Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pivčeva odstopila s čela Desusa, stranko bo do kongresa vodil Gantar

Aleksandra Pivec namerava za predsednico stranke ponovno kandidirati na izrednem kongresu, ki je predviden v prvi polovici novembra.
Aleksandra Pivec je dogajanje v Desusu označila za puč v stranki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleksandra Pivec je dogajanje v Desusu označila za puč v stranki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Barbara Eržen, Ka. M., V. U.
9. 9. 2020 | 14:31
9. 9. 2020 | 21:07
5:53
Aleksandra Pivec je na seji izvršnega odbora Desusa ponudila odstop z mesta predsednice stranke. Kot je takoj po seji potrdil vodja poslanske skupine stranke Franc Jurša, je odbor njen odstop sprejel. Desus bo do izrednega kongresa vodil Tomaž Gantar.



Kongres je predviden v prvi polovici novembra, so sporočili po seji sveta stranke. Pivčeva je sicer napovedala, da se bo na njem znova potegovala za vodstveni položaj v stranki. Vnovič bo kandidirala za predsednico. Da jo bo na čelu stranke začasno nasledil Gantar, je odločil svet stranke, ki je o tem glasoval, ko je zavrnil kandidaturo vseh podpredsednikov za začasno vodenje stranke. Po seji je Gnatar v izjavi medijem povedal, da je prejel absolutno večino, 35 od 54 glasov članov.

Gantar je sicer odstopil s položaja predsednika sveta stranke, poroča STA, ki se sklicuje na strankinega govorca Janeza Ujčiča. Do kongresa bo svet vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala v mandatu dolgoletnega predsednika Desusa Karla Erjavca.

Novico o odstopu Pivčeve je sicer sprva spremljalo nekaj zmede, saj naj bi odstop pogojevala s sprejetjem določenih sklepov, a ni bilo jasno, za kaj pravzaprav gre.





Aleksandra Pivec je dogajanje v Desusu po seji označila za svojevrsten puč v stranki. »To pravno vsaj dvomljivo delovanje želim prekiniti, zato sem na današnji seji izvršnega odbora podala svojo odstopno izjavo. Glede na to, da sama težko pristajam na takšno pravno dvomljivo delovanje, neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki, želim to stranki prihraniti, ohraniti legitimnost v delovanju. Zdelo se mi je najlažja pot, da ponudim odstop. Odstopa nisem z ničemer pogojevala,« je izjavila.

Aleksandra Pivec je dogajanje v Desusu označila za puč v stranki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleksandra Pivec je dogajanje v Desusu označila za puč v stranki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Odstop naj ne bi vplival na ministrski položaj Pivčeve


Na vprašanje, kaj odstop pomeni za njen položaj kmetijske ministrice in podpredsednice vlade premiera Janeza Janša, je odgovorila z besedami, da o tem še ni bilo razprave. Janša pričakuje, da ima funkcijo podpredsednika vlade predsednik Desusa, kar pomeni, da bi utegnila sprememba nastopiti po volitvah predsednika na kongresu stranke.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Z njenim položajem ministrice pa odstop ni povezan, je prepričana. Kot ministrica lahko odstopi sama, lahko izgubi položaj zaradi interpelacije ali pa jo odpokliče predsednik vlade. Ne more pa je odpoklicati stranka. Sicer meni, da je Desus trenutno razdeljen in da ima sama na terenu še veliko podpore. Na kongresu bo znova kandidirala za predsednico. Ovrgla je pomisleke, da bi nemara razmišljala o prestopu v katero izmed drugih strank.

Svet Desusa je sicer danes izglasoval, da bodo na izrednem volilnem kongresu izbirali samo predsednika ali predsednico, ne pa tudi podpredsednikov in ostalih organov stranke, ki so jih imenovali na januarskem kongresu. Gantar je izjavil, da še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika. Ponovil je, da so te odločitve težke in se o tem ne želi odločiti prehitro.
 

Jurša: »Odstop žal zelo pozno«


Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša je po seji povedal: »Predsednica je ponudila svoj odstop, žal zelo pozno, moral bi priti bistveno prej«. Potrdil je, da je izvršni odbor stranke odstop tudi sprejel.

Dodal je, da je Pivčeva na seji več ali manj govorila o pravnih mnenjih, manj pa o zadevah, zaradi katerih so jo poslanci povabili k odstopu.

To, da Pivčeva ne vidi povezave med strankarsko funkcijo in funkcijo ministrice, je pospremil z oceno, da sama ne razume politike. Njena ministrska funkcija je odvisna predvsem od predsednika vlade Janeza Janše, a tudi od nekaj drugih političnih vplivov, je povedal. O tem se sicer še ni pogovarjal z Janšo. Tudi danes po njegovih navedbah niso govorili o ministrski funkciji Pivčeve in o koaliciji. Sodelovanje Desusa v koaliciji je odvisno od izpolnjevanja strankinega programa, je dodal.





Pivčeva je sicer še včeraj s pismom članom sveta jasno pokazala, da bo vztrajala, in jih pozvala, naj danes ne sodelujejo pri njeni razrešitvi. »Ne bežim pred odgovornostjo, verjemite, da bodo dnevi do kongresa najtežji prav zame, a ko sem sprejela vlogo predsednice, sem sprejela tudi odgovornost – do dediščine stranke kot demokratične stranke upokojencev in do članstva,« je zapisala in nadaljevala, da ne bo dovolila, da posamezniki ali določene politične struje na pravno sporen način mečejo luč na delovanje stranke.

Aleksandra Pivec ob prihodu na izvršni odbor stranke Desus. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Aleksandra Pivec ob prihodu na izvršni odbor stranke Desus. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Nasprotnike, torej tudi poslansko skupino, ki si jo želi razrešiti na svetu stranke, je obtožila, da hočejo s svojim početjem odvzeti pravico članstvu do izbire predsednika in si tako zagotoviti uveljavitev osebnih interesov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine