Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italija uvaja obvezno cepljenje za starejše od 50 let

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Cepljenje bo v Italiji po novem obvezno za starejše od 50 let. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Cepljenje bo v Italiji po novem obvezno za starejše od 50 let. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V. U., M. B., STA
5. 1. 2022 | 09:11
5. 1. 2022 | 22:47
13:15

22.45 Italija uvaja obvezno cepljenje

Italijanska vlada je na nocojšnji seji soglasno sklenila, da bo za ljudi, stare 50 let ali več, uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. Tistim, ki se ne bodo držali nove uredbe, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od 15. februarja bodo morali vsi javni in zasebni delavci, ki so dopolnili 50 let, na delovnem mestu pokazati potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Tisti, ki tega ne bodo storili, ne bodo prejeli plače, bodo pa obdržali službo.

20.30 Po silvestrovanju v Beogradu s Collegium Mondial Travel v karanteno okoli 500 ljudi

Med udeleženci organiziranega potovanja z vključenim silvestrovanjem v Beogradu je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaznala nekaj potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ugotovili so, da vse osebe, ki so bile na potovanju, predstavljajo visoko tvegani kontakt, zato so večino njih napotili v karanteno.

NIJZ je v kontaktu tudi s turistično agencijo, ki je organizirala potovanje, piše na spletni strani NIJZ. Po navedbah TV Slovenija (TVS) naj bi bilo v karanteni zaradi stika s tistimi, ki so silvestrovali v Beogradu, do 500 ljudi. Vanjo niso napotili le oseb, ki izpolnjujejo izjemo od karantene na domu, pojasnjujejo na NIJZ.

Gre za turistično agencijo Collegium Mondial Travel, kjer so za TVS povedali, da so prve informacije o okužbah dobili preko družbenih omrežij. Vse udeležence silvestrovanja so zato pozvali, naj opravijo preventivni hitri test in se preventivno samoizolirajo.

Po silvestrovanju z agencijo Collegium Mondial Travel mora okoli 500 oseb v karanteno. FOTO: Oliver Bunic/AFP
Po silvestrovanju z agencijo Collegium Mondial Travel mora okoli 500 oseb v karanteno. FOTO: Oliver Bunic/AFP

20.00 Francija zabeležila nov rekord okužb

Francija je danes zabeležila nov rekord okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 335.000 oseb, navedbe francoskega zdravstvenega ministra Oliviera Verana povzema francoska tiskovna agencija AFP. Število okužb v posameznem dnevu v Franciji je s tem prvič preseglo številko 300.000. Prejšnji rekord so zabeležili v torek, ko so prisotnost virusa potrdili pri približno 272.000 osebah. Francoski zdravstveni organi naj bi sicer točen podatek objavili pozneje danes. V Franciji je doslej vsaj en odmerek cepiva prejelo okoli 53 milijonov oziroma slabih 80 odstotkov vseh prebivalcev.

image_alt
Laž in neumnost kot največji sovražnici demokracije

18.40 V Italiji znova rekordno število okužb 

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili še 189.109 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja nov rekord, potem ko so že v torek poročali o več kot 170.000 okužbah. Covid-19 je terjal še 231 življenj, poročajo tuje tiskovne agencije. V zadnjem dnevu so opravili nekaj več kot milijon testov, delež pozitivnih pa je narasel na 17,28 odstotka, dan prej je bil 13,9.

Francija in Italija sta ponovno zabeležili rekordno štzevilo okužb. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Francija in Italija sta ponovno zabeležili rekordno štzevilo okužb. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

18.05 V Avstriji skoraj 10.000 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 10.000 okužb z novim koronavirusom. Poskok v številu okužb pripisujejo predvsem koronavirusni različici omikron. Še v torek so poročali o 5500 okužbah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Pri naših severnih sosedih imajo skoraj 45.000 aktivnih okužb, še pred enim tednom jih je bilo okoli 29.000. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 316,8, bi pa lahko bila v prihodnjem tednu že več kot 1000, še navaja APA.

16.30 V šempetrski bolnišnici skoraj izključno necepljeni

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice trenutno zdravijo 31 bolnikov, med njimi sta le dva cepljena proti covidu-19 in to brez poživitvenega odmerka. Ob hitrem širjenju omikrona pa jih skrbi izpad kadra, zaradi česar kmalu iz delovnega procesa ne bodo izključili tistih, ki so bili v tveganem stiku, a ne bodo kazali nobenih simptomov bolezni.

Starost bolnikov se vse od začetka epidemije niža, trenutno je najmlajši bolnik na covidnem oddelku star 37 let, na intenzivnem oddelku pa 52 let. Smrtnost pa je bila v četrtem valu epidemije višja kot v predhodnih valovih, kar pomeni, da je bil potek bolezni bolj agresiven, je v današnji izjavi za javnost povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

15.20 Okuženih več vodilnih evropskih politikov

V zadnjih dneh, ko v Evropi zaradi širjenja različice omikron hitro narašča število na novo okuženih z novim koronavirusom, je več okužb tudi med politiki. Med drugimi je okužen poljski predsednik Andrzej Duda. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, se je predsednik testiral, potem ko so zaznali več primerov okužbe med njegovimi sodelavci. Bil je pozitiven, vendar nima hujših simptomov. Na Poljskem so sicer v torek zabeležili več kot 17.000 primerov okužbe, umrlo je 632 covidnih bolnikov, cepljenega pa je 63 odstotkov odraslega prebivalstva.

Okužen je tudi poljski predsednik Andrzej Duda. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Okužen je tudi poljski predsednik Andrzej Duda. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je pozitiven tudi vodja britanskih laburistov Keir Starmer. Simptomov nima, da je okužen, je ugotovil na rednem testu. Starmer je bil okužen že oktobra lani. Okužena je še bolgarska zunanja ministrica Teodora Genčovska, ki je bila dvakrat cepljena, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Že v torek so v Stockholmu sporočili, da je bil na testiranju pozitiven švedski kraljevi par, 75-letni kralj Karl XVI. Gustav in 78-letna kraljica Silvia. Oba sta cepljena s tremi odmerki in imata le blage simptome.

12.12 Na Hrvaškem znova rekordno število okuženih

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu po neuradnih podatkih potrdili okoli 8500 novih okužb z novim koronavirusom. Kot poročajo hrvaški mediji, je bilo pozitivnih 47 odstotkov opravljenih testov. Po navedbah portala Index je bilo pred tednom dni pozitivnih 41 odstotkov testov, pred dvema tednoma pa 34 odstotkov. Pred enim tednom so potrdili 5768 novih primerov, pred dvema pa 4226. Zaradi naraščanja števila okuženih posamezne županije že napovedujejo določene ukrepe.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

11.23 Umrlo je še šest bolnikov s covidom-19

Po najnovejših podatkih vlade je v Sloveniji boj s covidom-19 izgubilo še šest oseb. V bolnišnicah zdravijo 542 bolnikov, od teh 160 na intenzivni negi.

V bolnišnicah zdravijo 11 bolnikov več kot dan prej, v enotah intenzivne terapije pa sta dva bolnika manj. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 22 let, na intenzivni negi pa 21 let, je objavila vlada.

11.03 Zaradi pandemije znova odpovedali pustno povorko v Riu de Janeiru

V Riu de Janeiru so zaradi koronavirusne različice omikron že drugič zapored odpovedali svetovno znani pustni karneval po ulicah mesta. Za to so se odločili, ker ni mogoče nadzorovati vstopa na karneval in izpolnjevanja drugih protikoronskih ukrepov, je v torek sporočil župan Eduardo Paes po srečanju s predstavniki nastopajočih skupin.

Zaradi pandemije covida-19 je tako že drugo leto zapored odpovedana ulična pustna povorka v Riu, ki naj bi potekala med 25. februarjem in 1. marcem. Zadnji karneval v Riu leta 2020 je na ulice privabil več kot tri milijone ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Še vedno nameravajo v Riu izvesti parado na stadionu Sambodrom februarja in marca, je še sporočil župan. Stadion Sambodrom lahko sprejme do 70.000 ljudi in oblastem omogoča lažji nadzor nad tistimi, ki vstopajo.

10.40 V Izraelu v torek rekordnih skoraj 12.000 okužb s koronavirusom

V Izraelu so v torek potrdili skoraj 12.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije covida-19.

Izraelske oblasti so danes sporočile, da so v torek v državi potrdili 11.978 okužb z novim koronavirusom. Prejšnji dnevni rekord, ki je znašal 11.344 novih okužb, so imeli 2. septembra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Izraelu je aktivno okuženih skoraj 60.000 ljudi, pri čemer jih je hudo bolnih le 125, kažejo podatki izraelskega ministrstva za zdravje.

9.36 Na območju Slovenije še 4068 novih okužb

Včeraj so v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znova potrdili visoko število okužb, 4068. To je četrto najvišje število okužb od začetka pandemije, najvišje je bilo 3. novembra lani, in sicer 4518. Več kot 4000 okužb so nazadnje potrdili 16. novembra, in sicer 4283. 

Včeraj so opravili 10.577 testov po metodi PCR, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 38,5-odstoten, kar je nekoliko manj kot dan prej, ko je bil 45,3-odstoten. Po oceni NIJZ imamo v državi 23.041 aktivnih primerov okužb.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 2058, kar je 311 več kot dan prej, 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 1086, kar je 133 več kot dan prej.

Hitrih antigenskih testov je bilo včeraj 82.633. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.251.227 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.191.874.

9.13 Macron razburil z izjavo, da želi kar najbolj otežiti življenje necepljenim

Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da želi ljudem, ki se nočejo cepiti proti covidu-19, kar se da otežiti življenje ter jih omejiti.

»Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti,« je dejal v pogovoru za časnik Le Parisien, pri čemer je uporabil pogovorni izraz, ki v francoščini velja za vulgarnega. »In šli bomo do konca, to je strategija,« je dejal ter pojasnil, da želi necepljenim kar se da omejiti udejstvovanje v javnem življenju.

»Ne bom jih zaprl ali na silo cepil. Treba pa jim je povedati, da od 15. januarja ne bodo več mogli v gostilno, na kavo, v gledališče ali kino,« je dodal. V Franciji je proti covidu cepljenih več kot 90 odstotkov odraslih prebivalcev. Na oddelkih intenzivne nege po Macronovih besedah 85 odstotkov postelj zasedajo necepljeni, zaradi česar je treba prelagati operacije.

9.00 Kakšne so značilnosti omikrona in kaj vse povzroča?

Zaradi zelo hitre nalezljivosti te različice stroka ocenjuje, da se bomo v mesecu dni z njo okužili vsi prebivalci Slovenije. Cepljenje s poživitvenim odmerkom po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar ščiti pred hudim potekom bolezni.

Pozivu zdravstvenih ustanov in združenj k razmisleku o obveznem cepljenju se je včeraj pridružila Komisija RS za medicinsko etiko: zdaj za izpostavljene skupine, ob pojavu morebitnih novih različic pa o splošnem obveznem cepljenju.

image_alt
V mesecu dni bomo vsi okuženi

8.53 NIJZ nasprotuje skrajšanju karantene

Ta teden je znova govor o morebitnih novih zajezitvenih ukrepih. Strokovna skupina jih za zdaj ne bo predlagala, je pa naklonjena prekinitvi karantene po petih dneh, če je test negativen. Kot je poročala TV Slovenija, se s tem v NIJZ ne strinjajo. V Sloveniji je še vedno zelo prisotna različica delta, zato v NIJZ ne podpirajo skrajšanja karantene na pet dni ob negativnem testu.

Roman Jerala je opozoril, da je treba razmisliti, ali je takšno skrajšanje karantene varno. Prekinitev karantene po petih dneh bi bila ob negativnem PCR-testu po njegovi oceni varna, brez opravljenega testa pa ne, saj bi se v tem primeru v družbo vključili ljudje, ki bi bili morda pozitivni na koronavirus.

Kot je dopoldan dodal portal 24 ur, naj bi epidemiologi pri NIJZ soglašali s skrajšanjem karanten s sedanjih 10 na sedem dni. Predlog naj bi poslali ministrstvu za zdravje. Ko bo različica omikron postala prevladujoča v vseh regijah, pa bi lahko predlagali skrajšanje trajanja karanten na pet dni.

8.44 Nemška študija: Že blag potek covida lahko poškoduje organe obolelega

Tudi blag potek covida-19 lahko poškoduje organe obolelih, so ugotovili znanstveniki univerzitetnega medicinskega centra Hamburg-Eppendorf (UKE) v doslej največji svetovni študiji. Dokazali so, da lahko covid-19 v teh primerih srednjeročno vpliva na delovanje srca, pljuč in ledvic ter je pogosto povezan z znaki venske tromboze na nogah.

image_alt
Tudi blag potek covida lahko poškoduje organe obolelega

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine