev Štajerske varde zgolj nadaljevanje mojih aktivnosti iz osamosvojitvene vojne leta 1991. Tudi takrat so številni nasprotovali ustanovitvi Slovenske garde, katere poveljnik sem bil, in šele po pritisku oziroma ultimatu smo bili sprejeti v okvir teritorialne obrambe. Tudi sedaj smo pripravljeni na tovrstno sodelovanje.


Gre pri orožju, ki ga je videti na posnetkih, za plinske pištole in puške ali za pravo avtomatsko orožje?


Plinsko orožje je za boj neuporabno, mi razpolagamo s pravim orožjem, saj smo resna oborožena formacija.


Morate priznati, da vaš zamaskiran član s sekiro v roki ne deluje prav resno, pravzaprav je učinek grotesken oziroma tragikomičen?


Sekira je bila v Prešernovih časih del slovenske narodne noše. Ker se urimo v gozdovih, pa je tudi povsem razumljivo, da morajo imeti naši člani pri sebi tudi takšno in drugačno orodje.


Kakšna bi bila vaša reakcija, če bi vas poskušala slovenska policija razorožiti?


To je absurdno vprašanje. Naš namen ni konflikt s slovenskimi policisti, mi se jim želimo pridružiti pri obrambi države. Res pa ne bi kar mirno opazovali, če bi prišlo do takšnih akcij. Če bi kdo poskušal razorožiti naše pripadnike se lahko zgodi, da bi kdo razorožil tudi policiste. Ampak to je povsem neverjeten scenarij.


Pri urjenju z ostrim strelivom zlahka pride do nesreče. Če bi se to zgodilo bi vaš že sedaj zelo sporen značaj dobil še dodatno dimenzijo z nepredstavljivimi posledicami.


Pri vsakem urjenju lahko pride do nesreče, v slovenski vojski jih je bilo že veliko. To je pač potrebno vzeti v zakup.


Si lahko predstavljate če bi tudi na nasprotnem, skrajno levem političnem polu, začeli ustanavljati paravojaške formacije in bi prišlo do spopada?


Saj že obstaja organizacija Iskra, katere člani imajo svoje tabore in priprave in so na javnih shodih prav tako zamaskirani.


Niso pa oboroženi.


Tega ne vem. Morda so, morda niso.


Koliko pripadnikov šteje tako imenovana Štajerska varda?


Natančnega števila ne vem, jih je pa nekaj sto. In v teh dneh, ko je naš projekt prišel v medije, se nam je pridružilo zelo veliko novih.


Koliko točne so navedbe, da predstavljajo trdo jedro vaših formacij predvsem nekdanji člani navijaške skupine Viole?


So popolnoma netočne. Že 14 let nisem predsednik Viol, generacije so se zamenjale, z navijači nimam nič. Naša organiziranost je resna, imamo Maistrov bataljon in več manjših vodov po celotni Štajerski vse tja do Trojan.


In načrte za ustanovitev podobnih formacij po vsej Sloveniji?


Da, najprej na Kranjskem, na Koroškem in v Pomurju, nato tudi na Primorskem in drugod. Vendar morajo pobudo za ustanovitev izraziti ljudje na terenu, ne moremo mi iz Štajerske dajati direktiv.


S svojo stranko Zedinjena Slovenija ste nastopili na parlamentarnih volitvah, lani ste se tudi kandidirali za funkcijo predsednika države. Zakaj se se odločili za izstop iz demokratičnega sistema in za ustanavljanje očitno nezakonitih oboroženih formacij?


Ponavljam, naravno pravo je nad formalno sprejetimi zakoni. Sicer pa pri nas demokracije ni, kandidati, ki ne prihajamo iz velikih strank, smo pri svojih predvolilnih kampanjah medijsko diskriminirani. In dokler se to ne bo spremenilo, se stranka Zedinjena Slovenija volitev ne bo več udeleževala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine