Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kacin in Gantar z različnimi pogledi na hrvaško epidemiološko sliko

Kacin je izjavil, da je bil ministrov nastop »premalo domišljen«, Gantar mu je odgovoril s tvitom in »čestitko«.
Vračanje turizma v Dubrovnik. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je včeraj izjavil, da postaja Hrvaška epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. FOTO: Ivan Vuković/AFP
Vračanje turizma v Dubrovnik. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je včeraj izjavil, da postaja Hrvaška epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. FOTO: Ivan Vuković/AFP
Vojko Urbančič
23. 6. 2020 | 10:50
23. 6. 2020 | 14:08
5:56
Na tokratni vladni novinarski konferenci na temo covida-19 je ob Jelku Kacinu govoril še Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), dogajanje pa so zaznamovali še različni pogledi na isto temo konference: na epidemiološko situacijo na Hrvaškem. Vladni govorec je okrcal zdravstvenega ministra, ta mu je odgovoril s »čestitko«.



Porast okužb odraža tudi situacija v Sloveniji. Včeraj so na območju naše države do 24. ure evidentirali kar 13 novih okužb. Večina med njimi je importiranih ali povezanih z okužbami iz tujine.


 

Kacin o premalo domišljenem zdravstvenem ministru


Jelko Kacin se je uvodoma obregnil ob precejšnjo vznemirjenost v Sloveniji, ki je posledica širjenja lažne novice o tem, da naj Slovenci že zapustijo Hrvaško, in – kot je dodal – »premalo domišljenega« nastopa ministra za zdravje Tomaža Gantarja o možnem slovenskem odzivu na razmere na Hrvaške. Zaradi tega po besedah vladnega govorca za covid-19 včeraj in danes na zunanjem ministrstvu pregorevajo telefoni. Ljudje zahtevajo pojasnila.

​Gantar se je na slišano hitro odzval s »čestitko« na Twitterju:



Za današnje dnevno poročilo, ki govori o kar 13 novih okužbah v Sloveniji, pa je ocenil, da gre za »pridelek« čez cel vikend, saj ob sobotah in nedeljah manj testiramo. Upa, da bo številka že jutri občutno manjša

Bo vlada na tovrstne številke reagirala? Napovedal je, da bo vladna posvetovalna strokovna skupina za covid-19 pri vladi danes znova zasedala in proučila morebitne nove ukrepe za preprečitev morebitnega večjega novega vala. O tem bo vlada odločala jutri. Med drugim je izpostavil, da potrebujemo do konca tega tedna dva karantenska objekta, enega za vzhodni, drugega za zahodni del države, uvedbe kakšnih posebno drastičnih ukrepov pa jutri ne pričakuje.
 

Eden vrhov pandemije, kakršnih je na svetovni ravni več


Mario Fafangel. FOTO: zaslonski posnetek, RTVS
Mario Fafangel. FOTO: zaslonski posnetek, RTVS
Dr. Fafangel je aktualno stanje pandemije v svetu ocenil kot situacijo, ki ostaja v porastu. Težko je govoriti o drugem valu, pač pa gre za enega vrhov pandemije, kakršnih je na svetovni ravni več.


Pandemija se nadaljuje, v Evropi je trend v upadanju. Zdajšnjo situacijo v Sloveniji je ocenil kot rezultat sproščanja ukrepov in če bo trend naraščal, bo NIJZ svetoval različne ukrepe. 

V tednu od 15. do 21. junija je bilo 25 potrjenih primerov, 13 med njimi je bilo po njegovih besedah importiranih: 5 iz BiH, 6 iz Srbije, po en iz Švedske in ZDA. Sekundarnih primerov, povezanih s temi, je bilo 10. Kakšne jasne lokalne okužbe niso zasledili, pri dveh primerih je bilo to zabrisano.
 

Večina zadnjih 13 primerov uvoženih ali povezanih z njimi


Dodal je, da epidemiologe zanima predvsem, ali so importirani primeri zajezeni s karanteno. Za zadnja dva dneva, za včerajšnjo novo okužbo in 13, objavljenih danes, je povedal, da je bil včerajšnji primer importiran iz Srbije, med 13 današnjimi pa so bili 3 importirani iz BiH, po en iz Srbije, Kosova in Hrvaške. Pet primerov je bilo povezanih z temi importiranimi, en je še v epidemiološki preiskavi, pri enem pa ostaja vir neznan. Meni, da so številke še relativno majhne, a ob sproščanju ukrepov opaža, da ima vsak importiran primer sedaj v Sloveniji več kontaktov.

Demografska struktura oseb, ki potujejo med državami in so izza importiranih primerov, je sicer taka, da gre za mlajše osebe, zato višje število novih okužb še ne rezultira v višjem številu hospitaliziranih, ki bi obremenjevali zdravstveni sistem.

Na novinarsko vprašanje glede stanja na Hrvaškem in na skorajšnji konec pouka, ki mu sledijo odhodi na morje, je Fafangel odgovoril, da so tamkajšnje številke trenutno primerljive z našimi. Kdor potuje, mora spoštovati splošne ukrepe in pozorno spremljati stanje. To pa se lahko hitro spremeni.


 

Število okužb na Hrvaškem še narašča​


V zadnjih dneh na Hrvaškem poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. Včeraj so sporočili, da jih je bilo v enem dnevu 19, dan pred tem pa 18. Zaenkrat neuradne informacije v hrvaških medijih tudi danes govorijo o številnih okužbah. Med drugim naj bi se v samostanu v Đakovu okužilo več kot deset nun, ki so bile na Kosovu. Šest med njimi je hospitaliziranih.

Gantar je sicer včeraj za Pop TV izjavil, da postaja Hrvaška epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. Če bo ugotovljeno, da so nove okužbe v Sloveniji vnešene iz Hrvaške ali pa če se bo višje število okuženih na dnevni ravni na Hrvaškem ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo za tiste, ki prihajajo iz Hrvaške, uvedena karantena. NIJZ Hrvaško še vedno obravnava kot epidemiološko varno državo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine