Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poklukar: Zasedenost v bolnišnicah je pri nas najvišja v EU

Zdravstveni minister opozarja, da bi lahko bili zaradi omikrona oboleli ali v karanteni stotisoči, kar bi odprlo vprašanje kritične mase za delovanje družbe.
Minister Janez Poklukar je poudaril, da vstopamo v peti val s težkim bremenom mnogih hospitaliziranih v bolnišnicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
Minister Janez Poklukar je poudaril, da vstopamo v peti val s težkim bremenom mnogih hospitaliziranih v bolnišnicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U.
5. 1. 2022 | 12:57
5. 1. 2022 | 15:55
7:11

S širjenjem omikrona v Sloveniji neizprosno raste tudi epidemiološka krivulja, ki je po najnovejših vladnih podatkih, veljavnih za včerajšnji dan, znova presegla mejo 4000 okužb v enem dnevu in se tako povsem približala rekordnim številkam iz lanskega novembra. Rekordno število 4518 so potrdili 3. novembra.

image_alt
Italija uvaja obvezno cepljenje za starejše od 50 let

V tovrstnih tonih je minila tudi današnja vladna novinarska konferenca, na kateri sta govorila zdravstveni minister Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

Zdravstvena stroka se o omikronu uči sproti in marsičesa še ne ve in ne razume, je bilo slišati, a bi peti val, v katerega Slovenija vstopa obremenjena z visoko zasedenostjo bolniških postelj še zaradi minulega vala z različico delta, utegnil povzročiti visoko stopnjo okuženosti v kratkem času. Oboleli ali v karanteni bi lahko bili celo stotisoči, kar bi gotovo odprlo vprašanje kritične mase za delovanje celotne družbe.

Omikron najverjetneje že prevladuje, največ okužb v osrednjeslovenski regiji

Minister Poklukar je že uvodoma opozoril na strm porast okužb z omikronom. Danes je po njegovem mnenju že mogoče trditi, da najverjetneje prevladujejo, največ jih je v osrednjeslovenski regiji. Število sekvencioniranih primerov je po ministrovih podatkih naraslo na 586, ob teh je bilo še 2843 primerov sumov.

O tej različici se zdravstvena stroka uči sproti in marsičesa še ne ve in ne razume, je dodal. Kar ga kot ministra skrbi, je dejstvo, da bolnišnice vstopajo v peti val močno obremenjene, je povedal. Ne prvič. Poudaril je, da vstopamo v peti val s težkim korakom 542 hospitaliziranih. 86 odstotkov tistih z najtežjimi oblikami na intenzivnih oddelkih je necepljenih, na običajnih oddelkih je necepljenih 78 odstotkov. Z različico omikron je za zdaj hospitalizirana le ena oseba.

Po Poklukarjevih podatkih je slovensko zdravstvo med četrtim valom pripravilo daleč največ intenzivnih postelj na milijon prebivalcev v okviru Evropske unije, več kot 139 postelj. Kar okoli dvakrat več kot kdorkoli drug. Podobno je ob vstopu v peti val tudi zasedenost bolnišnic v Sloveniji daleč najvišja v EU. Stopnja smrtnosti glede na precepljenost je po Poklukarjevih podatkih v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU kljub nizki precepljenosti sicer ugodna. 

Vrh vala verjetno februarja

Norveška raziskava je opozorila na hitrost širjenja omikrona, zato je treba pričakovati več okuženih ljudi. Danska študija je pokazala, da je verjetnost okužbe ob stiku z omikronom precej višja (31 odstotkov) kot pri delti (19 odstotkov). Angleška raziskava pa je pokazala, da ima omikron trikrat manj hospitalizacij od delte. 

Po projekcijah, ki so sicer še precej nezanesljive in jih je treba jemati previdno, na enotah intenzivne terapije pričakujejo vrh vala februarja, pričakujemo pa lahko bistveno več obolelih v kratkem času. Zbolijo lahko tako cepljeni in prebolevniki kot necepljeni, a cepljeni in prebolevniki praviloma ne zbolijo za težjimi oblikami.

Minister predlaga organizacijo dela v skupinah, ki se ne bi srečevale. Sočasno bi lahko v določenem trenutku imeli tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev in bi postavilo vprašanje kritične mase za delovanje celotne družbe.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Epidemiologi predlagajo skrajšanje karantene na domu na sedem dni

Med ukrepi je kot najpomembnejšega znova izpostavil cepljenje. Tudi proti gripi. Pomembno je omejevati stike in ohranjati mehurčke. Še zlasti pomembno je delo od doma, stike na delovnem mestu je treba maksimalno zamejiti. Maksimalno se je treba izogibati tudi gneči. V lokalih, prodajalnah, kjerkoli drugod. Dosledno je treba izvajati nadzor protokola PCT tudi na smučiščih, pomembno ostaja tudi testiranje. Kdorkoli ima simptome bolezni dihal, naj se nemudoma testira, je poudaril.

Kot je povedal, je svetovalna skupina tehtala tudi ukrep zapiranja države in družbe – meja za tovrstno ukrepanje je preseganje števila 200 na intenzivnih oddelkih –, je dodal in ob tej priložnosti obsodil aktualne napade na zdravstvene delavce. Med prihajajočimi ukrepi je napovedal še, da bodo obiski v domovih starejših občanov omejeni na eno zdravo osebo s pogojem PCT. Kdaj bo ta ukrep začel veljati, bo sporočilo ministrstvo za družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Glede morebitnega krajšanja karanten zaradi krajše inkubacijske dobe omikrona pa je navedel, da je kolegij epidemiologov predlagal, da se dolžina karantene na domu omeji na sedem dni, in sicer brez končnega testa. Predlagal je tudi, da se med izjeme uvrsti polno cepljenje prebolelih in oseb, ki so covid prebolele v zadnjih 45 dneh. Na ministrstvu so te predloge prejeli, na vladi jih bodo obravnavali ta teden, spremembe pa bodo predvidoma uveljavljene v ponedeljek.

Miroslav Petrovec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Miroslav Petrovec. FOTO: Jure Eržen/Delo

Omikron bo do konca tedna prevladal v celotni državi

Miroslav Petrovec je opozoril, da smo po dveh letih pandemije na robu izčrpanosti, a nam virus vedno znova postreže z novimi izzivi, na katere v danem trenutku ni eksaktnega odgovora. Omikron je v včerajšnjih vzorcih na njegovem inštitutu narasel na 67 odstotkov vseh, je dodal. Že do konca tedna pričakujejo, da bo najpogostejša virusna varianta v Sloveniji. 

Lahko se nam zgodi preveliko število okuženih, ki bodo zaradi tega umaknjeni iz delovnega procesa. Tveganje je veliko, omikron je absolutno bolj nalezljiv. Okuži lahko večino populacije, ne glede na status prebolelosti ali precepljenosti, opozarja.

»Edina možnost, ki jo imamo, je cepljenje, ki za omikron ni optimalno, a je edina zaščita,« je poudaril. »Predvideti, kaj se bo zgodilo, je nemogoče. Tudi države, ki imajo odlično precepljenost, imajo strahovite skoke okužb. V prihodnjem mesecu bomo priča velikemu porastu števila okužb. Vsak posameznik lahko naredi zelo veliko. Pazljivi bodimo pri druženju. Prihranimo intenzivne postelje za tiste, ki jih potrebujejo za druge stvari, ne zaradi omikrona.«

Morebitnemu jemanju vzorcev za testiranje iz žrela namesto iz nosu ni naklonjen, saj o njem v povezani z omikronom še ni dovolj znanega. Možno bi ga bilo uveljaviti le v kombinaciji z aktualnim jemanjem vzorcev iz nosu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine